Putin: Türk askerlerinin orada olduğunu bilmiyorduk

Putin: Türk askerlerinin orada olduğunu bilmiyorduk
05.03.2020
A+
A-

Putin: Türk askerlerinin orada olduğunu bilmiyorduk, Suriye ordusunun ciddi kayıpları var…

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin Rusya’nın başkenti Moskova’da tarihi zirve için bir araya geldi. İki lider tarihi zirve öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

Rusya Devlet Başkanı Putin “Suriye’de hayatını kaybeden Türk askerleri için başsağlığı diliyorum. Orada Türk askerlerinin olduklarını bilmiyorlardı. Suriye ordusunun gerçekten ciddi kayıpları var” ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca “Gelişmelerin Türkiye ve Rusya ilişkilerini zedelememesi için Suriye konusunda tüm alanları ele almamız gerekiyor” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “(Putin ile görüşme) Burada alacağımız kararlar bölgeyi de ülkemizi de rahatlatacaktır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: ALACAĞIMIZ TARİHİ KARARLAR, BÖLGEYİ DE ÜLKELERİ DE RAHATLATACAKTIR.

İdlib müzakereleri sebebiyle bir araya gelişimiz büyük önem arz ediyor. Bölgede sıkıntı büyük. Biliyorum ki dünyanın gözü burada. Bugün burada atacağımız adım, alacağımız tarihi kararlar, bölgeyi de ülkeleri de rahatlatacaktır.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönem yaşıyoruz. Gerek savunma sanayiinde gerek ticari ilişkilerimizde çok farklı bir dönemin içindeyiz. Bunları çok daha ileri taşımanın hesaplarını yapıyoruz. Bunları tabii güçlendirerek götürmek de en büyük amacımız. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz. Tekrar kabul için teşekkür ediyoruz.

PUTİN: TÜRK ASKERLERİNİN ORADA OLDUĞUNU BİLMİYORDUK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İdlib’de şehit düşen Türk askerleri için başsağlığı dileğinde bulunurken, “Bu tür olayların tekrarlanmaması için görüşeceğiz. Suriye ordusu dahil hiç kimse, Türk askerlerinin orada olduğunu bilmiyordu. Suriye ordusunun gerçekten ciddi kayıpları var. Suriye’deki durum doğrudan görüşmelere ihtiyaç var. Çok önem verdiğimiz Rus-Türk ilişkilerine zarar vermemesi için teferruatlı bir şekilde meseleleri görüşmeye ihtiyaç var” dedi.

“PUTİN’LE ERDOĞAN İDLİB GÖRÜŞMESİ

Kremlin, Suriye’nin İdlib vilayetindeki gerilimi dindirecek bir çözüm bulmak adına bugün bir araya gelecek olan Rusya lideri Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova’daki görüşmesinin ‘bire bir gerçekleştirileceği’ açıklamasını yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’da gerçekleşecek görüşmesinin formatına ilişkin, “Görüşmenin ‘bire bir’ formatında yapılması planlandı, ancak gerekmesi halinde sınırlı sayıda yetkilinin katılımı da olacak” dedi.

Ayrıca Peskov, Türk mevkidaşı ile görüşmeden önce Rusya liderinin uluslararası bir telefon görüşmesinin olacağını da ekledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugünkü Putin-Erdoğan görüşmesinden beklentileri sorulduğunda, İdlib’deki gerilimin ‘nedenleri hususunda ortak bir anlayışa varmak’ ve gerilimin dindirilmesi için ‘ortak önlemler almak’ istediklerini belirtmişti.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Moskova’ya İdlib hususunda ‘mutabakat ümidiyle’ gideceklerini söylemişti.

Ayrıca Peskov, Moskova’daki görüşmelerin ‘uzun ve zor’ geçmesini beklediklerini de kaydetmişti.

(AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.