İYİ Parti: Çiftçi, borçla üretime devam etmek zorunda

İYİ Parti: Çiftçi, borçla üretime devam etmek zorunda
26.03.2021
A+
A-

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı, 2020 tarımsal üretim değerlerine ilişkin enflasyonla birlikte çiftçinin net kazancının gerçekliği yansıtmadığını belirtti.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı’nın 2020 tarımsal üretim değerleri yayımlanmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı. “Çiftçi bundan ne kazandı ve işin ‘gerçekliği’ ne?” sorusunu soran İYİ Parti, çiftçilerin net kazancının yüzde 20 olduğu bilgisini paylaşırken tarımsal girdi ve enflasyon artışını hatırlatarak, “Geriye bir gidiş olduğunu ve çiftçinin rakam olarak kazandığını ama esasında bunun enflasyon ve girdi maliyetlerindeki artışlardan geldiğini açık bir şekilde görüyoruz” dedi.

Bazı kalemlerde artışın devam ettiğini belirten İYİ Parti, “Çiftçi borçlarının sürekli artması bu değerlendirmemizi doğruluyor zaten. Çiftçi kazandıklarından değil, borçla üretime devam etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle diyoruz ki; ‘kazanç odaklı’ bir model kurmak zorundayız ve kuracağız” ifadelerine yer verdi.

Enflasyonla birlikte net kazancın azaldığına işaret eden İYİ Parti’den yapılan yazılı açıklamda, “Çiftçilerin 2020 yılında enflasyonlar dışı elinde kalan net kazancın ne olduğunu bilme hakkımız vardır ve bunu soruyoruz: Bu değerlerden 2020 yılında çiftçi net, artı değer olarak ne kadar kazandı? Kendisine refah payı ve işletme yatırım sermayesi olarak ne kaldı? Bu kazancın ne kadarı borçlanma dışı özkaynak olarak cebinde kalacak?

O halde; rakamlar mı yoksa gerçekler mi bizim gündemimiz olacak? Biz, rakamlar gerçek olsa dahi, ‘gerçekliğin’ ne olduğunun peşindeyiz ve bunu bilmek istiyoruz? Peki, bilirler mi ya da bildirirler mi? Bizce hayır; ama yanılmak isteriz” denildi.

İYİ PARTİ KALKINMA POLİTİKALARI BAŞKANLIĞI’NDAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.