‘Sağlık çalışanlarına şiddet terörü sona ersin’ çağrısı

‘Sağlık çalışanlarına şiddet terörü sona ersin’ çağrısı
04.03.2019
A+
A-

Burkon Turizm & Kongre organizasyonuyla, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Bursa Aile Hekimliği Derneği tarafından düzenlenen 15. Uludağ İç Hastalıkları Kış Kongresi & 4. Bursa Aile Hekimliği Kongresi’nde konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti.

Uludağ Grand Yazıcı Otel’de düzenlenen Kongre’de konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarına yönelik şiddette bakıldığında en öne çıkan sebepler hasta memnuniyeti bahane edilerek yapılan usulsüz taleplerdir. Sağlıkta kalite arttırmanın ana hedefi içi boşaltılmış hasta memnuniyeti olmamalıdır. Sağlıkta şiddeti görmezden gelmek, hekimlerin tükenişini hızlandırmaktadır. Şiddete karşı uygulanabilir, caydırıcı, ertelenmeyen cezalar acilen yasalaştırılmalıdır. Bu cezalar düzenlenirken Sözel şiddet ve sosyal medya üzerinden yapılan gerçekdışı, suçlayıcı, ön yargılı halkı galeyana getiren söylemler de ceza kapsamına alınmalıdır. Çıkartıldığı söylenen son şiddet yasası caydırıcı cezalar içermemektedir. Son yaşanan olaylarda sosyal medya üzerinden yapılan yorumlar toplumsal linçin örnekleridir. Savcılarımızı da buradan bu konu ile ilgili Göreve davet ediyoruz.”

“Son yıllarda artan şiddet ve iş yükü baskısı tükenişimizi arttırıyor”

Son yıllarda artan şiddet ve iş yükü baskısının hekimlerin tükenişini arttırdığına vurgu yapan Dr. Özlem Sezen şöyle konuştu: “Biz hekimler işimizi aldığımız tıp eğitimine, etiğe ve kanunlara uygun şekilde yapmak istiyoruz. Son yıllarda artan şiddet ve iş yükü baskısı tükenişimizi arttırıyor. Artmış sözel ve fiziksel şiddete karşın hala caydırıcı, uygulanabilir ve ertelemesiz cezalar içeren kanunun çıkartılmaması tükenişimizi hızlandırıyor. Medya ve sosyal medya üzerinden yapılan ön yargılı, hakarete varan yorumlar, aleni hedef göstermeler ve bunların görmezden gelinmesi tükenişimizi arttırıyor.”

Dr. Özlem Sezen’den öneriler…

Konuyla ilgili önerilerini de sıralayan Dr. Özlem Sezen, “184 SABİM bilgilendirme hattı şikayet merkezi gibi değil, amacına uygun olarak kullanılmalı ve halkımız sağlığı hakkında doğru bilgilendirilmelidir. Sağlık okuryazarlığı arttırılmalıdır. Acilen etkin, caydırıcı, uygulanabilir ve ertelemesiz cezalar içeren şiddet yasası çıkartılmalıdır. Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) olarak bu konularda bir araya gelmek ve birlikte çalışmak için sağlıkla ilgilenen tüm mesleki gruplara ve sivil toplum kuruluşlarına açık davet gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.