Bursa’da Kanuni Derneği ile tarihe manevi yolculuk…

Bursa’da Kanuni Derneği ile tarihe manevi yolculuk…
26.02.2019
A+
A-

Kanuni Derneği’nin düzenlediği, Tarih ve Medeniyet Konferansları’nın ilki olan ‘Kanuni Dönemi Kudüs’ konulu seminer büyük ilgi gördü.

Kanuni Derneği 2019 yılı projelerinde yer alan ‘Tarih ve Medeniyetler’ konferanslarının ilki Ördekli Kültür Merkezi’nde ‘Kanuni Dönemi Kudüs’ konu başlığı altında yapıldı. Dernek Başkanı Ahmet Yavuz ve Kudüs Rehberi Kıble Tur Yönetim Kurulu Başkanı Numan Balcı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta başta Kanuni Sultan Süleyman Han olmak üzere Kudüs’teki Osmanlı varlığını ve Kudüs’ün önemi anlatıldı. Özellikle sivil toplum derneklerinin büyük ilgi gösterdiği konferansta Dernek Başkanı Ahmet Yavuz, tarihsel mirasa sahip çıkabilmenin önemine vurgu yaptı.

Başkan Yavuz, “2019 yılında ‘Tarih ve Medeniyet Konferansları’ adı altında bir çok seminere imza atacağız inşallah. Bu akşamda bu konferansların ilki olan ‘Kanuni Dönemi’nde Kudüs’ konulu seminerimizi gerçekleştiriyoruz. Kanuni Derneği olarak amacımız tarihsel değerlerimiz arasında bir köprü vazifesi kurmaktır. İnşallah rabbim buradan başlattığımız bu seminerlerimizin hayırlı olmasını nasip eder. Ne kadar fazla kitleye ulaşabilirsek o kadar başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

‘KUDÜS’TE NÖBET HİÇ BİTMEYECEK’

Geçmişte yapılan ve 2019’da yapılacak projeler hakkında da bilgi veren Dernek Başkanı Ahmet Yavuz, bu çalışmalarda önemli bir desteğe ihtiyaç duyduklarının altını çizerek sadece maddi olarak değil gönüllülük esaslı da destek beklediklerini vurguladı.

Başkan Yavuz’dan sonra kürsüye çıkan Kudüs Rehberi Kıble Tur Yönetim Kurulu Başkanı Numan Balcı’da Kudüs’ün önemini ve Osmanlı zamanından bugüne dek miras kalan değerlerimizi anlattı. Balcı, özellikle Kudüs’teki dini yapıların yürüttüğü sinsi planları deşifre ederek dinleyicileri Kudüs’te nöbete davet etti. Dünyada Müslümanlar için 3 yerin kutsal olduğuna işaret eden Balcı, bu kutsal mekanların içinde sadece Kudüs’ün nöbet tutma yeri olduğuna dikkat çekti.

‘DEĞERLERİMİZİ BİZDEN ÇALIYORLAR’

Osmanlı’dan miras kalan bir çok eserin olduğu gibi hala günümüzde de var olduğuna dikkat çeken Balcı, “Kanuni Sultan Süleyman Han’ın gördüğü rüyalarda bir hikmet vardı. Bir gece iki aslanın kendisini parçaladığını gördüğü rüya sonrasında Kudüs’ün surlarını yaptırmış ve kapısına iki aslan motifi işletmiştir. Bugün hala yapıldığı gün gibi tüm ihtişamıyla bizleri karşılayan ve Esbat Kapısı olarak bildiğimiz bu tarihi mirasımızı bile Avrupalılar ‘Aslanlı kapı’ olarak kendi tarihlerine mâl etmeye kalkmış ve bununla da yetinmeyerek bu aslan motifini Kudüs Belediyesi’nin bayrağına işlemişleştir. Bu ve buna benzer bir çok değerimize fütursuzca saldırmışlardır. İşte bu yüzden buradaki değerlerimizi asimile etmelerine seyirci kalmamak için ‘parçala, böl, yut’ anlayışlarına teslim olmamak için Kudüs’te nöbetimiz hiç bitmemelidir” diye konuştu.

Yaklaşık 2 saat süren seminerin ardından yapılan çekilişle geceye katılan konuklara çeşitli hediyeler verildi. Gecenin finalinde ise Kudüs Rehberi Kıble Tur Yönetim Kurulu Başkanı Numan Balcı, yaptığı kura çekimi sonrasında kazanan bir dinleyiciye Kudüs turu armağan etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.