İzmir’de Afganların sınırdışı edilmesine tepki

İzmir’de Afganların sınırdışı edilmesine tepki
25.06.2022
A+
A-

İzmir’de Afganları taşıyan otobüsün önünü kesen avukatlar, sınır dışı edilmelerine tepki gösterdi.

İzmir Barosuna bağlı bazı avukatlar, suça karışan ve sınır dışı edilmek için Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden havalimanına gönderilen 226 Afgan kaçağın otobüslerinin önünü kesmek istedi. Konuyla ilgili açıklama yapan HDP ve İzmir Barosu kaçaklarına gönderilmesine tepki gösterdi.

Yasa dışı yollarla Türkiye’ye giren ve suça karışan Afganların sınır dışı işlemleri devam ediyor. İzmir’in Çiğli ilçesinde de 226 Afgan kaçağın sınır dışı işlemleri sırasında olaylar yaşandı.

İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlar araçlarda müvekkillerinin olduğunu ileri sürerek kaçakları taşıyan otobüslerin önünü kesti.

Otobüslerin önüne geçerek gitmelerine izin vermek istemeyen avukatlar, kaçakların sınır dışı edilmesine tepki gösterdi.

HDP’li milletvekillerinde gittiği geri gönderme merkezindeki avukatlar, sınır dışı edilen Afganlarla görüştürülmediklerini ileri sürdü.

226 KAÇAK SINIR DIŞI EDİLDİ

İzmir Valiliği, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ndeki işlemleri tamamlanan  Afgan uyruklu 226 kaçağın otobüslerle İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na getirildiğini duyurdu.

Afgan uyruklu 226 kaçak, uçakla ülkelerine gönderilerek, sınır dışı edildi.

OLAYLAR HAKKINDA İZMİR VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

İzmir Valiliği, geri gönderme merkezinde isyan çıktığı yönündeki haberler hakkında da açıklama yaptı. Valilik, merkezde kalan kaçaklar arasında kargaşa çıktığını ve herhangi bir olumsuz durum olmadığını ifade etti.

Valilik açıklamada “Geri Gönderme Merkezi’nde görevli güvenlik personeli ve kolluk birimlerimizce olay kısa sürede kontrol altına alınmış olup merkezde herhangi bir yangın, ölüm ve yaralanma söz konusu değildir. Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunmayan yabancıların sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altında tutulduğu Geri Gönderme Merkezi, rutin faaliyetlerine devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

İZMİR BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

İzmir Barosu’ndan avukatların da merkezde bulunduğunu kaydeden İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Suç duyurusunda bulunacağız. Avukatların geri gönderme merkezine alınmaması olamaz. Bunun kabulü mümkün değil” açıklaması yaptı.

HDP’Lİ VEKİLDE TEPKİ GÖSTERDİ

HDP Milletvekili Murat Çepni de kaçakların geri gönderilmesine tepki gösterdi. “Bu insanlar otobüslere bindirilerek nereye götürüldü? Niye götürüldü?” diyen Çepni, şu ifadeleri kullandı:

“Hiçbir bilgimiz yok. Bilgi almak için geldiğimizde kaygılarımız daha da arttı. Tüm kamuoyunun ilgisi burada olmalı. Burada neler oluyor? Bu insanlar Türkiye’nin de bizzat içinde olduğu savaş politikalardan kaynaklı buraya gelmek zorunda kalmış. İktidarın Avrupa ve dünya ile yaptığı pazarlıklar ve ne olduğu belli olmayan politikaların malzemesi haline getirilmeye çalışılıyor. Önce ‘geri göndermeyeceğiz’ dediler. Sonra gelişen mülteci karşıtı ırkçı hareketten kaynaklı başka şeyler söylemeye başladılar. Fakat buradakiler insanlar, hiçbir zulme maruz bırakılamazlar”

(Kaynak: aykiri.com.tr)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.