Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nden Koruma ve Onarım Semineri

30.11.2018
A+
A-

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, ilkini 2013 yılında düzenlediği Koruma ve Onarım Semineri’nin ikincisini düzenliyor.

2 gün boyunca sürecek seminer Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nde yoğun katılımla başladı. Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Komite üyelerinden oluşan altı kişilik bir ekibin yoğun çabalarıyla gerçekleşen “Koruma ve Onarım Semineri 2” etkinliği ve “Poster Sunumu” 1 Aralık Cumartesi günü de devam edecek.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin’in açılış konuşmasını yaptığı seminere akademisyenler, yerel yöneticiler, konu ile ilgili proje ve uygulama yapan mimarlar, sivil toplum kuruluşları ve mimarlar yoğun ilgi gösterdi.

Konferans salonunun dışına taşan kalabalığın da büyük bir merakla takip ettiği seminerde 2 gün boyunca önemli konu başlıklarında 6 oturum gerçekleşecek. Seminerin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin şunları söyledi:

“Son yıllarda kentimizde Tarihi Kentler Birliği üyeliği, Unesco Kültürel Mirası listesinde yer alışı gibi nedenlerle daha fazla sayıda tarihi ve kültürel açıdan önemli eserin korunması adına çeşitli projeler uygulandığını görmekteyiz ve yanlış uygulamalara tepkilerimizi göstermekteyiz. İşte bu nedenle; Koruma konusunda ilgili ve deneyimli kesimleri buluşturmak, Koruma ve Onarım çalışmalarında eserlerin tarihi çevrelerine, sanatsal, malzeme, teknik özelliklerine zarar veremeden yapılabilirliğini göstermek, bilimsel çalışmaların önemini ortaya koyan uzmanların deneyimlerinden yararlanmak, koruma ve onarım konusunda çalışan meslektaşlarımızın bir araya gelebileceği bir platform oluşturarak bu konuda daha çok meslektaşımızı çalışmaya teşvik etmek, işle ilgilenen genç mimarların doğru ya da yanlışı ayırt edebilecekleri bir tartışma ortamı yaratmak, Koruma ve Onarım konusunda öğrenim gören öğrencilerin farkındalığını arttırmak, konuya yatkınlıklarını geliştirmek için 5 yıl aradan sonra tekrar Koruma ve Onarım seminerimizi gerçekleştirmek istedik.”

“Önemli konular tartışıldı”

Şahin’in konuşmasının ardından 1. Oturuma geçildi. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın başkanlığını yaptığı birinci oturumda, Prof. Dr. Murat Taş, Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Doç. Dr. Yonca Erkan ve Dr. Banu Pekol sunumlar gerçekleştirdi.

1 Aralık Cumartesi günü 16’da yapılacak son oturumla sona erecek Koruma ve Onarım Semineri’nde; restorasyonlar başta olmak üzere mevzuat, alan başkanlıkları, tarihi kentsel peyzaj, kapasite geliştirme ve sivil toplum, demokrasi ve etik, fırsatlar ve sorumluluklar, koruma tarihi, sürekli bakım onarım, koruma projesi hazırlanma süreci, destek-hibe programları, deprem etkisi, taşıyıcı sistem, ahşabın korunması, Venedik Tüzüğü, belgeler ve gözlemler, tehlike altındaki alanlar ve binalar, malzeme analizi içeriğinde çeşitli sunumlar gerçekleşecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.