Piyasalarda merkez bankaları haftası

Piyasalarda merkez bankaları haftası
24.07.2023
A+
A-

Son iki haftada veri akışı açısından sakin bir gündemin hakim olduğu kripto para piyasasını bu hafta yoğun bir takvim bekliyor.

Küresel piyasalar merkez bankalarının bu hafta açıklayacağı faiz kararlarına odaklandı. Başta ABD Merkez Bankası FED olmak üzere birçok ülkeden faiz kararı gelecek. Açıklanacak kararlar ve söylemler piyasada volatiliteyi artırabilir.

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, yeni haftada kripto paraları etkileyebilecek faktörleri değerlendirdi.

Çarşamba akşamı Türkiye saati ile 21.00’da faiz kararını açıklayacak olan FED’den 25 baz puan faiz artırım kararı bekleniyor. 25 baz puanlık faiz artırım beklentisi tamamen fiyatlanırken karar sonrası Powell’in açıklamaları kripto para piyasası üzerinde daha çok etki yaratabilir.  Geçtiğimiz bir hafta boyunca 29.600$ ve 30.000$ arasında oldukça dar bir bant aralığında fiyatlanan Bitcoin, son günlerde düşük risk iştahı ile karşı karşıya. 30.000$ üzerinde kalıcılık sağlanamaması da Bitcoin’in fiyatına negatif etki eden ve 29.000$ seviyelerinin görülmesine sebep olan önemli bir faktör.

Ek olarak yükselen kanalın aşağı doğru kırılması altcoinleri de etkilemiş gözüküyor. Başta lider altcoin Ethereum olmak üzere altcoin piyasası genellikle %1 ila %2 civarı düşüşle güne başladı. Ethereum yeni haftanın ilk gününde 1.865$ seviyelerinde alıcı bulurken son dönemin hareketli kripto parası Ripple 0,7$ üzerinde fiyatlamasını sürdürüyor.

14 Temmuz Perşembe günü Ripple’nin menkul kıymet olmadığı kararı sonrası sert yükselişler yaşayan Ripple’da SEC ile olan yasal çekişme devam ediyor. Nitekim hafta sonu SEC, mahkemenin Ripple kararının yanlış olduğunu belirterek bu karara itiraz edeceğini bildirdi. Ancak Ripple şirketinin önde gelen avukatlarından John Deaton SEC’in temyiz sürecinin Ripple için bir engel teşkil etmeyeceğini bildirdi.  Bu gelişmelerle kısa vadede Ripple üzerindeki olumlu hava devam edebilir.

Öte yandan Twitter CEO’su Elon Musk’ın Twitter logosunun artık bir kuş değil de X harfi olacağını açıklamasının ardından bugün sabah saatlerinde Twitter lokasyonuna X ve Dogecoin logosunu birleştirerek XD yazdırması sonrası Dogecoin’de %8’i aşan yükseliş görüldü. Böylece Dogecoin 0,078$ ile son iki ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.  Son olarak geçen haftanın en çok kazandıran altcoinleri  sırasıyla StormX, Origin Protocol, Stellar, Yield Games ve Chainlink olarak gerçekleşti.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Bitcoin, hafta sonundan bu yana düşüş trendini sürdürmeye devam ediyor. Uzun süredir yükselen kanalın içerisindeki hareketliliğine son verdikten sonra dün kanala tekrar dahil olmaya çalışsa da başaramadı. 30.350$ seviyelerini test eden Bitcoin hız bir geri çekilme yaşadı. Bu sabah itibariyle 29.810$ seviyelerinden alıcı buluyor.

Destek bölgesi olan yeşil bandında altına düşen Bitcoin aynı zamanda 50 günlük hareketli ortalamanın da altında seyrediyor. Negatif seyrin devam etmesi halinde 29.650$ seviyesinin ilk destek seviyesi olarak çalışması beklenebilir. Bu seviyenin kırılması halinde 29.350$ seviyelerine kadar bir geri çekilme beraberinde gelebilir.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise ilk olarak yeşil bant olan 29.850$-30.080$ aralığında kalıcılık sağlaması önemli olacaktır. Ardından da tekrar kanalın alt bandı olan 30.430$ seviyesini test etmesi beklenebilir.

Ethereum (ETH) Teknik Analiz

Her ne kadar Bitcoin’le aynı hareketliliği gösterse de Ethereum geçtiğimiz haftayı Bitcoin’e göre daha negatif bir performansla kapattı. Yükselen kanal hareketine son veren Ethereum kanalın alt bandını kırdıktan sonra tekrar dahil olmaya çalışsa da kalıcılık sağlayamadı. Bu sabah saatlerinde 1.875$ seviyelerinden alıcı buluyor.

Olası aşağı yönlü hareketliliğin devamında ilk destek seviyesi olarak 1.844$ ardından da 1.825$ seviyeleri karşılanabilir. Bu seviyelerin destek olarak çalışmaması halinde sert bir geri çekilme ile 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.757$ seviyesi kritik destek seviyesi olacaktır.

Olası yukarı yönlü bir harekette, 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.879$ ardından da 1.885$ seviyeleri aşılması gereken önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyelerin aşılması halinde tekrar yükselen kanala dahil olması beklenebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.