TBMM; AKP, MHP ve HDP’siz toplanacak

TBMM; AKP, MHP ve HDP’siz toplanacak
01.08.2022
A+
A-

CHP’nin talebi üzerine bugün yapılacak olağanüstü genel kurula AKP, MHP ve HDP katılmayacak. Toplantı ancak 200 vekil katılırsa başlayabilecek.

CHP, 120 imzayla TBMM Başkanlığına başvurarak, TBMM Genel Kurulunun olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da başvuru uyarınca Genel Kurulu 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı.

200 MİLLETVEKİLİ YETERLİ

Genel görüşme için 200 milletvekilinin Genel Kurul’da olması gerekiyor. Genel kurula 200 vekil gelirse “sağlıkta şiddet” konusu görüşülebilecek.

AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Olağanüstü toplantı çağrısına katılmayacağız. Yürüttüğümüz çözüm faaliyetlerinin siyasi istismar ve şov aracı haline getirilmesine müsaade etmeyeceğiz.”

MHP, BBP ve HDP de AKP’den yana tavır alarak olağanüstü toplantıya katılmayacak.

İyi Parti ise toplantıya katılacağını duyurdu. Onlara 2 milletvekili bulunan Memleket Partisi ile 4 sandalyesi bulunan Türkiye İşçi Partisi destek verecek.

Dört partinin toplam sandalye sayısı 177’ye ulaşıyor. Bu nedenle Meclis’in toplanması mümkün görünmüyor. CHP ise olağanüstü toplantı için umudunu koruyor.

AKP, o gün Meclis’te gereken çoğunluk sağlanırsa oturuma katılacak. Eğer 200 milletvekili salonda olmazsa toplantı yapılamadan genel kurul dağılacak.

Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 200 milletvekilinin Genel Kurulda hazır bulunması gerekiyor.

Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşmüş olacak. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM çalışmaların devamına karar vermediği takdirde tatile veya ara vermeye devam edilecek.

TBMM Genel Kurulu, son olağanüstü toplantısını 2017’de Irak ve Suriye tezkeresinin süresinin uzatılması için gerçekleştirdi.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.