İYİ Parti Meclis Üyesi Hasan Ertürk’ten belediye başkanlarına sert eleştiri

04.11.2018
A+
A-

İsmi İYİ Parti’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için geçen Mustafakemalpaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Prof. Dr. Hasan Ertürk’ten, belediye başkanlarına sert eleştiri geldi. Ertürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da 1 yılını doldurduğunu hatırlatarak sert eleştirilerde bulundu.

Hasan Ertürk yaptığı açıklamada; “Yeni Belediye Başkanımız sayın Alinur Aktaş, geçen yıl koltuğa oturduğunda enkaz devir aldığını hatırlatan bir takım açıklamalarda bulunarak, şehri ortak akılla şehri yöneteceğine söz vermesine rağmen, bu yönde samimi bir adım göremedik!” dedi.

“BORÇ SARMALI İÇERİSİNDE!”

Ertürk, “Bursa’nın sorunu yönetim sorunu. Trafik de, hava kirliliği de, kentsel dönüşüm de, bunun birer türevleri. Bursa iyi yönetilmiyor. 2004 ve öncesini de katarsanız Bursa’nın iyi yönetilmediğini iddia ediyoruz. Yönetim demek öncelikle kaynak yönetimi demektir. Kaynakları etkin ve verimli kullanmaktır. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımız zaman borcu 6 milyara ulaşmış, artık kredi alamayan, 3 yıl içinde bu 6 milyarın 2 milyarını ödemek zorunda olan ve 2018 bütçesinin gelirleri giderlerine yetmeyen bir Bursa ile karşı karşıyayız. 2019 yılı bütçesinde de yatırım bütçesi yüzde 48 oranında tasarruf tedbirleri kapsamında kuşa döndürülerek, kısılmaya gitti” şeklinde konuştu.

“DEMOKRASİ ÇOĞULCULUKTUR”

Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Prof. Dr. Ertürk, “AKP’nin mecliste sağlamış olduğu çoğunluğun verdiği güçle demokrasiyle alay eder hale geldiklerine şahit oluyoruz. Mecliste Sayın Altepe zamanında şunu yaşadık: Bir oylama yapılıyor. Muhalefet olarak hepimiz bu konuda muhalefet şerhimizi söylüyoruz. Sayın Altepe dönüyor meclise, hadi diyor oyluyorum. Tabi bütün AKP meclis üyeleri oy atıyor, işte diyor demokrasi. Demokrasi çoğunluk değil çoğulculuktur. 0,50 emsal artışı kararından bahsediyorum. Aynı karara yıllar sonra bakıyorlar ‘yanıldık’ diyorlar. Yönetimde yanılmaya yer yok, yöneticiyseniz olasılıkları görmeniz gerekiyor. Yapboz tahtasıyla yönetim olmaz. Dolayısıyla bugün yönetimdeki eksiklik türevi dediğim sorunları ortaya çıkarıyor. Geldiğimiz noktada 0,50 emsal artışına güvenerek evlerini tahliye eden, bu süre içersin de ruhsat almadan evlerini yıkan yüzlerce mağdur aile hala kendilerine uzanacak sıcak bir elin ellerinden tutmasını bekliyor. Her ne kadar kısmi olarak bazı siteler için düzenleme yapabilsek de yeterince aileye ulaşamadık. Bursa kentsel Kaos’un bir an önce sonlandırılmasını bekliyor” diye konuştu.

“ULAŞIMI ÇÖZEMEZSİN!”

Bursa’nın en önemli sorunlarından birinin ulaşım sorunu olduğunun altını çizen Ertürk, şu şekilde konuştu: “Trafik ve ulaşım sorunu farklıdır. Bursa’nın yakın zamana kadar ulaşım master planı yoktu, yeni yeni yapılıyor. Akşam yatıyor yüzyıllık hayal diyor bir tane böcek projesi çıkarıyor, Heykel’de trafik kilit. Yıllardır çözülemeyen dolmuşlar sorunu. Güya Bursaray’a paralel gitmeyecekti ama gidiyor. Yaşam alanlarını taleplere göre planlamıyorsunuz. Kent planlamasını yaparken insanların taleplerini dikkate almamışsınız. Asıl olan yol yapmak değil, asıl olan bu talebi azaltacak enstrümanları harekete sokmaktır. Bu konuda sınıfta kaldığımız bir gerçek. Bunun literatürdeki adı bağımlı taleptir. Yol yaptıkça talep artar. Ve bu sarmalı aşamazsınız. Dolayısıyla trafik sorununu bu mantıkla çözmek mümkün değil. İpekböceği ve Bursaray verimsiz yatırımlardır.”

“DOĞANBEY’İ UNUTTULAR”

Ertürk, Bursa’nın temel sorunlarından bahsederken hava kirliliği ve kentsel dönüşüm sorunlarına da değinerek, “Yıllardır Bursa hava kirliliği ile yatıp kalkıyor. Bursa’nın bir ekolojik yapısı var, bir lodos gerçeği var. Siz bunların önüne kocaman kuleler çekerseniz Bursa’nın doğal akımlarını kapatırsanız istediğiniz kadar şunu yapacağım bunu yapacağım deseniz de bu sorunu çözemezsiniz. Bursa bu konuda bilimsel literatüre Doğanbey yoluyla facia olarak geçti. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı demiş ki: ‘Bu rezaletten bizi kurtarın.’ Yıllar önce bunlar söylendiği zaman aklınız neredeydi? Siz yönetim olarak uzun vadeli bir öngörüde bulunamıyorsanız ve kaynakları da savurgan kullanıyorsanız başarılı olamazsınız. Doğanbey’i 6 ayda yıkacağım dedi, şimdi şehri dolaşın yeni Doğanbey’ler inşaa ediliyor” ifadelerini kullandı.

“BURSA’YI, İSTANBUL’UN ÇÖPLÜĞÜ YAPTIRMAYACAĞIZ!”

Son zamanlarda Bursa gündeminin ilk sıralarında yer alan Gemlik sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Hasan Ertürk, şunları kaydetti: “Bakın şimdi Gemlik taşınacak. Yasa gayet açık. İlçe taşınacak diyor. Neye dayandırmışlar? 6316 yani dönüşüm yasasına değil, 1959 tarihli ‘umumu hayata münhasır afetler dolayısıyla alınacak tedbirlere yapılacak yardımlara dair kanun’un 16. Maddesine dayanıyor. 14-15-16. Maddeleri okuduğunuz zaman özü şu: Artık Gemlik’i bakanlıklar ve Ankara planlayacak. Ankara, düzenlemeleri yapacak ve Bakanlar Kurulu Gemlik’te oturulamaz kararı alacak ve bir gecede Gemlik’i ‘hadi bakalım taşıyın’ diyecekler. Niye 6316’ya koymadılar? 6316’da  da eleştirilecek çok şey var ama 1959 tarihli yasaya kıyasla hiç olmazsa burada vatandaşların bir takım hakları var. Mülki Amir Bakanlıklardan aldığı emirle hareket edecek. Bunun altında da rant yattığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bursa’yı bekleyen bir tehlike var o da İstanbul tehlikesi. Maalesef Bursa, İstanbul’un çöplüğü yapılmaya çalışılıyor. İzmir-İstanbul yolu bunun somut örneğidir. Orhangazi, Karacabey ovaları İstanbul çevre düzeni planında yazıyor. İstanbul’da istenmeyen unsurlar bu aks üzerine yapılacak. Kişisel tahminim Gemlik’te de burası sahil boyu boşaltılarak, oraya serbest bölgenin karşısına İstanbul’un istenmeyen limanları oraya yerleştirilecek. Dolayısıyla Bursa’yı İstanbul arka bahçesi olarak görüyor ancak bunlar Bursa’dan habersiz yapılıyor. Bursa’ya haber vermeden, sormadan İstanbul merkezli yapılıyor. 2020 Çevre Düzeni Planı’na baktığınız zaman bunu çok somut bir şekilde görebiliyorsunuz.”

“BURSA’NIN SORUNLARINA VAKIFIZ”

Prof. Dr. Hasan Ertürk, önemli açıklamalarına devam ederek, “Bursa Büyükşehir Belediyesi hesapsız kitapsız bir şekilde popülist politikalar uyguluyor. Yıllardır süren tepkileri ortadan kaldırmak adına denizi temizlemek gibi. Yerelde belediye kendini kurtarmaya çalışıyor bir de Ankara merkezli özellikle İstanbul lobisinin yaptığı etkilerle Bursa üzerinde oyunlar oynanıyor. Bunu Bursa Büyükşehir Belediyesi’ndeki birçok yönetici de bilmez. Oynanan oyunların farkında değiller çünkü ‘uydum başkana’ düşünceleri var. Aradaki oy farklarına bakarsanız biz ne dersek diyelim onlar ‘oyladık oldu’ mantığındalar. Bursa’da bir muhalefet boşluğu olduğu bir gerçek.  Ekip olarak İddialı bir şekilde yola çıktık, Bursa’nın sorunlarına vakıfız. Bursa’yla ilgili raporlarımızı masaya yatırarak muhalefetin asli görevi olan vatandaşın, kul ve yetim hakkını sonuna kadar koruyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.