Bursa’da ahilik geleneği gençlere anlatıldı

19.10.2018
A+
A-

“Ağaç Yaşken Eğilir” düşüncesinden hareketle Ahilik Geleneğinin gençlere daha iyi anlatılması amacıyla, Bursa Ticaret Borsası (BTB), Yeşilay Bursa Şubesi ve Bursa Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa bir etkinlik düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restore edilerek Yeşilay Bursa Şubesi`ne tahsis edilen 600 yıllık tarihi Reyhan Paşa Hamamı`nda gerçekleştirilen seminerde, Bursa İl Ticaret Müdürü Zübeyir Tokgöz, Osmangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine Ahilik ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Ahiliğin, Anadolu topraklarında Selçuklu döneminde başladığını söyleyen Tokgöz, “II. Gıyasettin Keyhüsrev, Anadolu topraklarındaki Müslüman ve Türk esnafı koruyacak bir teşkilat kurması için Ahi Evran’a emir verir. Bunun üzerine Ahi Evran da İslam kurallarına uygun ve Türk kültürü üzerine inşa edilmiş Ahilik Teşkilatını kurar. Bu sayede Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması hız kazanmıştır” dedi.

“Ahilik Dengeyi Sağlayan Bir Sistemdir”

Ahiliğin kentlerde kurulmuş ve köylere kadar örgütlenmiş bir esnaf birliği olduğunu ifade eden Tokgöz, “Ahi Evran’a göre Ahilik insan bilimidir. Bu teşkilatlanma denge ve düzeni sağlayan, yapan ve toparlayan, bu dünya ile ahiret arasında denge kuran bir sistemdir. Ahilik, kurduğu sosyal yapı ile hem gençlerin eğitimine, meslek sahibi olmasına yardımcı olurken, hem de toplumsal hayattaki ekonomik ve sosyal dengesizlikleri ortadan kaldırıyordu” dedi.

Ahiliğin; sanat ve ticarette kaliteyi, sosyal hayatta güzel ahlakı, üretken ve çalışkan insanı desteklediğini ifade eden Tokgöz, “Bu sistemin merkezinde insan ve insanın mutluluğunu hedef alan bir yaklaşım vardır. Ahilik sistemiyle, toplumun parçası olan insanın ekonomik, sosyal, ahlaki ihtiyaçlarını gözeten bir yapı kurulmuştur. Hem üreticinin hem de tüketicinin hakları korunmuş, tekelleşmenin önüne geçilip kazanç yaygınlaştırılmış, ayrıca kazancın bir bölümü de yoksullar için kullanılmıştır. Tüm bunların yanı sıra Ahiler her zaman birbirlerine destek olmuşlardır. Verimlilik, toplam kalite yönetimi, mentörlük, tüketicinin korunması gibi modern kavramlar Ahilik sisteminde de yer almıştır” şeklinde konuştu.

Seminerin ardından sunumlarından dolayı Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz`e, Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın ve Yeşilay Bursa Şube Başkanı Mehmet Serhat Yamalı tarafından ipek bir tablo hediye edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.