Ekrem Hayri Peker’den yeni bir kitap daha…

Ekrem Hayri Peker’den yeni bir kitap daha…
16.07.2020
A+
A-

Teşkilat-ı Mahsusa’yı en iyi anlatan ifadenin ‘Yeni Bir Cihan İmparatorluğu Kurmak’ cümlesi olduğunu ifade eden Ekrem Hayri Peker’in yeni kitabı, ‘Teşkilat-ı Mahsusa – Yeni Bir Cihan Kurma İmparatorluğu Kurma Mücadelesinin Öyküsü’ kitapseverlerle buluştu.

Akademik araştırma – inceleme, edebiyat kategorilerinde eserleri bulunan Ekrem Hayri Peker, “Yeni Bir Cihan İmparatorluğu Kurma Mücadelesi – TEŞKİLAT-I MAHSUSA” kitabı kitapçılarda yerini aldı.

KİTAP HAKKINDA

Teşkilat-ı Mahsusa’yı en iyi anlatan başlığın “Yeni Bir Cihan İmparatorluğu Kurma Mücadelesi” olduğunu düşünüyorum. İmparatorluğu son döneminde yöneten İttihat ve Terakki Cemiyeti Osmanlı İmparatorluğu’nun mevcut sınırlar içinde yaşatılamayacağını gördüler ve büyütmeye karar verdiler. Libya’da yaptıkları onlara bu cesareti vermişti.

Amaçlanan, İran ve Gürcistan dâhil olmak üzere Kırım, Kafkasya, Ural ve Türkistan’daki Türkleri bir Konfederasyon altında toplamaktı. Bu konuda en büyük engeli müttefikleri Almanlar çıkardı.

Rusya’nın çöküşü, savaş dışı kalması İttihatçıların ve Teşkilat-ı Mahsusa’nın en büyük başarısıdır. İçinde dedemin de olduğu Kafkas İslam Ordusu Bakü’yü İngiliz ve Ermenilerden kurtardığında Nuri Paşa, abisi Enver Paşa’ya şu telgrafı çeker: “Buradaki neft (petrol) Osmanlını tüm borçlarını öder.”

Teşkilat-ı Mahsusa’yı en iyi anlatan ifadenin YENİ BİR CİHAN İMPARATORLUĞU KURMAK cümlesi olduğunu düşünüyorum.

“Onlar yıkılmakta olan imparatorluğu sadece yaşatmayı değil, Fas’tan, Çin sınırına; Kıbrıs’tan Kırım’a, hatta Volga boyun kadar büyütmeyi amaçladılar”.

Onlar Yaşarken Efsaneydiler

“Eğer Jön Türklerin arasından seçilmiş, sayıca az, fakat mücadelelerinden vazgeçebilmeleri için ancak hayat sahnesinden çekilmeleri şart olan bu adamların mukavemeti de kırılacak olursa, rahatça söylenebilir ki; dünya üzerinde bundan sonra büyük çapta bir Türk İmparatorluğu’nun kurulması imkânı kalmayacaktır. Çünkü bu kuşakla beraber Türklerin Asya ve Afrika’da daimi bir hâkimiyet kurmaları iddiaları da son bulacaktır”.

Sir Thomas Edward Lawrence

Zeki Velidi Togan, hatıralarında 1908 yılında (Meşrutiyet öncesi) Şüray-ı Ümmet gazetesinin Tataristan’a, Başkurdistan’a geldiğini yazar. Jön Türkler’in, çarlık Rusya’sındaki Türklerin ve Müslümanların umudu olduğunu belirtir.

***

Ekrem Hayri Peker

Ekrem Hayri Peker; akademik, araştırma – inceleme, edebiyat kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.

Peker’in yayımlanmış kitapları:

  • Teşkilat-ı Mahsusa’dan Hacı Sami Bey,
  • Yeşim Taşı Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler,
  • Kafkasya’dan Anadolu’ya Zekeriya Efendi,
  • Özbek Mektupları

Yayınlanmış kitaplara internet üzerinden veya kitapçılardan ulaşabilir.

YORUMLAR

  1. Tansel Saylı dedi ki:

    Ekrem Abi… en kısa zamanda alıp … okuyacağım. .. teşekkürler. ..