İYİ Parti’den gıdada dışa bağımlılık ve kıtlık uyarısı

22.09.2018
A+
A-

İYİ Parti KK üyesi ve Yozgat 27. Dönem Yozgat Milletvekili Adayı Seyit Yücel, Türkiye’nin buğday üretimde yaşanan büyük sıkıntılara dikkat çekti ve ”Gıdada dışa bağımlılık had safhada ve kıtlık kapımızda…” dedi.

2001 yılında Türkiye Şeker Fabrikası Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Yücel, buğday üretimine ilişkin korkutan açıklamalarda bulundu.

Yücel’in açıklaması şöyle;

“Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacı 21 milyon ton civarında. 2018 buğday rekoltemiz 18,5 milyon ton. Aradaki 2,5 milyon ton açık ithalat yoluyla giderilecek. Bizim çiftçimiz ürettiği buğdayın tonunu ortalama 800 TL’ye satabiliyor. İthal edilecek buğdayın tonu ise ortalama 1.200 TL civarında olacak. Şimdi bizi bekleyen asıl tehlikeyi anlatmaya çalışayım; Çiftçimiz buğdayını 800 TL’den satarken, tarlasını yeniden ekebilmek için tohumluk buğdayın tonunu 2.600 TL’den almak zorunda. Buna ilaveten dolar krizinden önce tonu 2.700 TL olan DAP gübresinin bugün tonu 3.600 TL olmuş.  Bunlara traktörün mazot ve tarlanın ilaç maliyetlerini de ilave ederseniz gelecek yıl hasatından çiftçimizin kâr etmesi mümkün değildir.

Anadolu’dan aldığımız bilgilere göre maalesef ve ne yazık ki çiftçimiz buğday ekiminden de vazgeçme eğiliminde. Böyle giderse önümüzdeki yıl Türkiye’nin buğday açığı 10-12 milyon ton civarında olacaktır. Acil çözüm bulunmazsa, pancar ve diğer ürünlerde olduğu gibi bizim çiftçimiz yerine yabancıların çiftçilerini desteklemeye devam edeceğiz…

Gıdada dışa bağımlılık had safhada ve kıtlık kapımızda!..”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.