Bursa Barosu: Cumhuriyet, Türk Ulusu’nun en büyük manifestosu

Bursa Barosu: Cumhuriyet, Türk Ulusu’nun en büyük manifestosu
29.10.2019
A+
A-

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, “Cumuriyet, Türk Ulusu’nun en büyük manifestosu” dedi.

Bursa Barosu’nca, Cumhuriyet’in ilanının 96. Yıldönümü nedeniyle Bursa Adalet Sarayı bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol ile Bursa Barosu Yönetim Kurulu üyeleri ve avukatların katıldığı törende önce anıta çelenk konuldu. Cumhuriyet’in kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Bursa Barosu Başkanı Altun, törene katılan meslektaşlarına hitaben bir konuşma yaptı. Altun, “Cumhuriyet demek Anadolu Müdafai Hukuk Derneği demek, Sivas’ta, Erzurum’da, Amasya’da bir avuç insanın koskocaman yüreği demek, Kurtuluş Savaşı demek, Kuvayı Milliye demek, çarıklarıyla kağnılarıyla cepheye mermi taşıyan analar demek, çocuklar demek… Cumhuriyet bu ulusun aslında en büyük manifestosu demek. Kulluktan yurttaşlığa terfi edişimiz. Cumhuriyet demek köylü Mehmet Ağa ile gariban Osman Efendi ile bütün soyluların, okumuşların, seçilmişlerin eşit olması demek. Ulu Önder Yüce Atatürk’ün deyimiyle yurttaşın adam sayılması demek.

Ulu Önder Atatürk 28 Ekim 1923 günü ‘Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ derken birçok şeyi hesap etmişti. Bunlardan biri de elbette 30 Ekim 1918 günü Mondros Mütarekesi’nde mağlubiyetimizin tescil edilmesiydi. Yıllarca bu ülkede birileri, bu toprakların insanı olduğunu söyleyen birileri o günü belki bayram gibi kutlamışlardı. Ama Ulu Önder Atatürk, beşinci yıldönümünü kutlatmadı. Bundan sonra da kutlanmayacak. Biliyoruz ki 30 Ekimin arifesinde yani 29 Ekim günlerinde biz hep en büyük bayramımızı kutladık ve kutlamaya devam edeceğiz. Biz 29 Ekimleri kutladıkça 30 Ekim birilerinin kursağında kalmaya devam edecek” dedi.

Altun, konuşmasının sonunda, Türkiye Barolar Birliği ve barolar tarafından yapılan ortak açıklamayı okudu. Tören, katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.