Balıkçılık sektörü can çekişiyor!

01.08.2018
A+
A-

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde, balıkçılık sektörü kan ağlıyor!

Demokrat Parti Bursa eski il teşkilat başkanı ve aynı zamanda balık sektöründe önemli bir isim olan Yaşar Sarıbaş, sektördeki tehlikeye işaret ederek, ilgili kurumları uyardı.

Yaşar Sarıbaş; “Dört bir tarafı denizlerle kaplı olan Türkiye’de her tekne alan avcı olmuş! Yasadışı avcılıkla mücadelede ne hukuki mevzuat, ne de lojistik alt yapımız yeterlidir. Bu nedenle bir an önce yeni Su Ürünleri Kanun taslağı ekim ayında TBMM’den çıkarılmalıdır’’ dedi.

Yasadışı avcılıkla mücadelede bütün yükün Sahil Güvenlik unsurlarının omuzlarında olduğunun altını çizen Yaşar Sarıbaş, ‘’Bizim yapmamız gereken hızla bir “Deniz Koruculuğu” birimi inşa etmektir. Ek işi deniz ve iç sularda balıkçılık faaliyetlerini denetlemek olan bu birim inşa edilmeden yaşa dışı avcılıkla başa çıkmak mümkün değildir. Kayıt dışı avcılıkla ilgili olarak yapmamız gereken karaya çıkış noktalarını tüm alt yapısı ile inşa etmek ve çıkış belgesi olmayan su ürünlerinin pazara girişini engellemektir. Teknik takip, elektronik jurnal ve su ürünleri taşıyan kara ve deniz tüm vasıtaların elektronik gözlem sistemi altında toplanmasıdır” ifadelerini kullandı.

MESELE SADECE BALIKÇILIK DEĞİL!

Yaşar Sarıbaş, denizlerden ekonomik olarak tam anlamı ile yararlanılamadığını iddia ederek; “Balıkçılığın organize edilmesi en zorlu ve en karmaşık alanlardan biridir. Av sahalarının, avlanacak türlerin boy ve miktarlarının belirlenmesi, yer ve zaman yasakları ile deniz koruma alanlarının oluşturulması ve yönetilmesi gerekmektedir. Bu saydığımız unsurlar tek bir bilimsel alan ile sınırlandırılması mümkün olmayan konulardır. Bu nedenle suların izlenmesi, bilimsel araştırmalar ile güdümlü balıkçılık araştırmalarının merkezi planlanması ve elbette bu araştırmalar için yeterli mali kaynak sağlanması gerekmektedir’’ ifadelerini kullandı.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Balıkçılık yönetiminin çok paydaşlı bir modele dayanmak zorunda olduğunu belirten Sarıbaş, ‘’Karar süreçlerine tüm paydaşların katılması sağlanmalıdır. Bu bağlamda ülkemizdeki en büyük zorluk balıkçı örgütlerinin, esasen kooperatiflerin hantal yapısıdır. Her ne kadar avcı filosunun önemli bir bölümü kooperatif ve birlikler de örgütlenmiş olsalar bile günümüzdeki yapıları ancak işlevsiz bir dernek görüntüsünden öteye gidememektedir. Çözüm ise acilen balıkçı kooperatiflerini mevcut kooperatifler yasasının dışına çıkararak yeni bir yasal düzenleme ile mümkündür. Biz olayı balık, balıkçılık ve ekonomisi kapsamında tartışıyoruz. Oysa tartıştığımız bir su gezegeni olan dünyamızda henüz tam olarak anlayamadığımız korkunç büyük bir sucul ekosistemdir. Mesele sadece balıkçılık meselesi değildir’’ dedi.

Sarıbaş, ekonomik değeri 1 trilyon doları bulan balıkçılıkta denize kıyısı olan Bursa’nın bu fırsattan faydalanamadığını, Büyükşehir ilgili kurumlarının meslek örgütleri ile temasa geçerek adım atmalarının acil atılması gereken bir yöntem olduğunu söyledi.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.