Bursa’da Beşyol esnafından Büyükşehir Belediyesi’ne tepki

Bursa’da Beşyol esnafından Büyükşehir Belediyesi’ne tepki
13.10.2022
A+
A-

Bursa’da Beşyol esnafından tepki: Hastane sözü verdiler, rezidans yapıyorlar!

Bursa’da Beşyol Caddesi esnafı, Büyükşehir Kentsel Dönüşüm Ofisi önünde anahtar bırakma eylemi gerçekleştirerek alkışlarla Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 yıl önce kamulaştırılan fakat ‘kasada para olmadığı’ gerekçesiyle durdurulan İstanbul Caddesi Beşyol’da, çalışmalar yeniden başladı. 26 Nisan’da mülk sahiplerine belediye tarafından gönderilen yazıda, “Maliki olduğunuz taşınmazlar için Kentsel Dönüşüm İrtibat ve Satış Ofisi’nde yapılacak uzlaşma görüşmesine katılmanız konusunda gereği rica ve tebliğ olunur” denildi.

Mağdur edilen mülk sahipleri, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın özel kalem müdürü Ulaş Bey bizi toplantıya çağırarak, ‘size verecek paramız yok’ dedi. Biz çalışmadan eve ekmek alamazken, belediye bu işe nasıl soyunuyor” dediler.

Bursa’da Beşyol esnafı, İstanbul Caddesi üzerinde yapılan kentsel dönüşümü protesto etmek amacıyla Büyükşehir Kentsel Dönüşüm Ofisi önünde anahtar bırakma eylemi gerçekleştirildi. Esnafa siyasilerden de destek geldi.

Geçmişte hastane yapılacağı sözü ile kamulaştırılan alana lüks bir rezidans inşaatı yapan Büyükşehir Belediyesini 300 mağdur ıslıklarla anahtarlarını Büyükşehir Kentsel Dönüşüm Ofisi kapısının önüne atarak protesto etti.

Mağdur olduğunu iddia eden esnaf Osman Tetik, “35-40 senedir biz burada mağdur oluyoruz. Bir çözüm istiyoruz. Bu çözümü bize belediye mi verecek? Yol ve köprü geçti yerlerimiz değerlendi ancak değerinde hakkımızı vermemeye çalışıyorlar. Her gün dükkanlarımız soyuluyor bu süreçten dolayı çok huzurunuz kalmadı. Benim 160 metrekare olan yerim, 80 metrekareye düşürülmüş,  bunun 40 metrekaresi içinden 15 metrekaresi için belediye bana ‘gelin uzlaşalım’ diyor. Değerini vermiyorsunuz ki uzlaşalım. Yerimin değeri 2-3 milyon lira, siz bana 400 ila 500 bin lira arasında fiyat veriyorsunuz. Uzlaşmamız için bize gelip sormanız gerekiyordu. Helikopterle yukarıdan gezip imar çıkarıyorsunuz. Şu an verilen parayla kenar mahallelerden bile yer alınamaz!” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İsmini vermek istemeyen bir başka mülk sahibi ise işyerlerinin bulunduğu Beşyol’da kentsel dönüşüm ilan edildiğini belirterek, “Daha önce de bu bölge kamulaştırma alanı ilan edilmişti ve biz o süreçte de belediyenin bize sunduğu teklifi beğenmemiştik. Belediye bize dava açmıştı. Mahkeme bilirkişi tayin etmişti. O dönem bilirkişinin belirlediği rakamdan daha düşük rakamlar şu anda bize teklif ediliyor. İnsanlar burada ekmek kapılarından oluyor. Bizler küçük esnafız. Daha önce açılan davadada belediye ‘kasamızda para yok’ gerekçesiyle davadan çekilerek kamulaştırma kararını kaldırdılar. Şu an bize haklarımızı yasal yoldan arama seçeneğini bile sunmuyorlar. Biz hakkımızı arayamıyoruz” dedi.

‘SIRTIMIZDAN RANT KAZANMAYA HAKLARI YOK’

Bursa Beşyol İstanbul Caddesi üzerindeki küçük esnafın uzun süredir burada bulunduğunu belirten mülk sahipleri, “Bundan 7 sene önceye kadar belediye buradan yol geçirmek istedi. Bedeller o kadar düşüktü ki, biz buna itiraz ettik. Hastane yapacağız diye bahaneler söylenerek kamusal alan ilan ettiler burayı. Ama gördük ki 7 yıl sonra burası ticarethaneye döndü. Bizlerden 1 liraya talep ettikleri yeri başka şirketlere 10 liraya devrettiler. Buradaki her esnafın tapusu var. Bu yasal tapulara rağmen burada hala kaçak yapılaşmadan dolayı ‘ben burayı kamusal alana çevirebilirim’ diyerek bizleri tehdit ediyorlar. Elimizdeki 100 liralık malı 1 liraya almaya çalışıyorlar. Bize yeni yer teklif ettiler. Benim burada 155 metrekarelik tapum var. 3 katlı işyerim var. Bana 75 metrekare ofis teklif ediyorlar. Madem sen belediyesin, bana hizmet için varsın. Benim elimdeki mülkü alıp, benim sırtımdan rant kazanmaya hiçbir hakkın yok. Biz de bunu vermeyeceğiz. Rantı onlara teslim etmeyeceğiz. Hakkımızı versinler biz yine onlara imza atacağız. Burada aşağı yukarı 300 işyeri var. Yerleşik düzende aile de var. 400-500 hane ev, 300-400 hane gibi de işyeri var” ifadelerini kullandılar.

Büyükşehir tarafından mülk sahiplerine gönderilen tebligatta;

”Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı 1. Uygulama Etabı içinde kalan, HAK SAHİPLERİNİN, kayıtlı mevcut taşınmazların İDAREye devredilmesi karşılığında, yine İDARE tarafından aynı alanda yapılacak veya yaptırılacak bağımsız bölümlerin, ilerde imzalanacak nihai sözleşmeyle detaylan belirlenecek usuller kapsamında, HAK SAHİBİ’ne davet hususunda ya da proje alanındaki halihazır hak edişi, proje kapsamında yapılacak/yaptırılacak bağımsız bolüm almaya yetersiz veya gayrimenkul talebinde bulunmayan HAK SAHİPLERININ, mevcut taşınmaz bedelinin ödenmesini ya da proje alan içensin de aynı ada ve parselde imar hakkı verilmesi konusunda mutabakata varılmasına ilişkin genel esaslardır.

HUKUKİ DAYANAK:

İşbu Sözleşme: 5393 sayılı Belediye Kanunu, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 6308 sayılı Kanunun uygulama yönetmeliği de bu kanunlardan alınan yetkiyle 20142 saylı Kamulaştırma Kanunu 3194) sayılı İmar Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Tapu Kanunu ve ilgili tüm yasa, yönetmelik, tebliğ, genelge” ifadeleri dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.