Tarihçi Prof. Halaçoğlu: Tarihimizde utanılacak bir durum yok

Tarihçi Prof. Halaçoğlu: Tarihimizde utanılacak bir durum yok
11.04.2019
A+
A-

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Tarihçi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, İtalya Parlamentosu’nun 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınmasını öngören tasarıyı kabul etmesine tepki gösterdi.

Prof. Halaçoğlu yaptığı açıklamada, ‘’İtalyan Parlamentosu’nun aldığı bu karar, tamamen siyaseten alınmış bir karardır’’ dedi.

Parlamentoların yasama organı olduğunu belirten ve İtalya Parlamentosu’nun aldığı 1915 olaylarının ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanınması ve bunu uluslararası alanda savunmasını isteyen önergeyi kabul etmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Tarihçi Prof. Yusuf Halaçoğlu, ’’Bizim tarihimizden utanılacak bir durumumuz asla yoktur. Parlamentolar yasama organıdır ve bu kararı alırken savunma hakkı tanımadan mahkumiyet kararı alması İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesine aykırıdır. Bu devletlerin bütün hıncı, 1. Dünya Savaşı’nda elde edemedikleri sonuçtur. Yani Milli Mücadele ile hepsinin Anadolu’dan atılmasıdır’’ ifadelerini kullandı.

‘BU KARARI ALAN ÜLKELER TARİHLE YÜZLEŞMELİ’

Bu güne kadar bir çok parlamentonun 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanındığını öngören tasarıyı kabul ettiklerini ve Türkiye aleyhine çalışmalar yürüttüklerini aktaran Prof. Yusuf Halaçoğlu, Türkiye’nin yapması gerekenleri şöyle aktardı:

‘’Yapılması gereken Birleşmiş Milletler’e, Kasım1922 tarihli kendi belgeleriyle soykırım olmadığını, öldü denilenlerin hangi ülkelere göç ettiğini gösteren belgeyle başvurup, soykırım olduğunu kabul eden devletlerin tarihi gerçeklikle yüzleşmelerini sağlamaktır. Üstelik BM adına bu tespiti ve araştırmayı yapan İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’dir. Artık kınamakla vakit geçirmemek gerekmektedir.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.