Varolsun Türkiye-Özbekistan kardeşliği!

Varolsun Türkiye-Özbekistan kardeşliği!
25.07.2023
A+
A-

Özbekistan’ın daveti ile gözlemci sıfatıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, yaptığı değerlendirmede; ”Özbekistan; Orta Asya’nın merkezinde yer alan, köklerinden Türkiye ile birbirine bağlı dost ve kardeş ülke.” dedi.

Cem Kürşad Hasanoğlu, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

”İlk defa 2018 yılında ziyaret ettiğimde sayın Mirziyoyev cumhurbaşkanlığı görevini henüz üstlenmişti. Ülkede bir değişimin ve dışa açılımın ilk rüzgarlarını o tarihte hissetmek mümkündü. “Yeni Özbekistan” mottosu her yerde söylenmeye başlamış ve vatandaşların istikbal için ümitlerinin sloganı olmuştu. Fakat 2018’de gözükene göre gidilecek daha çok yol vardı.

5 yıl sonra 09 Temmuz 2023 seçimlerine uluslararası/yabancı gözlemci olarak Özbekistan dışişleri bakanlığının önerisi ve yüksek seçim kurulunun onayı ile davet edilmem benim için çok büyük bir onur oldu. Yıllardan sonra Özbekistan’a gidecek olmam ayrı bir sevinç olmasının yanı sıra seçim vesilesiyle ülkenin gelişimini yakından görebilme şansını buldum. Seçim günü arefesinde Taşkent sokaklarını gezerken gözlerime inanamadım. Tertemiz caddeleri , geniş ve yemyeşil ağaçlı bulvarları ile başkent birçok Avrupa kentinden fersah fersah ileride. Lüks mağazalar, Avrupa markası kafeterya ve restoranlar doğru yerde miyim dedirtti bana. Bir de üzerine Özbek halkının Türkiye sevdası eklenince gezi daha da güzelleşti. Her yerde Türk dizilerinin sıkı takipçileri, Türkçeyle sokaktaki vatandaşla gayet güzel anlaşılıyor.  Nereden öğrendin deyince dizilerden cevabı geliyor.  Zaten iki dil aynı dil grubunun ögeleri, aradaki farklar da dizilerle ortadan kalkmış. Türk firmaları her sektörde; Türk mühendisi, ticaret adamı bu geçen 5 yıl içinde “yeni Özbekistan’da” yerini almış. İki kardeş halkın dostluğu cumhurbaşkanı sayın Mirziyoyev’in Türkiye’nin gerçek dostu olmasıyla inanılmaz üst seviyeye çıkmış.

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu

Seçim günü geldiğinde sabah erkenden mihmandarımızla birlikte oy kullanma merkezlerini, oy kullanılan okulları ziyarete koyulduk. Halkta gayet bir neşe var. Sakin fakat geleceğe ümit dolu bir havada oylarını kullanıyorlar. Gün içinde 20’ye yakın okulu ziyaretimde sohbet ettiğim vatandaşlar “yeni Özbekistan’dan ”övgüyle bahsediyorlar. Bunun sürmesi ve Özbekistan’ın uluslararası platformda hak ettiği yeri alması en büyük dilek. Bunları konuşurken mutlaka Türkiye için iyi dilekleri ve cumhurbaşkanımız Erdoğan’a duaları işitiyorum. Seçim merkezlerinde tam bir şeffaflık var,  boynumdaki kartı görünce görevliler istenilen her soruya cevap veriyor ve gözlem için davet ediyor. Hatta bu davetler bazen evlerinde yemek yemeye, çocuklarıyla tanıştırmaya kadar çıkıyor. Kardeş ülke dememiz lafta değil hakikaten hayatın içinde..

Ertesi gün seçim sonuçları %87 sayın Mirziyoyev’e devam olarak çıkması bir sürpriz değil . Halkın cumhurbaşkanından memnuniyeti zaten sokakta gözlemleniyor. Türkiye açısından da bu çok sevindirici.  Özbekistan tarih boyunca Türk halklarının orta Asya’daki medeniyetinin temsilcisi olmuş. Halen de bu görevi üstleniyor. Böyleyken Şevket Mirziyoyev’in cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la yakın dostluğu ve Türkiye sevgisi Türk halklarının istikbali için bir şans. Zira iki ülke el ele vermesi kardeş halkların refahı, ilerlemesi ve uluslararası arenada güçlü olması demek. Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan seçimlerden hemen sonra külliyede verdiği resepsiyonda bir yanına sayın Mirziyoyev’i diğer yanına sayın Aliyev’i oturtarak bu mesajı zaten vermişti.

Yıllarca bir slogan gibi benimsediğimiz Türk dünyasının birliği nihayet gerçek mi oluyor, nedir? Özbek halkının seçimi hayırlı olsun, Varolsun Türkiye Özbekistan kardeşliği..”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.