TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars: Emeklinin hakkı yeniyor

TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars: Emeklinin hakkı yeniyor
09.12.2022
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, açıklanan rakamların ülke gerçeklerini yansıtmadığını belirterek, “Bu enflasyon rakamlarına göre yapılacak artış emeklileri ayakta tutmaz. Emekliye SEYYANEN ZAM verilmesi şart olmuştur” dedi.

BİRİLERİ EMEKLİNİN HAKKINI YİYOR

Açıklamalarına devam eden TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars açıklamasında şunları söyledi:

“Emekliye altı ayda bir enflasyona endeksli artış yapılıyor. Bu bir zam da değildir. Emekli aylıklarımızın enflasyon karşısında ne kadarı eridiyse o kadar bir artış yapılıyor. Refah payı yok, ek bir iyileştirme yok. Yaşadığımız enflasyon ortada, bizi kandırmasınlar. Bağımsız enflasyon araştırması yapan ENAGrup, Kasım ayı enflasyonunu yüzde 4,24, yıllık enflasyonu ise yüzde 170,70 olarak açıkladı. TÜİK’in açıkladığı rakamların 2 katından fazla. Burada açık ve net olarak birileri emeklilerin hakkını yiyor.

2002 yılı Aralık ayında en düşük işçi emeklisi aylığı 257 lira iken, aynı tarihte asgari ücret 184,25 TL idi. TÜİK eliyle emekli aylıkları sistematik olarak eritildi. Şu an en düşük emekli aylığı 3 Bin 500 TL’ye tamamlanıyor, yani bu rakamın daha da altında. Asgari ücret 5.500 TL, Açlık sınırı 7.786,85, yoksulluk sınırı ise 25,364,35 TL. Yoksulluk sınırını geçtik, emeklinin yüzde 80’i açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor. 2023 yılı Asgari ücret için 7.500-8.000 TL gibi rakamlar konuşuluyor. Az bile konuşuluyor. Konuşulan rakamlar açlık sınırının altında kalacak rakamlar. Asgari ücret için en azından bu rakamlar konuşulurken, sayıları 14 Milyona yakın olan emekli, dul ve yetimleri için neden konuşulmuyor. Asgari ücret adı üzerinde asgari geçim için gereken ücret. Emekliler de bu ülkede yaşamıyor mu? En düşük emekli aylığı da asgari ücretten az olmamalıdır.”

VİCDANLARA SESLENİYORUZ…

Emekli aylıklarının artık kiraya bile yetmediğini söyleyen Pars, “Emekli çarşıya pazara çıkamaz hale geldi. Bu emekliler kışı nasıl geçirecek düşünen var mı? Asgari ücret Ocak 2022’de 4.250 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılı için belirlenen rakam 6 ayda eridi, Temmuz’da 5.500 TL’ye çıkarıldı. Bunlara sözümüz yok ama söz konusu asgari geçim ise; emekli evini nasıl geçindirecek 3.500 TL ile onu soruyoruz. Vicdanlara sesleniyoruz…

Emeklileri TÜİK’in artık inandırıcılığı kalmayan rakamlarına mahkum etmesinler. Emeklilere SEYYANEN ZAMLARLA birlikte iyileştirmeler yapılması gerekmektedir. Emeklinin çözüm bekleyen sorunlarını görmezden geliyorlar. Sesimizi duymak istemiyorlar. Seçimden seçime hatırladıkları emekliler, sandık başına gittiğinde bunları unutmayacaktır.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.