TÜED Uludağ Şube Başkanı Pars: Emekli aylıklarında eşitlik ve adalet istiyoruz!

TÜED Uludağ Şube Başkanı Pars: Emekli aylıklarında eşitlik ve adalet istiyoruz!
05.01.2024
A+
A-

Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emeklilerin 2024 yılı ilk altı ayı için alacağı zam oranları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Memur ve memur emeklilerine uygulanacak olan %49,25’lik zamla beraber SGK ve BağKur emeklileri arasında uçurum oluştuğuna dikkat çeken  Kenan  Pars, ‘’En düşük emekli aylıkları asgari ücrete çekilmeli, bütün aylıklara seyyanen zam uygulanmalı ve üzerine emekli zammı uygulanmalı.’’ dedi.

Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, açıklamasında şunları söyledi:

”Türkiye İstatistik Kurumu’nun Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla emeklilerin alacağı zam oranı belli oldu. Enflasyon Aralık 2023’te aylık bazda 2,93 artış, 6 aylık bazda da yüzde 37,57 artış gösterdi. Fiyat algısının kalmadığı ortamda, TÜİK enflasyonunun piyasa gerçeklerinden daha da uzaklaşması ve yüksek yaşam maliyeti, emekliye çok büyük bir yoksulluğa doğru sürüklemektedir.

Diğer taraftan; memur ve memur emeklilerine uygulanacak olan %49,25’lik zamla beraber, emekliler arasında gelir adaletsizliği de giderek artmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması bütün emeklilerin ortak beklentisidir.

Türkiye Emekliler Derneği olarak daha önce kamuoyu ile de paylaştığımız taleplerimizi bir kez daha vurgulayarak diyoruz ki; ‘’En düşük emekli aylıkları asgari ücrete çekilmeli, bütün aylıklara seyyanen zam uygulanmalı ve üzerine emekli zammı uygulanmalı.’’

Bu artışların hazineye oluşturacağı yük emeklinin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesinden daha önemli değildir.”

TÜED Uludağ Şube Başkanı Pars, şöyle devam etti:

“Akıl mantıkla anlamak mümkün değil. Bağımsız enflasyon Araştırma Grubu ENAG Aralık ayı enflasyonunu yüzde 4,12 açıkladı. ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 127,21. TÜİK ne açıklıyor Aralık ayı için yüzde 2,93  yıllık  enflasyonda yüzde 64,77 dir. Tüketicinin hissettiği enflasyon oranı en az yüzde 180 dir.  Bu resmen hırsızlıktır. Emeklinin hakkını çalmaktır. Toplumun en mağdur kesimi emekliyi ölüme sürüklemektir.

Yok efendim ihracat rekoru kırmışız, şöyle büyümüşüz falan bizler bu toplumun anneleriyiz, babalarıyız, dedeleriyiz, nineleriyiz. Emeklisi mutsuz olan bir ülke refahtan büyümeden bahsedemez. Bıçak kemiğe dayandı değil bıçak kemiği kırdı artık. Emeklinin tenceresi kaynamıyor, battaniyeye sarılıp karanlıkta oturuyor. Ne beslenebiliyor ne de faturalarını ödeyebiliyor. Bize reva gördükleri maaşla kiralık ev bile bulunmuyor. Asgari ücret olarak belirledikleri tutar asgari düzeyde geçim sağlar. Emekliye eğer bunun yarısını reva görüyorsanız emekli de bunun hesabını sandıkta sorar.

Sayıları 16 Milyona yakın Emekli, dul ve yetimlerini yok sayanlar, açlığa yoksulluğa sürükleyenler şunu iyi bilsinler; Emekliler sadaka istemiyor. Yıllarca çalışıp ülke ekonomisine değer katmış bu insanlar insanca yaşamak için hakları olanı istiyor. Sosyal Güvenlik sistemine yıllarca prim ödeyerek emeklilik hakkını alan bizlere külfet gözüyle bakılıyor. Emeklilik külfet değil, yıllarca çalışıp, prim ödeyip kazanılmış en kutsal haktır.

Asgari Ücrete yüzde 17.002 zam yapılırken emekliye yüzde 37,57 zam olarak açıklanıyor ve emeklinin en düşük maaşı yine 7.500 olarak kalıyor. Aklımızla alay ediyorlar. Biz emekliler hüsrana uğradık. Emeklinin feryadını duymuyorlar, duymak istemiyorlar. Sesimizi duyurmamız için sokaklara inmemiz gerekiyorsa onu da yaparız. Tüm emeklileri çatımız altında birleşmeye çağırıyorum. Emekliler kendi davasında birleşmediği sürece sesimizi duymamaya devam edecekler. ‘’Bir olalım, güçlü olalım, hakkımızı alalım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.