Zafer Partisi: Sedef Kabaş’ın tutuklanması, basın ve ifade özgürlüğüne açık müdahaledir

Zafer Partisi: Sedef Kabaş’ın tutuklanması, basın ve ifade özgürlüğüne açık müdahaledir
22.01.2022
A+
A-

Zafer Partisi, gazeteci Sedef Kabaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle tutuklanmasına tepki gösterdi.

Zafer Partisi Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, ”Gazeteci Sedef Kabaş hakkında verilen tutuklama kararını basın ve ifade özgürlüğüne açık müdahale olarak değerlendiriyoruz.” denildi.

İşte Zafer Partisi’nden yapılan o açıklama:

”Sedef Kabaş’ın tutuklanması, basın ve ifade özgürlüğüne açık müdahaledir.

Gazeteci Sedef Kabaş 21.0.1.2022 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım sebebiyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesi ile önce gözaltına alınmış müteakiben de 22.01.2022 tarihinde çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştır.

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu, hakaret suçunu düzenleyen genel hükümlerden ayrı olarak Türk Ceza Kanunu’nun 299 maddesinde özel olarak düzenlenmiştir.

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu ile “Cumhurbaşkanlığı makamının değeri konusunda toplumun sahip olduğu duygu ve düşünceleri sarsan, Cumhurbaşkanlığı makamının şeref ve saygınlığına zarar veren fiil ve sıfatların isnat edilmesinin veya sövme fiillerinin cezalandırıldığı” ileri sürülmektedir.

Maddenin düzenleme biçiminden anlaşıldığı üzere, Cumhurbaşkanına hakaret suçu ile Cumhurbaşkanlığı makamının fonksiyonları, işlevi, yerine getirdiği görevi değil, hukuksal bir kavram olarak Cumhurbaşkanı’nın “şerefi” korunmak istenmektedir.

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu, uygulamada eleştiri niteliğindeki söz ve davranışların da hakaret olarak cezalandırılmasına neden olduğundan ceza hukukunun genel ilkelerine aykırı bir düzenlemedir.

Sayın Sedef Kabaş bir Çerkes Atasözü’nden alıntı yaparak bir paylaşımda bulunmuştur. Yaptığı sosyal medya paylaşımında matufiyet unsuru da bulunmamaktadır.

Zafer Partisi olarak, söz konusu tutuklama kararını, bir güvenlik tedbiri değil, basın ve ifade özgürlüğüne açık bir müdahale olarak değerlendiriyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.