Devlet üniversiteleri en iyi 500 listesinde yer alamadı

Devlet üniversiteleri en iyi 500 listesinde yer alamadı
02.03.2019
A+
A-

Quancquarelli Symonds’ın “Dünya Üniversiteler Sıralamaları” raporu, Türkiye’deki üniversitelerin durumunu gözler önüne serdi. Raporda devlet üniversiteleri ilk 500’ün içine giremezken, sadece 3 vakıf üniversitesi sıralamada kendine yer bulabildi.

“Dünya Üniversite Sıralamaları” raporunda Türkiye son sıralarda yer aldı. AKP hükümetinin “2002’den bugüne üniversitelerimiz gerek nicelik, gerekse nitelik olarak çok büyük ilerleme kaydetti” açıklamasına karşın, uluslararası derecelendirme kuruluşu Quancquarelli Symonds’ın (QS) verileri, Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesindeki düşüşü gözler önüne serdi.

2004 yılından itibaren dünya genelindeki üniversiteleri başarılarına göre sıralayan QS, 2019 yılına ilişkin, “Dünya Üniversite Sıralamaları” raporunu paylaştı. Londra merkezli kuruluşun raporuna göre, Türkiye’den hiçbir devlet üniversitesi başarı sıralamasında ilk 500’e giremedi.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2018 yılında Türkiye’deki üniversitelerin dünya ile rekabetini ölçtürdüğü QS, 2019 yılı raporunu da açıkladı. QS’in, “Dünya Üniversite Sıralaması” başlıklı listesine göre, Türkiye’den yalnızca iki üniversite ilk 500’e girebildi.

İlk 500’lük dilime girebilen üniversitelerin vakıf üniversitesi olması dikkati çekti. Koç Üniversitesi sıralamada 448’inci olurken Bilkent Üniversitesi 456’ncı sırada yer aldı. Türkiye’den ilk 500’ü zorlayan bir diğer vakıf üniversitesi olan Sabancı’nın sıralamadaki yeri ise “501-510” şeklinde paylaşıldı.

Genel listenin ilk 500’üne Türkiye’den hiçbir devlet üniversitesi giremedi. Mühendislik ve Mimarlık alanlarındaki listede üstleri zorlayan ODTÜ, genel listede “551-560” aralığında tarif edildi. Boğaziçi Üniversitesi listenin 571’inci sırasında yer alırken İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, Ankara Üniversitesi’nin, Gazi Üniversitesi’nin ve Hacettepe Üniversitesi’nin genel listedeki sıraları sırasıyla, 571, 651, 801 ve 860 oldu.

İTÜ ve ODTÜ, alan detay listesindeki mühendislik ile mimarlık başlıklarında 101-150 bandına yerleşti İTÜ ve ODTÜ’nün ardından bu alanlarda öne çıkan diğer üniversiteler Bilkent, Koç, Sabancı ve Boğaziçi oldu. İstanbul ve Hacettepe üniversiteleri, tıp fakültelerinin sıralandığı listede 301 ile 350 başarı aralığına girebildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.