İYİ Partili Ünzile Yüksel’den ‘6 Ekim CP Farkındalık Günü’ mesajı

05.10.2021
A+
A-

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Toplumsal Politikalar Başkanı Av. Ünzile Yüksel, 6 Ekim Serebral Palsy Farkındalık Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Yüksel mesajında, ‘serebral palsy’nin herhangi bir dış etki ile beynin oksijensiz kalma durumu olduğunu belirterek, ”Toplum olarak bizim yapmamız gereken tüm engelli bireylerde olduğu gibi CP’li bireylerin de önündeki engelleri kaldırarak onların ekonomik ve sosyal özgürlüklerini kazanmalarının yolunu açmaktır” dedi.

İYİ Partili Av. Ünzile Yüksel mesajında şunları söyledi:

”Serebral palsi; doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrası erken dönemdeki, beyin hasarı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici olmayan ancak yaşla birlikte değişebilen, hareketi kısıtlayıcı, kalıcı motor fonksiyon kaybı, postür ve hareket bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

Serebral palsy herhangi bir dış etki ile beyinin oksijensiz kalma durumdur.Tedavisi en etkin olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon yoluyla mümkündür, zihinsel bir engel değildir, bulaşıcı ya da genetik değildir. Son yıllarda kök hücre tedavisi, botoks gibi destekleyici yöntemler tartışılmaktadır.

Serebral palsy olan bir bireyde birden fazla engel durumu ortaya çıkabilir. Tedavi, eğitim ve istihdamları engel durumlarına göre planlanmalı ve CP’li çocuklar hayata hazırlanmalıdır. Doğru tedavi ve gelişim yöntemleri uygulandığı takdirde CP’li bireyler ekonomik ve sosyal bağımsızlıklarını  kazanmaktadırlar.

Toplum olarak bizim yapmamız gereken tüm engelli bireylerde olduğu gibi CP’li bireylerinde önündeki engelleri kaldırarak onların ekonomik ve sosyal özgürlüklerini kazanmalarının yolunu açmaktır.

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanlığı, özellikle eğitim, rehabilitasyon ve istihdam konusunda muhtaçlık değil toplumsal paydaşlık ilkesinden hareketle, engelli politikamızı yürütmeye kararlı olduğumuzu vurgular, 6 Ekim Dünya Serebral Palsy Günü’nde tüm CP’li vatandaşlarımıza sevgi ve selamlarım gönderirim.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.