Kalite Birliği ile Uludağ Koleji’nden ‘Kalite Dersi’ protokolü

Kalite Birliği ile Uludağ Koleji’nden ‘Kalite Dersi’ protokolü
23.10.2022
A+
A-

Bursa’nın Uludağ Koleji ile Kalite Birliği Derneği (KalBir) arasında imzalanan protokol ile okulun 10. sınıf öğrencilerine ‘yeni nesil dersler’ kapsamında “Kalite Dersi” verilecek.

Bursa’nın seçkin eğitim kurumlarından Uludağ Koleji, ‘Bilim Kurulu’, ‘Gelişim Akademisi’ ve ‘Yeni Nesil Dersleri’ hakkında düzenlediği basın toplantısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Toplantıda ayrıca Uludağ Koleji ile Kalite Birliği Derneği (KalBir) arasında okulun 10. sınıf öğrencilerine Kalite Dersi verilmesi konusunda protokol imzalandı.

Toplantıya Uludağ Koleji Kurucusu Tekin Çanga, Kampüs Müdürü Kadir Sezer ve Koordinatör Ergün Özçelik’in yanı sıra Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Çüçen ve üyeler Prof. Dr. Rıza Sam, Prof. Dr. Zübeyde Sinem Genç, Prof. Dr. Şenay Şahin, Dr. İbrahim Öztahtalı, Uludağ Gelişim Akademisi (UGA) Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün, Dr. Barış Gül, Dr. Nuray Koç, Dr. Zeynep Berke, KalBir Başkanı Mustafa Karaman, KalBir Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ile dernek yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında Koordinatör Ergün Özçelik, Uludağ Koleji Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Yıldırım’ın mesajını okurken, Kampüs Müdürü Kadir Sezer de okul hakkında bilgi verdi.

KalBir Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok da toplantıda, Kalite Dersi’nin içeriğine ilişkin sunum yaptı. Işığıçok, KalBir olarak 2023 yılını Milli Egemenlik ve Kalite Yılı ilan ettiklerini belirterek, “Dijitalleşmenin üst seviyede olduğu çağımızda kaliteyi artık konuşmamamız bile gerekiyor. Yani bu konuyu bitirmiş olmamız gerekiyor. 1985 yılına kadar liselerde kalite dersi vardı. Sonra kaldırıldı. Dolayısıyla bu derslerin en azından meslek liselerine konması hatta bütün liselerde olması lazım. KalBir olarak bu konuda girişimimiz var” diye konuştu.

“Biz geleceğe talibiz”

KalBir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman da Bursa’nın, 1502’de Kanunname-i İhtisab-ı Bursa adıyla yayınlanan dünyanın ilk standardına sahip olduğunu belirterek, “Bursa bir kalite şehri. Bursa organize sanayi bölgesi ile ekonomiye model olmuş bir şehir. Ekonomik kalkınmanın yolu kaliteden geçiyor. Kalite dersi ile Bursa kalitede yine ülkeye öncülük yapıyor” dedi.

Karaman, “Kalite eşittir ahlaktır. Toplumun ahlaklı olması için temiz kalitenin gündeme gelmesi ve bunu yeni nesillere öğretmemiz gerekiyor. Ülkemizin geçmişe değil geleceğe odaklanması lazım. Biz okullara kalite dersleri konulması konusunda Milli Eğitim Bakanlığına bir rapor sunduk ve raporumuz dikkate alınana kadar her pazartesi Bakanlığa bu raporumuzu gönderiyoruz. Biz inançlıyız bunun yanı sıra da inatçıyız. Bu anlamda da sesimize Uludağ Koleji kulak verdi ve onlarla bugün protokol imzalıyoruz. Biz günü değerlendiren bir STK değiliz, geleceğe talibiz. ‘Kalite şehri Bursa’ vizyon projemizden taviz vermiyoruz. 2023 yılını da ‘Milli Egemenlik ve Kalite Yılı’ ilan ettik ve 100 noktada etkinlik yapmayı planlıyoruz. Türkiye’de ne olacaksa kalite ile olacak” dedi.

Uludağ Gelişim Akademisi (UGA) Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün ise, UGA’nın eğitimin vazgeçilmez üçlüsü kabul edilen öğretmen, ebeveyn ve öğrenci iş birliğini bir arada yürütmeye çalışan ve onları buluşturan bir yapı olduğunu belirterek, “UGA’nın gurur duyduğumuz en önemli özelliği ‘yeni nesil’ derslerimizdir. Biz sadece hukuk, tıp, iktisadi ve idari bilimler fakültelerine öğrenci göndermek niyetinde değiliz. Biz çocuklarımızı yarınlara hazırlayıp, kendilerini yetiştirebilmeleri için çabalıyoruz. Bu nedenle de Türkiye’de ilk ve tek olarak ‘yeni nesil dersleri’ okul müfredatına alan kurum olmanın gururunu yaşıyoruz. Çocuklarımızın inisiyatif alabilmesini, eleştirel düşünme becerisi kazanmasını, kendi zamanını ve yaşamını yönetebilmesini, felsefeyle yaşama bakabilmesini, iletişim becerilerine sahip olabilmesini hedefleyerek yeni nesil derslerimizi kurgulayarak müfredatımıza alıyoruz” dedi.

“Önemli olan insanın niteliğini artırmak”

Uludağ Koleji Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Çüçen de okul kurulduğundan bugüne 2 amacı gerçekleştirmek için çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Birinci amacımız, eğitim ve öğretim programına nasıl katkı yapabiliriz ? 21. yüzyıla girdik. Bu yüzyılda birçok şey değişti. Pandemi de bunu daha hızlı hale getirdi. 21. yüzyılın insanı, geçen yüzyılın bilgi ve becerileriyle iş bulamaz, kendini gerçekleştiremez. O halde bu yüzyılda yeni bilgi ve becerilere sahip olmamız gerekiyor. Bunun için de okulumuz yeni nesil dersler koyarak bu açığı kapatmaya çalışıyor. Bir ürünü kaliteli üretebilirsiniz ama önemli olan insanın niteliğini artırmak. Bilgi ile nitelik artmıyor. Düşünen, eleştiren, sorgulayan, kendini gerçekleştirebilen ve çağa ayak uydurabilen bireyler yetiştirmek gerekiyor. Biz de yeni nesil derslerle çocuklarımızın kendilerini gerçekleştirebilmelerini ve 21. yüzyıla ayak uydurabilmelerini amaçlıyoruz. Bizim ikinci amacımız da öğretmenlerle. Öğretimi nasıl daha kaliteli hale getirebileceğimize dair sürekli toplantılar yapıyoruz.”

Uludağ Koleji Kurucusu Tekin Çanga da Türk toplumunun aydınlanma çağına ayak uydurması için yola çıktıklarını belirterek, insanlığın bugüne kadar hep nicel değerlendirmeler üzerinden ilerlediğini ancak artık niteliğin de çok önemli hale geldiğini söyledi.

Toplantının sonunda okulun 10. sınıf öğrencilerine Kalite Dersi verilmesi konusunda protokol imzalandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.