Böbrek taşı oluşumuna karşı bol sıvı tüketilmeli

25.10.2018
A+
A-

Böbrek taşı sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mücahit Kabar, rahatsızlığın bireyde yaşam kalitesini fazlasıyla düşürdüğüne dikkat çekti. Kabar, böbrek taşı oluşumuna karşı alınabilecek en iyi önlemlerden birinin sıvı tüketimi olduğunu belirterek, “Gün içerisinde yeterince sıvı almamak, böbrek taşı oluşumunu doğrudan etkiler” dedi.

Böbrek taşı, kişide çok şiddetli böbrek ağrısına sebep olan, kişinin günlük yaşantısını da olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır.

Böbrek kanalları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelerin, böbrek taşı olarak adlandırıldığını belirten Özel Esentepe Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mücahit Kabar, kişinin yaşam kalitesini fazlasıyla etkileyen bu oluşumlar ya da taşların genetik faktörler, doğuştan idrar yolları anomalileri, yetersiz sıvı alımı, kullanılan bazı ilaçlar ve beslenme alışkanlıkları veya bazı sistemik hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabildiğini söyledi. Dr. Kabar, yaz aylarında bu oranın arttırılması ve idrar rengi koyu olduğunda da daha fazla sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Böbrek taşı rahatsızlığının bireyde yaşam kalitesini fazlasıyla düşürdüğüne dikkat çeken Kabar, “Böbrek taşı oluşumuna karşı alınabilecek en iyi önlemlerden biri, bol sıvı tüketimidir. Gün içerisinde yeterince sıvı almamak, böbrek taşı oluşumunu doğrudan etkiler. Aynı zamanda, yetersiz sıvı alımı bu rahatsızlığa yol açtığı gibi enfeksiyon riskini de önemli oranda artırıyor. Bu nedenle, gün boyunca bol miktarda sıvı tüketimine özen gösterilmeli. Günde 2,5-3 litre sıvı tüketilmeli” dedi.

En büyük belirtisi ağrı ve sancı

Op. Dr. Mücahit Kabar, hareketsiz bir yaşamın da rahatsızlığa zemin hazırladığını ifade ederek, hastalığın daha çok 30-50 yaş aralığında görüldüğünü kaydetti. Böbrek taşının en büyük belirtisinin ağrı ve sancı olduğunu dile getiren Kabar, “Rahatsızlığın neden olduğu ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Ağrısı olan kişi yerinde duramaz. Hatta bazen bulantı ve kusmaya neden olabilecek kadar ağır bir sancı yaşanabilir. Zaman zaman idrar yaparken şiddetli acı hissi oluşabilir” dedi.

Kabar, böbrek taşının oldukça sık görülen bir hastalık olduğunu dile getirerek, erkeklerde kadınlara göre daha fazla yaşandığını belirtti.

Cerrahi müdahale gerekebilir

Taş dökmenin kişiden kişiye göre değişkenlik gösterdiğini belirten Kabar, bazen taşın müdahale edilmeden döküldüğünü söyledi. Kabar, kendinden dökülme olmuyorsa tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti: “Şiddetli ağrı yaşanması durumunda mutlaka doktora danışılmalı. Doktor kontrolünde ilaçla ya da cerrahi müdahale ile böbrek taşından kurtulmak mümkün. Böbrek taşı tekrarlayan bir özelliğe sahiptir. Öncesinde böbrek taşı sorunu yaşayanlarda tekrar etme olasılığı vardır. Bu nedenle, tedavi sürecinin başından sonuna dek doktorun önerileri dikkate alınmalı. Aksi halde böbrek taşı hastalığı böbreği kaybetmeye dahi neden olabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.