Emeklilerden ‘seyyanen zam’ talebi

Emeklilerden ‘seyyanen zam’ talebi
29.03.2023
A+
A-

TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars: Emekliler yoksullukta eşitlendi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 Liraya yükseltilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada; “Adaletin sağlanması için hali hazırda 7 bin 500 Lira ve üzerinde aylık alanların da maaşlarına aynı oranda SEYYANEN ZAM yapılması gerekir. Kaldı ki açlık sınırının yaklaşık 9 bin 500 TL, yoksulluk sınırının da 30 bin 700 TL olduğu düşünüldüğünde bu rakamın yetersiz kaldığı da ortadadır” açıklamasında bulundu.

“EMEKLİLER YOKSULLUKTA EŞİTLENDİ”

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 Liraya yükseltilmesini olumlu bir yaklaşım olarak görmekle birlikte; Hali hazırda 7 bin 500 Lira ve üzerinde maaş alan emeklilerin de unutulmaması gerektiğini ifade eden TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars; “Sandığın bu kadar yakın olduğu bir dönemde en az kazanan emeklilerin maaşlarında iyileştirme yapılmış olması bu kesim tarafından sevinçle karşılanmış olsa da 7 Bin 500 ve üzerinde aylık alan emeklilerde ise hayal kırıklığına neden olmuştur. Aktif çalışma döneminde prim gün sayısının fazla olması veya madencilik, petrokimya, savunma sanayi gibi tehlikeli görevlerde çalışması nedeniyle daha az prim ödeyen veya tehlikesiz görevlerde çalışan emeklilere oranla daha fazla maaş alması bir lütuf değil kazanılmış haktır. Bu kesime ödenen emekli aylığının neredeyse tabana yakın hale getirilmesi emeklileri refaha kavuşturmaktan öte, emeklileri “Yoksullukta Eşitlemek” üzere yapılmış adaletsiz bir uygulamadır. Ayrıca dul ve yetimlerimizin aylıklarında da farklılıklar giderilmelidir. Ekim 2008 öncesi ve Ekim 2008 sonrası dul ve yetimlere bağlanan hak sahibi aylıklarında eşitlik sağlanmalıdır ve dul ve yetimlerimiz içinde bir taban aylık belirlenmelidir” diye konuştu.

Hükümetin İktidara geldiği günden beri emeklilerin haklı taleplerini duymazdan gelip; seçime günler kala en alt seviyede aylık alanların maaşlarına artış yapmasının “emekliye rüşvet vermek” olduğunu dile getiren Pars; “Geçtiğimiz günlerde Genel Başkanımız Sayın Kazım ERGÜN tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin’e sunulan 24 Maddelik Emeklilerin çözüme kavuşturulması gereken acil taleplerinden hiçbirisi çözüme kavuşturulmadığı gibi; Ortaya çıkan durum emekliler arasında anlaşılmaz bir ayrıma neden olmuştur. İNTİBAK başta olmak üzere, SEYYANEN ZAM, AYLIK BAĞLAMA ORANLARI, EK ÖDEMELER, BAYRAM İKRAMİYELERİ, SAĞLIK KATKI PAYI ve diğer taleplerimizin acilen çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Kenan Pars şunları söyledi:

“Bayram ikramiyelerinin 2 bin Liraya yükseltilmesi de yine aynı şekilde beklentilerimizi karşılamamıştır. 2018 yılında ilk kez 1.000 TL olarak verilmeye başlanan bayram ikramiyeleri o günün şartlarında 5.25 gram altına karşılık geliyordu. Bugün yapılan artışa 2 bin TL sadece 1,67 gram altın ediyor. 3,5 gram altın kaybı var emeklinin. Bizim talebimiz bayram ikramiyelerinin en düşük emekli aylığı kadar, yani son yapılan artışla 7 bin 5oo TL olmasıydı.”

Pastadan eşit pay almak ile adaletli pay almak aynı şey değildir. Hakkaniyetli olanı adaletli pay almaktır.

”Hükümet emeklilerin kalbini yeniden kazanmak istiyorsa bu hatayı derhal düzeltmesi gerekir. “Çözüm en düşük emekli aylığını hazine yardımıyla 7 bn 500 e yükseltmek değil, emekli taban aylığını asgari ücret seviyesine yükselterek diğer emeklilerin aylıklarını aktif çalışma dönemlerinde ödedikleri pirim ve yaptıkları işlere göre hakkaniyetli bir şekilde yeniden düzenlemesinden geçmektedir. En düşük emekli aylığına yapılan 2 bin Liralık artış tüm emeklilere SEYYANEN ZAM olarak verilmesi gerekmektedir. Emekliler pastadan eşit pay almak değil, pastadan adaletli bir dağılım yapılmasını beklemektedir. Hakkaniyetli olan pastadan adaletli bir dağılım yapılmasıdır.

Seçim öncesi emeklilerin talepleri değerlendirilmelidir. Seçimden seçime hatırlanan emeklinin artık vaatlere karnı tok. Emekli sandığa giderken yapılanları da yapılmayanları da unutmayacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.