TCMB döviz kredilerine sınır getirdi

TCMB döviz kredilerine sınır getirdi
23.05.2024
A+
A-

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Faiz kararı sonrası likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarının zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu. Faiz kararı sonrası TCMB’den likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla adımlar atıldı. Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

DÖVİZ KREDİLERİNE SINIR GETİRİLDİ

Merkez Bankası politika faizini art arda ikinci defa yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Faiz kararı sonrası TL mevduatı destekleyici, KKM’de düşüşü hızlandırıcı ve döviz kredilerinde artışı sınırlayıcı adımlar atıldı.

Kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8’e çıkarıldı.

Kısa vadeli KKM’de zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 33’e, uzun vadeli KKM’de ise yüzde 10’dan yüzde 22’ye yükseldi.

Yeni oranlarda tesis tarihi 24 Mayıs olarak açıklandı.

YABANCI KREDİLERDE BÜYÜMEYE FREN

Zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında da bir dizi değişiklik yapıldı. Buna göre, KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korundu. Yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.