Kavcıoğlu: Rezervler sadece yer değiştirdi

Kavcıoğlu: Rezervler sadece yer değiştirdi
24.04.2021
A+
A-

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Kayıp söz konusu değil, rezervler sadece yer değiştirdi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, CNN Türk ve A Haber’in ortak yayınında açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, gündemdeki rezerv konusuyla ilgili, “MB’nın kaybolan rezervleri’ diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı ben o parayı tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum” diye konuştu.

Naci Ağbal’ın yerine Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Şahap Kavcıoğlu, ilk kez ortak canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. CNN Türk, TRT Haber ve A Haber’in ortak yayınında açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, gündemdeki rezerv konusuna ilişkin, ‘MB’nın kaybolan rezervleri’ diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı ben o parayı tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum. Bir rezerv kaybı, para kaybı, birilerine para verilmesi söz konusu değil. Giden paranın gittiği yer bankadaki döviz hesapları” dedi.

Sıkı para politikasına devam edeceklerini de belirten Kavcıoğlu, “Ben de enflasyonu düşüreceğim. Sıkı politikaya devam edeceğiz yüzde 5 hedefine kadar Baktık tüketici kredilerinde artış var sıkı olacağız” dedi.

Merkez Bankası Kavcıoğlu’nun açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:    

2020’ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye’nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor.

Merkez Bankası ile ilgili konuşurken özen göstermek gerek.

2019’da biz pozitif cari fazla verdik. Merkez Bankası olarak verdiğim rakamlar nettir ve doğrudur.

2020 sonu itibariyle reel rektörün döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi. Bu, rezervlerden ya da Merkez Bankası’nın yaptığı bu işlemlerden karşılandı. Sizin bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. Karşılamazsanız, o zaman oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecektir, karşı karşıya kalacaktır.

“GİZLENEN SAKLANAN BİR ŞEY YOK”

Bu protokol dahilinde, 2017 Şubatından itibaren yapıldı. 2020’de yapılmasının nedeni de pandemi şartları.

Bu işlemler gizli yapıldı, protokol açıklanmadı, rakamlar verilmiyor. Peki siz bu rakamları nereden biliyorsunuz? Biz bu rakamları açıklamadık. Dünyada en şeffaf veri açıklayan merkez bankalarından biri TCMB’dir. Günlük olarak açıklanır. Analitik bilanço okumasını bilen herkes buradan bu rakamları alır. Bizim analitik bilançomuzda o veriler günlük yayınladığı için zaten orada var. Gizlenen saklanan bir şey yok.

Gizli kalsaydı, biz kimseye 128 rakamını söylemedik. Bu arkadaşlar bu sayıyı nereden aldılar? Böyle bir şey olabilir mi?

“90 MİLYAR DOLAR BRÜT REZERVİMİZ VAR”

Kurun oynaklığının sağlıklı bir şekilde yönetilmesi, dolayısıyla müdahale değil. Ben başkan oldum, atandım. Pazar günü basın bildirisiyle açıkladım. Banka müdürlerine de bir müdahalemiz olmayacağını, herkesin kendi bilançosunu yöneteceği şeklinde mesajlar verdim. Ama gece Asya piyasalarında müthiş bir dalgalanma oluşmaya başladı. 11 milyar dolar o bir haftalık süre içerisinde piyasadan çıktı. Ben MB olarak hiçbir şey yapmadım, piyasa karşıladı.

‘REZERVLER KAYIP DEĞİL SADECE YER DEĞİŞTİRDİ’

‘MB’nın kaybolan rezervleri’ diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı ben o tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum. Bir rezerv kaybı, para kaybı, birilerine para verilmesi söz konusu değil. Giden paranın gittiği yer bankadaki döviz hesapları.

“DÖVİZLER KARŞISINDA TL ÇEKTİĞİM İÇİN ŞU AN KAR EDİYORUM”

Aradaki fark da, ben MB olarak para kazanıyorum. Aldığım dövizleri 2020-19’da daha yüksek kurla piyasaya verdiğim için kâr ettim. Artı, dövizler karşılığında piyasadan TL çektiğim için şu an o TL’yi piyasayı fonlamak için kullanıyorum, kâr ediyorum.

‘SIKI PARA POLİTİKASINA DEVAM EDECEĞİZ’   

Ben de enflasyonu düşüreceğim    Sıkı politikaya devam edeceğiz yüzde 5 hedefine kadar    Baktık tüketici kredilerinde artış var sıkı olacağız.

Kavcıoğlu’nun ifadelerine Habertürk ve A Haber’de de yer verildi, o ifadeler şu şekilde:

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.