Engin Er, Bursa merkezinden geçen 3 farklı faya dikkat çekti

Engin Er, Bursa merkezinden geçen 3 farklı faya dikkat çekti
29.01.2020
A+
A-
  • Hayriye TURGUT/SONHABER16.COM

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa’nın beklediği 7.2 büyüklüğündeki depreme dikkat çekti ve Türkiye’nin Fay Yasası’na ihtiyacı olduğunu söyledi.

Elazığ’da yaşanan 6.8 depreminin ardından gözler yine Kuzey Anadolu Fay Hattı’na çevrildi.  SONHABER16 Gazetesi’nin 21. sayısında olasında özel açıklamalar yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa’nın merkezinden geçen 3 farklı aktif fay hattına dikkat çekmiş ve acil önlemlerin alınmasını istemişti.

Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, Elazığ Depremi’nin ardından Bursa’nın beklediği 7.2 büyüklüğündeki depreme bir kez daha dikkat çekti. Bursa depremsellik ve doğal afetler anlamında masaya yatırılıp acilen imar planlarında gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, “Fay Yasası’nın mutlaka çıkmalı” dedi.

‘Deprem Fırtınası mı yaşıyoruz? sorusuna da yanıt veren Er, “Dünyada bir aktiflik var. Bursa’da bir deprem olacak. Kuzey Anadolu Fay hattı ile Kuzey Orta ve Güney Kolu’nda olabilecek bütün depremlerden Bursa etkilenecek. Tarihte olmuş mu? Olmuş. 1509, 1766’da olmuş. Bursa küçük kıyamet olarak adlandırılan 1855 Depremi var. Bursa’nın tam merkezinde olmuş. İçişleri Bakanı doğru bir açıklama yaptı 7.5 büyüklüğünde bir depreme hazırlıklı olmamız lazım. Bursa’da en az 7.2 büyüklüğünde, 7’nin üzerindeki bir depreme hazırlık yapmak lazım. Yapı denetim Kanunları başta olmak üzere ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılmalı. Büyükşehir Belediyeleri kendi başlarına karar almaları doğru değil. Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaları başka, ilçe belediyelerinin uygulamaları başka. Burada işbirliği yapılması lazım. Bursa depremsellik ve doğal afetler anlamında masaya yatırılıp acilen imar planlarında gözden geçirilmesi gerek. Fay Yasası’nın mutlaka çıkması lazım” dedi.

DEPREMİN NE ZAMANI OLACAĞI BELLİ DEĞİL

Dyson Lin isimli Tayvanlı’nın, deprem tahminlerine ilişkin sosyal medya paylaşımlarını da değerlendiren Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Dyson Lin’i şarlatan olarak nitelendirdi ve “Depremin nerede ve hangi büyüklükte olacağı bilinir ama ne zaman olacağı bilinmez” dedi.

Er, “Dünya hiç kimse depremin ne zaman olacağını bilemez. Hiçbir yolu da yok bu işin. Bir çok veriler var. Nerede olacağı, hangi büyüklükte olacağı bilinir ama ne zaman olacağı konusunda bir bilgi yok. Periyodik oluşları var depremlerin. İstatistik bir bilimdir fakat mutlak doğru değildir.” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.