Kahveci: Tarım ürünlerinin fiyatları piyasa koşullarına bırakıldı

Kahveci: Tarım ürünlerinin fiyatları piyasa koşullarına bırakıldı
05.10.2020
A+
A-

Ziraat Mühendisi ve Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, girdi maliyetlerinin artmasına karşın, tarım ürünlerinde fiyatların piyasa koşullarının etkisine bırakıldığını söyledi.

Türk tarımı ve çiftçisinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Ergin Kahveci, pamuk, ayçiçeği ve şeker pancarında fiyatın piyasa koşullarına bırakıldığını belirtti.

Tarım Satış ve Pancar Kooperatiflerinin piyasayı güçleri ölçüsünde regüle etmeye çalıştığını ifade eden Kahveci, ”Çeltik fiyatları yukarı yönlü seyrediyor. Süt için alarm zilleri çalıyor, duyan yok. Girdi maliyetleri sürekli artıyor.” dedi.

Çiftçinin en büyük girdi maliyelerini oluşturan gübre ve ilaca son bir ay içerisinde %20’lere varan zam geldiğini belirterek, yem fiyatlarının da maliyetinin arttığını aktardı.

Tarım Politikaları Uzmanı Kahveci sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hayvancılık sektöründe de mera döneminin bittiğini, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan mera ücreti alınacak olmasının sektöre büyük darbe vuracağını söyledi ve böylece kapalı dönem için maliyet artışlarının kapıda olduğunu ifade etti.

Ürün çıkış fiyatı ile raf fiyatı makasının gittikçe açıldığını belirten Ergin Kahveci, ”2002’de tarımsal üretimde ihracatçı konumunda olan Türkiye artık net ithalatçı konumuna geldi. Gıda alanındaki dış ticaret açığı ülkemiz aleyhine gelişiyor. Türkiye’de tarımı ve çiftçiyi koruyan bir politika izlenmediği için kazanan çiftçi değil. Aslolan çiftçi için makas değil, eline geçen fiyat önemli.” dedi.

Bu arada geçtiğimiz günlerde Venezuela peynirinden sonra Uganda, Burkina Faso ve Suriye’den de pamuk ithalatı yapıldığı açıklanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.