Koray Aydın, orman yangınlarını Meclis’e taşıdı

Koray Aydın, orman yangınlarını Meclis’e taşıdı
05.08.2021
A+
A-

İYİ Partili Koray Aydın, Bakan Pakdemirli’ye orman yangınlarını sordu.

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, orman yangınlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye orman yangınlarının önlenmesi, kontrol altına alınması ve söndürülmesi ile ilgili bir dizi soru yönelten Koray Aydın, şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde meydana gelen orman yangınları, doğadan çevreye, tarımdan hayvancılığa, turizmden ekonomiye kadar bir çok alanda büyük zararlara yol açmaktadır. Millî servetimiz olan ormanlarımızın yangınlarda yok olmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak, meydana gelen orman yangınlarına süratle müdahale etmek, kontrol altına almak, söndürmek ve böylece zararları en aza indirmek devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının görevidir.

Bu çerçevede;

Orman yangınlarına acil müdahale için Bakanlığınız envanterinde kaç yangın söndürme uçağı vardır? Bu uçakların her birinin su deposu kapasitesi ne kadardır?

Yangın söndürme uçağı alımı için hazırlıklara başladığınıza dair açıklamalarınız oldu. Bakanlığınızca ne zaman ve kaç adet yangın söndürme uçağı alınacaktır? Su deposu kapasiteleri ve diğer belli başlı teknik özellikleri neler olacaktır?

Son 10 yıl içinde hizmet alımı kapsamında açılan yangın söndürme ihalelerinde kaç firmaya, yıllar itibariyle ve toplamda kaç lira ödenmiştir?”

Son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla yeniden gündeme gelen Türk Hava Kurumu uçaklarıyla ilgili sorulara da yer veren Aydın, şunları kaydetti:

Türk Hava Kurumu (THK) uçakları hangi sebepten dolayı açtığınız yangın söndürme ihalelerine girememektedir? İhalelerde su kapasitesi için belirlenen eşik değerin çok az altında kapasiteye sahip oldukları için THK uçaklarının ihalelere giremediklerine dair iddialar doğru mudur?

Açıklamalarınızda THK uçaklarını ‘hurda’, ‘antika’, olarak nitelendirdiniz. Bu bilgilere nereden vakıf oldunuz?

Elinizde bir teknik rapor var mıdır? Yaklaşık 2 yıl önce 2019 yılında Teknofest’te gösteri yapan THK uçaklarının 2 yıl içinde ‘antika’ olması mümkün müdür?

Soru önergesinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından daha önce geliştirmesi planlanan yangın söndürme itfaiye uçağı projesini de gündeme getiren İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, şu soruyu yöneltti:

“Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), uluslararası bilinen adıyla TAI mühendislerinin geliştirdiği yangın söndürme, itfaiye uçağı projesinin hükümetlerin ilgi gösterip harekete geçmemesi üzerine yapılamadığına dair haberler doğru mudur? Bakanlığınızın bu projeye ilişkin bir ilgisi ve girişimi olmuş mudur? Girişimi olduysa proje neden gerçekleşmedi?  Girişimi olmadıysa, gerekçesi nedir?”

Koray Aydın, soru önergesinde orman alanlarının turizm yatırımlarına açılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanına yetki veren 7334 sayılı Kanunun uygulamasına ilişkin şu soruyu sordu:

“28 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7334 sayılı Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. “yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabileceği hüküm altına alınmıştır. Yangından zarar gören ormanların bu hükümlere göre turizm yatırımlarına açılması söz konusu mudur? Değilse bu hüküm hangi ormanlık alanlar için geçerli olacaktır?”

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın, soru önergesinde son olarak orman yangınlarıyla ilgili şu sorulara yer verdi:

“Son 10 yılda meydana gelen orman yangınlarında yıllar itibariyle ne kadar ormanlık alan zarar görmüştür? Bu alanların ne kadarında yeniden ağaçlandırma yapılmıştır?

Son 10 yılda meydana gelen orman yangınlarının yıllar itibariyle başlıca sebepleri nelerdir?

Orman yangınlarına sebep olan kişilerin cezalarının artırılması ve caydırıcı olması için bir çalışmanız var mıdır?”

İYİ Parti Teşkilat Başkanı ve Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın soru önergesinin tamamı şöyle:

“Ülkemizde meydana gelen orman yangınları, doğadan çevreye, tarımdan hayvancılığa, turizmden ekonomiye kadar bir çok alanda büyük zararlara yol açmaktadır. Millî servetimiz olan ormanlarımızın yangınlarda yok olmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak, meydana gelen orman yangınlarına süratle müdahale etmek, kontrol altına almak, söndürmek ve böylece zararları en aza indirmek devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının görevidir.
Bu çerçevede;
1-     Orman yangınlarına acil müdahale için Bakanlığınız envanterinde kaç yangın söndürme uçağı vardır? Bu uçakların her birinin su deposu kapasitesi ne kadardır?
2-     Yangın söndürme uçağı alımı için hazırlıklara başladığınıza dair açıklamalarınız oldu. Bakanlığınızca ne zaman ve kaç adet yangın söndürme uçağı alınacaktır? Su deposu kapasiteleri ve diğer belli başlı teknik özellikleri neler olacaktır?
3-     Son 10 yıl içinde hizmet alımı kapsamında açılan yangın söndürme ihalelerinde kaç firmaya, yıllar itibariyle ve toplamda kaç lira ödenmiştir?
4-     Türk Hava Kurumu (THK) uçakları hangi sebepten dolayı açtığınız yangın söndürme ihalelerine girememektedir? İhalelerde su kapasitesi için belirlenen eşik değerin çok az altında kapasiteye sahip oldukları için THK uçaklarının ihalelere giremediklerine dair iddialar doğru mudur?
5-     Açıklamalarınızda THK uçaklarını hurda, antika olarak nitelendirdiniz. Bu bilgilere nereden vakıf oldunuz? Elinizde bir teknik rapor var mıdır? Yaklaşık 2 yıl önce 2019 yılında Teknofest’te gösteri yapan THK uçaklarının 2 yıl içinde antika olması mümkün müdür?
6-     Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), uluslararası bilinen adıyla TAI mühendislerinin geliştirdiği yangın söndürme, itfaiye uçağı projesinin hükümetlerin ilgi gösterip harekete geçmemesi üzerine yapılamadığına dair haberler doğru mudur? Bakanlığınızın bu projeye ilişkin bir ilgisi ve girişimi olmuş mudur? Girişimi olduysa proje neden gerçekleşmedi?  Girişimi olmadıysa, gerekçesi nedir?
7-     28 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7334 sayılı Kanunun 1’inci maddesi “d” fıkrasına göre, “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. “yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek bu alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabileceği hüküm altına alınmıştır. Yangından zarar gören ormanların bu hükümlere göre turizm yatırımlarına açılması söz konusu mudur? Değilse bu hüküm hangi ormanlık alanlar için geçerli olacaktır?
8-     Son 10 yılda meydana gelen orman yangınlarında yıllar itibariyle ne kadar ormanlık alan zarar görmüştür? Bu alanların ne kadarında yeniden ağaçlandırma yapılmıştır?
9-     Son 10 yılda meydana gelen orman yangınlarının yıllar itibariyle başlıca sebepleri nelerdir?
10-   Orman yangınlarına sebep olan kişilerin cezalarının artırılması ve caydırıcı olması için bir çalışmanız var mıdır?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.