Milliyetçi Harekat Partisi’nin oyu nasıl yüzde 11’lere çıktı?

Milliyetçi Harekat Partisi’nin oyu nasıl yüzde 11’lere çıktı?
29.06.2018
A+
A-

24 Haziran seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye genelinde 11.13 oy oranıyla Meclis’e girmeye hak kazandı. Yapılan anketlerde referandum sonrası oy kaybı yaşayan ve % 4-5 oy alacağı düşünülen MHP’nin Türkiye genelinde aldığı % 11,13’lük oy oranı merak konusu oldu.

Aşağıdaki tabloya göre Doğu ve Güneydoğu illerinde MHP’nin aldığı oy oranında geçmiş yıllara göre ortalama %177 bir başarı var. Öyle ki; bu seçimlerde MHP, Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerde aday bulmakta bile zorlandı. Hatta hiç miting yapmazken, kapalı salon toplantılarında bile kalabalık toplamada zorlandı.

Doğu ve Güneydoğu illerindeki bu artışın sebebinin cumhur ittifakı olduğu aşikar. PKK ve HDP baskısından, MHP’ye veya AKP’ye oy veremeyen oradaki güvenlik güçleri ve kamu görevlileri, bu defa rahatça oy kullandı. Böylece MHP, 4-5 puanlık oyunu, % 11’lere taşıdı.

Türkiye’nin diğer bölgelerindeki durum da aynı. AKP’ye giden milliyetçi seçmenin bir bölümünün gönlü bu defa MHP’nin baraj altında kalmasına razı olmadı. Seçmen Devlet Bahçeli’ye olan kızgınlığını ve küskünlüğünü bir kenara bırakarak, ittifak bünyesinde MHP’ye % 6-7 oranında oy verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.