Tüketiciler Birliği çifte MTV’yi yargıya taşıyor

Tüketiciler Birliği çifte MTV’yi yargıya taşıyor
11.07.2023
A+
A-

Tüketiciler Birliği, seçimden sonra yağmur gibi gelen zamlara bir de KDV artışı eklenince konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Tüketici Birliği Federasyonu, ard arda gelen zamlar ve vergi artışları nedeniyle eylem yapmaya hazırlanıyor. Tüketiciler Birliği, anayasaya aykırı olarak ikinci kez getirilen MTV için de yargıya gidiyor.

14 ve 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ardından akaryakıt ürünleri başta olmak üzere iğneden ipliğe hemen her ürüne zam geldi. Bu zamlara mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8’lik KDV diliminin yüzde 10’a, yüzde 18’lik KDV diliminin yüzde 20’ye çıkarılması ile gelen zamlar eklenince vatandaş kara kara düşünmeye başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe açığını kapatmak için KDV’den harçlara kadar pek çok kalemde yaptığı artışlara döviz  kurlarındaki artışlar da eklenince, sabundan telefona, arabadan peynire, tuvalet kağıdından sigaraya kadar birçok ürüne zam olarak yansıdı.

İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEYE ZAM

İTO Ekmek Meslek Komitesi, İstanbul’da 5 liradan satılan 200 gram ekmeğin 7 liraya yükseltilmesine karar verdi. İlk olarak İTO yönetimine gönderilecek karar daha sonra bakanlığa gönderilerek hayata geçirilecek.

Marketlerde ise her gün etiketler değiştirilmeye devam ediyor. Seçimden önce 279 liraya satılan kıymanın kilogram fiyatı 300 liraya dayanırken, 116 liraya satılan 225 gram sucuk 120 liraya, 28 liralık çamaşır suyu 32 liraya, 162 liraya satılan 16’lı tuvalet kâğıdı 181 liraya yükseldi.

KDV zammı ile birlikte sigara fiyatlarına da 5 liralık KDV artışı yapılmıştı. KDV, akaryakıt fiyatlarına ise 40 kuruş olaraka yansıd.

En yüksek zam gelen ürünler ise akıllı telefonlar oldu. Seçimden önce 32 bin 999 TL’ye satılan Iphone 14’ün fiyatı 48 bin 304 TL oldu. En ucuz sıfır kilometre araba olarak bilinen Fiat Egea, seçimden önce 470 bin 900 TL’ye satılırken bugün 654 bin 700 TL’ye yükseldi. Yerli otomobil Togg ise geçen haftadan bu yana ikinci kez zamlanarak, seçimden önce 953 bin TL olan en ucuz satış fiyatı 1 milyon 227 bin 500 TL’ye çıktı.

TÜKETİCİ BİRLİĞİ FEDERASYONU DAVA AÇIYOR

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, zamlar nedeniyle izma kampanyası başta olmak üzere çeşitli eylemler planladıklarınıbelirterek, “Seçimden önce bu zamların geleceğini biliyorduk ama sonbaharda bekliyorduk. Beklediğimizden erken geldi zamlar. Böyle giderse bu ayın gıda enflasyonu yüzde 5-6’ya, bu yılınki de yüzde 100’e ulaşacak. Biz bu konuda imza kampanyası başta olmak üzere çeşitli eylemler planlıyoruz. Halkın temel tüketim ürünlerinde KDV mutlaka düşürülmelidir. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin iki kez alınmasına da dava açıyoruz çünkü anayasaya aykırı bir uygulamadır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.