İmar barışı sanayiciler için yeniden düzenlendi…

11.10.2018
A+
A-

Sanayi bölgelerindeki imar barışı için müjde veren Ahmet Özenalp, ‘’Yoğun çalışmalarımız sonrasında imar barışı kanununun sanayicilerimiz yararına değiştirilmesini sağladık’’ dedi.

Bursa OSB Denetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği Genel Başkanı Ahmet Özenalp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan imar barışının, Bursa OSB’nin girişimleriyle sanayiciler için yeniden düzenlendiğini ve yapılan düzenleme ile sanayicilerin yararına değişiklikler yapıldığını ifade etti.

BOSB Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen ve sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, sanayi bölgelerindeki imar barışı konusunun son durumu ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Toplantıya Bursa OSB Denetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği Genel Başkanı Ahmet Özenalp,  Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Başkanı Abdullah Bayrak başta olmak üzere çok sayıda firma yetkilisi katıldı.

Toplantıda konuşan Bursa OSB Denetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği Genel Başkanı Ahmet Özenalp, “Yoğun çalışmalarımız ve emeklerimiz sonrasında, imar barışı kanunun sanayicilerimiz yararına değiştirilmesini sağladık. Hayırlı olsun” dedi.

“Yeni Düzenleme Sanayicilerimizin Yararına Olacak”

Özenalp şöyle devam etti: “Yasa çıktığında, biz de Organize Sanayi Bölgelerinin kırk yıllık birikmiş sorunlarını çözeceğini düşünerek umutlanmıştık. Bunun üzerine konuyu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) nezdinde değerlendirmeleri için Bursa olarak OSBÜK’ e bildirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan imar barışının, bazı tanımlamalar düzeltilmezse sanayi bölgelerine hiç bir faydası olmayacağını söyledik. Kanun tebliğ edildikten sonra itirazlarımızı yaptık ve kamuoyu oluşturma adına çalışmalarımıza başladık. Güzel bir ekip kurduk, iyi bir şekilde çalıştık, sanayicimizin yararına olabilecek düzenlemeleri belirledik ve raporumuzu Bakanlığa sunduk. OSBÜK ve OSB’lerimizin uzun teknik ve hukuki çalışmaları sonucu tebliğ değişti. Yapılan ikinci düzenleme ile sanayicilerimizin yararına değişiklikler yapıldı.”

“Umuyorum ki yapılan bu değişikliğin bölgemizdeki imara aykırı yapıların sorununu çözeceğini düşünüyorum” diyen Özenalp şunları söyledi: “OSB’lerde imara aykırı yapı olarak adlandırılan yapıların yüzde 90’ından fazlası sundurma tipi yapılar oluşturmaktadır. Bunların birçoğu yükleme ve boşaltma alanı olarak yapılsa da bazıları ise depolama alanı olarak da kullanılmaktadır. Bu sanayicimiz için ciddi bir sorundu. Ancak yoğun girişimlerimiz sonrasında imar barışı kapsamında çıkarılan ‘Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar’a ilişkin tebliğde 20 Eylül 2018 tarih ve 30541 sayılı Resmi Gazete ile duyurulan değişiklikle,  imar barışı iki kademeli düzenlendi.  Bu değişikliklerin birincisi yapı kayıt belgesi, ikincisi de tapu ve şerh konusu oldu.”

“Sanayicimiz Bu Düzenlemeyi İyi Değerlendirmeli”

Özenalp sözlerini şöyle noktaladı: “Başvurunun süresi bittikten sonra, yapıya aykırı olan yerler tespit edilerek ya yıkımı yapılacak ya da adli soruşturma açılacak. Dolayısıyla sanayicimizin yararına olan bu düzenlemenin iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Özenalp’in konuşmasının ardından Bursa OSB Hukuk İşleri Yöneticisi Av. Alptekin Solak ve Bursa OSB İmar ve İnşaat İşleri Yöneticisi Alpaslan Erkol tarafından yapı kayıt belgesi, kimlerin faydalanacağı/faydalanamayacağı, yapı kayıt belgesi güncelleme süreci gibi konularda teknik bilgiler verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.