Nasreddin Hoca, Türkiye’dir ve dünyadır!

Nasreddin Hoca, Türkiye’dir ve dünyadır!
06.07.2023
A+
A-

Bu yıl 64’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliğinin açılışı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Şenlik,Temsili Nasrettin Hoca, Konya protokolü ve vatandaşların katılımıyla kortej yürüyüşü, kabri başında dua ve göle maya çalma ile başladı. 10 Temmuz’a kadar, 5 gün boyunca devam edecek şenlikte bir çok etkinlikler de yer alıyor.

Şimdi geçmişe biraz yolculuk yaparsanız karşınıza çıkacak ilginç bir o kadar da güzel bilgiler ile karşılaşacaksınız.

Bunlardan biri de Yunak ilçesi ile ilgili…

Nasreddin Hoca şenlikleri ilk yapıldığı yıllarda orijinal Nasreddin Hoca kıyafetleri Yunak ilçemizde temin ediliyordu. Saha sonraki yıllarda Yunak maalesef şenliklerin tamamen dışında kalarak o önemini yitirdi. Nasreddin Hoca Sivrihisar’da doğmuş, eğitimini ve Nasreddin Hoca olma vasfını Akşehir’de kazanmıştır. Maalesef tatlı bir rekabet olarak başlayan Nasreddin Hoca’yı sahiplenme yarışı, daha sonraki yıllarda Akşehir ve Sivrihisar arasında tatsız bir rekabete dönüştü.

Sivrihisar, Akşehir, Konya, Türkiye derken uluslararası bir karakter olan Nasreddin Hoca yersiz tartışmaların ortasında kalmamalıdır.

Nasreddin Hoca,Yunus Emre’nin kenti Eskişehir’in Sivrihisar’dan Akşehir’e giderken kullandığı yolun Molla Kasım (Adakasım) köyünden geçtiği söyleniyor.

   

Yunus Emre ve Nasreddin Hocanın geçişi Adakasım köyünden Aşık Molla Rahim’in yetişmesine neden olmuştur.

Bu yüzden de Aşık Molla Rahim’in yirminci yüzyılın Yunus’u (Yunus Emre) olarak anılmasına sebebiyet vermiştir.

Bu bilgiler neticesinde 65. Nasreddin Hoca şenliklerine Yunak ilçesinin, Sivrihisar ilçesinin ve Aşık Molla Rahim’in de dahil edilmesi gerekir.

Artısıyla eksiyle 64 yıldır devam eden projede emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.