Yenişehir Kirazlıyayla’da çevre talanı yine başladı

Yenişehir Kirazlıyayla’da çevre talanı yine başladı
31.03.2020
A+
A-
  • SONHABER16.COM/ÖZEL

Bursa Yenişehir Kirazlıyayla’da yapımı planlanan maden ocağının olduğu bölgede gizlice ağaç kesimine başlandığı gerekçesiyle köylüler eylem yaptı.

Bursa Yenişehir’in Kirazlıyayla Köyü sakinleri, zehirli atıklarıyla çevre katliamına yol açacak olan tesis için oturma eylemi başlattı. Kirazlıyayla’ya sadece 225 metre uzağına Lübnanlı maden şirketi Meyra tarafından kurulmak istenen kurşun çinko bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı inşaatı bölge sakinlerinin bütün tepkilerine rağmen yeniden başladı.

KÖYLÜLERDEN OTURMA EYLEMİ

Koronovirüs nedeniyle evlerine kapanan vatandaşların yokluğunu fırsat bilen şirket yöneticileri, iş makinalarını sabah saatlerinden itibaren bölgeye getirdi. Firma yetkilileri, jandarmanın geniş güvenlik önlemleri altında bölgede ağaç katliamı yaparken, köylüler de oturma eylemi başlattı.

Mahallelerinde maden ocağını istemediklerini belirten Kirazlıyayla sakinleri, ‘Daha önce olduğu gibi şimdi yine ağaç kesmeye başladılar. Dünya koronavirüs belasının altında ezilirken maden yetkililerinin tesisi yapmak için ağaç kesmelerini kabul etmiyoruz. Kasap et derdinde koyun can derdinde. Ne pahasına olursa olsun buna izin vermeyeceğiz. Bu köy bizim ve köyümüzün zehirlenmesine izin vermeyeceğiz’ dediler.

KAYMAKAM KÖYLÜLERİ UYARDI

6 bin metrekare arazide, maden ocağı yetkililerinin gizlice ağaç kesimi nedeniyle zaman zaman jandarma ile köylüler arasında gerginlik yaşanırken, Yenişehir Kaymakamı’nın da bölgeye gelerek köy sakinleriyle görüştüğü ve ağaç katliamına tepki gösteren 65 yaş üzerindeki köylüleri, sokağa çıkma yasağı konusunda uyardığı ileri sürüldü.

YETKİLİLER SESSİZ KALIYOR

Kirazlıyayla Köyü Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedin Kakaç, Kirazlıyayla’ya 225 metre, Beypınarı’na 2 buçuk km, Reşadiye ve Kozdere’ye 3 buçuk km, Barcın, Demirboğa ve İznik Gölü’ne ise 4 km. mesafede olması sebebiyle bölge halkının tesisi istemediğini tekrarladı.

KÖYLÜNÜN MÜCADELESİ SÜRECEK

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile görüştüklerini ve Çavuşoğlu’nun “Siz istemediğiniz sürece oraya hiçbir şey yapılmayacak” açıklamalarını hatırlatan Dernek Başkanı Kakaç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Bursa İli Yenişehir İlçesi Kirazlıyayla Mahallesi sınırları içinde bulunan arazide Yenişehir Belediye Başkanlığı tarafından “Çinko – Kurşun – Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi” faaliyetine yönelik sahanın tarım dışı amaçlı kullanım talebi, Bursa Valiliği (Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) tarafından uygun görülmemiştir. Konunun yeniden değerlendirilmesi için ilgili firma tarafından Bakanlığımıza itiraz edilmiş olup, Bakanlığımızca 5403 sayılı Kanun kapsamında inceleme değerlendirme işlemleri devam etmektedir” ifadelerini de hatırlattı.

Yenişehir Kirazlıyayla sakinleri, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ile görüşerek sorunlarını TBMM’ye taşımışlardı.

Yenişehir Ovası’nın tehlike altında olduğunu açıklayan Kirazlıyayla Köyü Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedim Kakaç, mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.