Aşina Soyunun Muhafızları: Börü Budun

Aşina Soyunun Muhafızları: Börü Budun
26.10.2020
A+
A-

Okuma meraklısı bir yapımız olmadığı için ne geçmişimizle ilgili bilgi sahibiyiz, ne geleceğimizle ilgili ön görülerimiz var. Lakin “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünü sarf etmesini çok seviyoruz.

Malum son zamanlarda tarihi dizilerimiz pek bir revaçta, doğrulara yer verilmese de ruhumuz okşanıyor kahramanlıklarla. İşte bu dizilere karşı sosyal medyada hem tepkiler var, hem de belge savaşları sürdürülüyor.

Türk Milleti devlet içerisinde gizli örgütlenmeleri son dönemde Kurtlar Vadisi dizisinden öğrendi. Oysa Kurtlar Vadisi senaryosu yurt dışından ithal edilmiş kötü bir kopyaydı ama bizim ülkemizde çok tuttu ve yıllarca sürdü.

İşte belgesi olmayan ama varlıkları dizilere konu olup Türkiye gündeminde bazen birinci sıraya getirilen algı projelerine bir yenisi daha eklendi sosyal medyada; “Aşina Soyunun Muhafizlari” yani Börü Budun.

Türklerin henüz Orta Asya’dan çıkmadığı dönemlerde ajanlık ve Türk hakan ve şamanlara karşı yapılacak saldırıları önlemek için kurulduğuna inanılan Aşina Muhafızlarının kimilerine göre hala günümüzde de varlıklarını sürdürdüklerine inanılıyor.

Örneğin Osmanlı tarihinde Akıncı Birliklerinin Aşina Muhafızlarından oluştuğu bahsediliyor olsa da Devşirme sistemiyle Akıncıların ömürleri uzun olmamıştır.

Günümüzde Börü Budun tezini savunanlar, Kurt başlı sancağı kullanmayı da ihmal etmiyorlar ve dünyanın en eski istihbarat teşkilatı olarak savunma yapıyorlar. Fakat kullandıkları kurt simgesinin Asena dişi kurt olduğunu söylüyorlar, oysa Çin kaynaklarında kurdun Alfa kurt olduğu yazılıyor.

Selçuklu İmparatorluğunun kurulması dahi Börü Budun üyesi olan Subaşı Dukak’ın Selçuk Beyi kendi teşkilatından göstermesiyle diğer Türk Beyliklerinin desteğini almasıyla devlet kurduğu anlatılmaktadır.

Osmanlı tarihinde ise Asina Muhafızları Ertuğrul Bey’in vefatından hemen sonra yeraltından çıkıp uçtaki Oğuz aşiretlerinin ittifakıyla Kayı boyundan olduğu için Osman Beyi seçtiriyorlar. Tabi Şeyh Edebalı’nın da yine bu teşkilat tarafından Bilecik’e getirildiği iddiasını da not edelim.

Yakın tarihimizde ise Aşina Muhafızlarının başında Mustafa Kemal Atatürk’ün olduğu iddiasıdır ama belge yok, sadece sözlü iddia var.

Atilla Akar imzalı Börü Budun, “Aşina soyunun muhafızları” kitabında uzun zamandır varlığı tartışılan esrarengiz bir teşkilat, Türklerin kaderine yön vermeye çalıştığı söylenen “Aşina soyunun muhafızları” halen yaşadığı söylenen bir “Bilge-savaşçılar topluluğu” olarak anlatılıyor.

Türklerin Ötükenden Viyana’ya kadar olan tarihinde kendilerini gizleyen her başarıda pay sahibi olan ama Türk devletlerinin yıkılışında olmayan teşkilat.

Sizce iki bin yıldır var olduğu söylenen bir teşkilat, gerçekte milletin kaderine halen yön veriyor olabilir mi?

Türklerin her başı sıkıştığında milleti yok olmaktan kurtaran bu güçler mi?

Türk mitolojisinin şifreleri bize bu konuda neler söylüyor?

Asıl “Seçilmiş kavim” Türkler mi?

Türkler niçin devlet üstüne devlet kurdular? Bu bir “zaaf” mı, “başarı” mı? Anadolu’ya bizi getiren “irade” kimdir? “İmparatorluk” kurmak kararını kimler, nasıl verdi? Mustafa Kemal bir “vazifeli” miydi?

İşte bu sorulara ellerinde belge olmadan sadece olayları analiz ederek cevap aramışlar görünen; o ki ciddi bir okuyucu desteğine de ulaşmışlar, ne de olsa efsaneleri okumak değil dinlemeyi seviyoruz.

Tarihin tek bir gerçeği vardır; belge.

Umarım bu gerçeği öğrendiğimizde tarih tekerrürden ibaret olmaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.