Tortum Şelalesi, ziyaretçilerini büyülüyor!

Tortum Şelalesi, ziyaretçilerini büyülüyor!
23.07.2021
A+
A-

Tortum Şelalesi, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşan  Tortum Şelalesi, 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliği ile dünyanın sayılı şelaleleri arasında yer alıyor.

Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekerken, izleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılıyor.

Öz Birlik Güvenlik sahibi Gürsel Bozkurt’un sponsor olduğu OLURTV 25’in Mavi Beyaz Yolculuk programının çekimleri için Erzurum Olur ilçesi ve köyleri ziyaret edilirken, Tortum  Şelalesi’nde de program çekimleri gerçekleştirildi.

OLURTV 25 kurucusu sahibi Erdal Olgun’un gerçekleştirdiği çekimlerde Tortum Şelalesi’nin doğal güzellikleri tanıtıldı.

Dadaşlar diyarı Erzurum, farklı bölgelerinde her mevsim, farklı heyecanlar yaşayabileceğiniz, farklı güzellikler bulabileceğiniz bir şehir. Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi de bunu en iyi anlatan doğal güzelliklerden birisi olarak ziyaretçilerin karşısına çıkıyor..

 

TORTUM ŞELALESİ’NİN OLUŞUMU

Şelalenin ve çevresinin deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 metredir. 1700’lü yıllarda Kemerlidağ’dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay’ının aktığı Tev Vadisini kapatmasıyla oluşmuştur.

Tortum Şelalesinin sularının düştüğü yerde dev bir kazan oluşturmuştur. Günümüzde su sporlarının yapılabileceği doğal bir ortam oluşmuştur.

Yılın her dönemi farklı bir güzelliğe bürünen Tortum Şelalesi, doğa tutkunlarına kendini hayran bırakan eşsiz bir güzellik sunar.

Şelale, özellikle mayıs ve haziran aylarında bütün görkemiyle kendini gösterirken hazirandan sonra su miktarında azalma olmaktadır. Düşen su seviyesi de Tortum Şelalesi’ne farklı bir güzellik katmaktadır.

Şelale ve çevresi, aynı zamanda Erzurum’un önemli mesire alanlarından biridir. Tortum Şelalesi’ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye’nin elektrik arzına katkıda bulunmaya başlamıştır.

Uzundere ilçesinde bulunan bu doğa harikası, Erzurum ilinin 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü’nün kuzey kenarında yer almaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.