Kılıçdaroğlu, ”ÖTV’yi indireceğiz” dedi, Erdoğan’a indirim yetkisi verildi!

Kılıçdaroğlu, ”ÖTV’yi indireceğiz” dedi, Erdoğan’a indirim yetkisi verildi!
26.07.2022
A+
A-

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Cumhurbaşkanı, motorlu araç ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabilecek veya sıfıra indirebilecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada “ÖTV’yi indireceğiz” demişti.

Özel Tüketim Vergisi ÖTV’yi değiştirme yetkisi tamamen Cumhurbaşkanı’na geçti. Cumhurbaşkanı bu yetki ile ÖTV’yi üç kat artırabilecek ya da sıfıra indirebilecek.

Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı “Bizler iktidara gelinceye kadar, araba alımını öteleyin. Araba almayın. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV’yi çizeceğiz. ÖTV’yi de lüks araç alanlara uygulayacağız” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasının ardından özel tüketim vergisi (ÖTV) (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde yapılan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı’na motorlu araç ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi tanındı.

Karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında da yayımlandı. ÖTV (II) sayılı liste uygulama tebliğinde değişiklikler öngören tebliğle, tebliğin III. bölümünden yer alan “vergi oranı ve yetki” başlıklı maddede düzenlemeler yapıldı.

Yapılan değişiklikle maddedeki “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı olarak değiştirildi ve ÖTV (II) sayılı listede önceki uygulamada Bakanlar Kurulu’nun “motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme” yetkisi, Cumhurbaşkanınca “ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme” olarak yeniden düzenlendi.

İlgili maddede yapılan diğer düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı ayrıca; belirlenen ÖTV ve matrah sınırları içinde kalmak şartıyla 87.03 GTİP numarasında yer alan motorlu araçlar için farklı matrah grupları oluşturabilecek, malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye yetkili olacak.

Tebliğle ayrıca, “itfaiye öncü araçları” ÖTV kapsamından çıkarılırken, araçların bu kapsamda ÖTV’siz olarak teslimi için gerekli donanım özelliklerine ilişkin düzenleme yapıldı.

(habererk.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.