Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Reform Paketi’ni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Reform Paketi’ni açıkladı
10.04.2019
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedefleri doğrultusunda hayata geçirilecek yeni reform paketini açıkladı.

Albayrak, Yeni Reform Paketi kapsamında “Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, İstanbul’da düzenlenen toplantıda Reform Paketi’ni açıkladı.

İşte Bakan Albayrak’ın konuşmasından satır başları:

Seçimlere katılım oranı Türkiye’nin ne kadar demokrasiyi özümsemiş bir millet olduğunu ortaya koydu. Sandıktan çıkan sonucun her parti kendisine göre değerlendirecek. Bu süreçler hukuk temelinde devam etmektedir. Türkiye’nin önünde 4.5 yıllık seçimsiz bir dönem var. Türkiye’nin gündemi ekonomik reform. Bugün başlatacağımız bu süreç yalnızca bir paketin hayata geçirilmesinde ibaret olmayacak Sadece 2019’da yapılacakları sizinle paylaşacağız. İçerisinde tek başına ele alındığında bile başlı başına önemli olacak adımlar var. 2019 yıl sonuna kadar tüm Türkiye’ye ve dünyaya çok net bir tarih veriyoruz.;

ÖZEL BANKALARIN SERMAYESİ ARTIRILACAK

Reformun başında finansal sektör geliyor. İlki de bankacılık sektörü olacak. Kamu bankalarına 28 milyar DİBS verilecek. Kamu bankalarının bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek. Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayesi artırılacak. Sektörün daha dirençli hale getirilmesini önemsiyoruz.

ETKİN BİR TASARRUF FONU OLUŞTURULACAK

Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek. Bazı sorunlu kredilerin bankaların ve ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredilecek. Bu fonlar enerji girişim semaye fonu ve gayrimenkul fonu. Etkin bir tasarruf fonu oluşturulacak. Emeklilik sistemi en önemli yapısal reformlardan biri. Daha Kıdem tazminatı fonu ile BES’in entegrasyonu sağlanacak. Sürdürülebilir bir emeklilik sistemi fayda sağlayacak.

Sigortacılık düzenleme ve denetleme kurulunu kuruyoruz.

Kredilerin stratejik sektörlere yönlendirilmesi için teşvik edilmesini sağlayacak bir yapı FİKKO bünyesinde kurulacak. FİKKO bünyesindeki bir kurul ile stratejik alanlara daha fazla kredi sağlanması için teşvik mekanizmaları devreye alınacak.

Tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığımızı azaltacağız reel sektörde riski 100 milyon lira ve üzeri olan grupların bağımsız denetim raporlarını bankalara sunmaları zorunlu hale getirilecek.

Mali şeffaflık artırılacak.

KIDEM TAZMİNATI REFORMU HAYATA GEÇİRİLECEK

Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda, sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Finansal sektörün daha sağlıklı işleyişini sağlamak için reel sektör alanında bazı adımlar atılacak.

Yapısal reformların en önemli ayağını gıda da hazırladık. Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli reformumuz tarımda milli birlik projemiz olacak.

TARIM KREDİ ORTAKLIĞI İLE SERA A.Ş KURULACAK

Bölge ve ürün bazında makro arz talep ve ticari planlama sürecinin altyapıları tesis edilecek.

Tarım kredi ortaklığı ile Sera AŞ. kurulacak.

Kırmızı et fiyat istikrarını kırmızı et hamlesi ile destekleyeceğiz. Küçük baş hayvancılıkta gerideyiz. 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız 100 milyona yükseltilecektir.

Hal yasası kapsamında üretici kooperatiflerinin haller içindeki paydaşlarının artırılması ile daha rekabetçi ortam sağlayacağız.

Üretimde rekabeti toptan perakende ve lojistik denetimi sağlayacak regülasyon çerçevesinde devreye alacağız.

Bütçe hedeflerini tutturacak tasarruf adımları devam edecek. 2019 yılı içinde en önemli reformlardan biri vergi dönüşümü olacak. Bu çalışma sürüyor. Şunu söylemek isterim ki çok kapsamlı bir ekiple bu çalışma devam ediyor. Daha adaletli bir vergi için gelire göre vergilendirmeyi daha etkin hale getireceğiz. Verginin daha da fazla taban yayılmasını sağlayacağız.

Yeni vergi mimarimiz istihdam oluşturma hedefinin üzerine oturacak. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz. Mükellef beyanının esas olduğu sadeleştirilmiş bir süreci hayata geçireceğiz. Sahte belge ile mücadele için etkin bir yapıyı devreye almış olacağız. Dolaylı verginin ağırlığı azaltılırken doğrudan verginin ağırlığı artırılacak.

Mükellef memnuniyetini düzenli ve sürekli olarak ölçerek eksiklikleri anında tespit edeceğiz.

Ulaşmak istediğimiz sürdürülebilir büyüme ve istihdam hedefi olacak. Varlık fonu stratejik yatırım planlaması yapacak.

Bir diğer reform alanımız yargı alanı. Yargı reformunun vizyonu güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi olacaktır.

Hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki önemli alandır. Uzun vadeli yatırımlar öngörülebilir hukuk pratiğine yakından bağlıdır. Yargı reformu stratejisi belgesinin güncellemesi devam ediyor. Yakında bakanımız tarafından açıklanacak.

Lojistik master planı bakanlığımız ve varlık fonumuz tarafından hazırlanacak. Sanayide yerlileştirme programı Mayıs’ta açıklanacak.

Sanayi bakanlığımız bu program ile AR-GE’den yatırım ve ihracata tek pencereden yönetildiği öncelikli orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünlere ilişkin proje üretilecek.

(Kaynak: Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.