İmamoğlu davasında süreç nasıl işleyecek?

İmamoğlu davasında süreç nasıl işleyecek?
15.12.2022
A+
A-

Ekrem İmamoğlu davasında bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Ekrem İmamoğlu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılması sonrası konuştu ve “2023 ideallerimiz var; İstanbul’da başardık, Türkiye’de başaracağız” dedi. Peki bundan sonraki süreçte neler olacak. Ekrem İmamoğlu cezaevine girecek mi? Belediye Başkanlığı görevi düşecek mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme, İmamoğlu’nun, siyasi yasak içeren Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53. maddesinde belirtilen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verdi.

İmamoğlu kararla ilgili “Benim için yok hükmündedir” yorumunu yaptı ve “Bizim 2023 ideallerimiz var. Milletimizi aydınlık günlere taşımak adına 2023 yılında seçimlerde bu ülkenin üstüne çökmeye çalışan zihniyeti hep birlikte göndereceğiz. İstanbul’da başardık, Türkiye’de başaracağız” diye konuştu.

Davanın karar duruşması, İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde gerçekleştirildi.

Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Duruşmayı çok sayıda milletvekili izledi.

Savcı, İmamoğlu’na 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası verilmesini ve TCK’nın 53. maddesinin de uygulanmasını istedi.

Bazı tanıkların dinlenmesine devam edilen duruşmada, İmamoğlu’nun avukatlarının reddi hâkim talebi de savunma için ek süre talepleri de kabul edilmedi.

Mahkeme heyeti kararını, akşam saatlerinde açıkladı.

Açıklanan kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.

Peki bundan sonra ne olacak?

Çarşamba günkü mahkeme kararı, kesinleşmiş karar değil.

Bunun için, istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.

İmamoğlu’nun avukatları, ilk aşamada 7 gün içinde istinaf yoluna başvuracak.

Hapis cezası kararı, İstinaf Mahkemesi’nde onanırsa Yargıtay’a gidecek.

Yargıtay’ın da kararı onaması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı olacak ve belediye başkanlığı görevine devam edemeyecek, Cumhurbaşkanı seçimlerinde aday da olmayacak.

Belediye Meclisi kendi içerisinde bir seçim yaparak yeni belediye başkanını seçecek.

“KARAR KESİNLEŞMEDİ, SİYASİ YASAK ŞU AN İÇİN SÖZ KONUSU DEĞİL”

CNN Türk canlı yayınında değerlendiren Avukat Mehmet Sarı, “Karar kesinleşmeden TCK’daki maddenin uygulanması mümkün değil. Dosyanın kesinleşmesi gerekiyor, siyasi yasak hali mümkün değil. Suçun niteliği bakımından İstinaf Mahkemesi’nin onamasıyla karar kesinleşmiş olacak. Bir davanın Asliye Mahkemesi’nde 1 ay içerisinde gerekçeli kararının yazılması ve temyiz süresiyle birlikte normal şartlarda 3 ay içerisinde tamamlanacağını düşünüyorum. Kanunen gerekçeli kararın yazılması için 1 ay tanınıyor. Mahkeme uygun gördüğü süre içerisinde taraflara tebliğ ediyor ve İstinaf yolu açılmış oluyor. Mevcut yürüyen davalardaki örneklere bakıldığında 1 yıldan önce kesinleşmesi mümkün değil. Karar kesinleştikten sonra belediye başkanlığının düşmesi yoluna gidilecek” dedi.

İMAMOĞLU CEZAEVİNE GİRECEK Mİ?

Peki İmamoğlu cezaevine girecek mi? İmamoğlu’nun cezaevine girmeyeceğini söyleyen Dr. Rezan Epözdemir hakaret suçunun işlendiği tarihe ve 2020 yılında yapılan infaz düzenlemesine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu karar bu haliyle kesinleşirse İmamoğlu cezaevine girmeyecek. Neden girmeyecek? Biliyorsunuz bizde bir infaz düzenlemesi yapıldı. 30 Mart 2020 tarihinden önce işlenen suçlarda şartla salıverme 1/2, denetimli serbestlik 3 yıl olarak uygulanıyor. Buradaki suç tarihi de 4 Kasım 2019. Dolayısıyla 1 yıl 3 ay 15 gün şartla salıverme, 3 yılda denetimli serbestlik olduğu için diyelim ki istinaf ve Yargıtay onadı bu kararı İmamoğlu,  sabah cezaevine teslim olup öğleden sonra tahliye olacak. Dolayısıyla cezası bakımından karar kesinleşirse infaz düzenlemesinden faydalandığı için bir yatarı yok.”

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.