İYİ Partili Çıray’dan İdlib için diplomatik çözüm vurgusu

İYİ Partili Çıray’dan İdlib için diplomatik çözüm vurgusu
27.02.2020
A+
A-

İYİ Partili Aytun Çıray, AKP iktidarını Suriye politikası üzerinden eleştirerek, bir an önce ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ politikasına geri dönülmesi çağrısında bulundu. Bir şehit annesinin sözlerini hatırlatarak, diplomatik çözüm vurgusu yaptı.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Halktv’de yayınlanan ‘Günün Raporu’ programının konuğu oldu. İYİ Partili Çıray, AKP iktidarının Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu.

‘ZARAR BİZDE’

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanları tarafından yanlış bilgilendirildiğini dile getiren Çıray, “Sayın Erdoğan, İdlib’i kaybedersek Türkiye’yi kaybedecekmişiz gibi hareket ediyor. Türkiye, hiç bulaşmaması gereken Suriye’ye bulaştı ve şuan en çok kaybeden ülke konumunda. Rusya, yıllardır kurduğu hayallerini gerçekleştirmiş ve sıcak denizlere açılmış, Suriye’nin izni ile de denizde bir üs kurmuş. Eğer Türkiye, Rusya’nın bu imkanları terk edeceğini düşünüyorsa bu hayalcilik olur. Yıllardır yapılan planlarını bugün Rusya gerçekleştirdi. ABD’de de Fırat’ın doğusundaki planlarını gerçekleştirdi. Burada kazanmayı bırakın, en büyük zararı olan ülke biziz. Hem şehit veriyoruz hem maddi kayıplarımız var hem de Suriyeli sığınmacılar sorunumuz çıktı.” açıklamasında bulundu.

‘DİPLOMASİ VURGUSU!’

Türkiye’nin İdlib’deki yanlış hamleleri sonrasında şimdi de Rusya ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Çıray, “Bunlar diplomatik akla sığacak şeyler değil. TSK’da en küçük bir problem yok ama bu yanlış stratejik hedeflerle asker ne yapabilir ki? Önce kurguyu doğru yapacaksınız! Bugüne kadar Rusya ve Amerika’nın kuyruklarının birbirlerine değdiğini gördünüz mü? Bunlar birbirinden habersiz olsa her şey bu kadar düzenli gidebilir mi? Suriye’deki bu paylaşımı nasıl göremezler?” dedi.

Ruslar’ın 2 askerimizi şehit ettiği bombalama ile ‘Artık karşınızda ben varım!’ mesajı verdiğini vurgulayan İYİ Partili Çıray, “Rusya ile kavgayı göze alırsınız veya almazsınız. Bu kavga Türkiye’nin çıkarınadır ya da değildir, buna siz karar vereceksiniz. Ancak biz, Türk milletinin geneli, bu işin diplomasi masasında savaşsız çözülmesini istiyoruz. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesine ve laik cumhuriyet dış politikasına geri dönülmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘HELVA TATLI AMA..!’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’de yaptığı bir konuşmada, “Kardeşlerim şunu hiç bir zaman unutmayacağız, şehitler tepesi boş kalmayacak” sözlerini eleştiren Çıray, “Yanlış siyasetlerle şehitler tepesini doldurmaya ne gerek var? Şehitler tepesi dolmasın, burası refah içinde yaşayan insanlar ülkesi olsun. Bu ülkeye birisi saldırmaya kalksa zaten ellerini kırarız, şehit olmaksa o zaman hepimiz şehit oluruz. Bir şehit annesinin cümlesi var; ‘Bizim dağıttığımız helva size tatlı geliyor ama bu acıyı bize sorun’ diyor. Bunu anlamak lazım. Suriye’de resmi hükümet ile görüşmeye biran önce başlanmalı ve siyasi sonuçlar alınmalı. Herkes kendi sınırını korusun ve bu üçüncü, dördüncü el devletleri aradan çıkaralım.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.