Mahkemeden dikkat çeken karar…

Mahkemeden dikkat çeken karar…
26.10.2023
A+
A-

Haydar Arda Çakmak, unutulma hakkını kullanmak istediğini belirterek, mahkeme kararıyla 4 yıl önce seçildiği İYİ Parti GİK üyeliğinden isminin kaldırılmasını istedi.

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, İYİ Parti’nin 4 yıl önce yaptığı olağanüstü genel kurulda GİK üyesi seçilen Haydar Arda Çakmak’ın talebiyle ilginç bir karara imza attı.

İYİ Parti’nin 2019 Ağustosu’nda yaptığı 4. olağanüstü genel kurulunda Haydar Arda Çakmak isimli parti üyesi genel idare kuruluna seçildi.

sonhaber16.com, 21 Eylül 2020 tarihli haberinde, İYİ Parti Genel İdare Kurulu’na seçilen üyelerin isimlerini yayımladı.

MAHKEME KARARIYLA İYİ PARTİ’NİN GENEL KURUL HABERİNİ SİLDİK!

50 kişilik GİK listesinde, Haydar Arda Çakmak da yer aldı. Genel kurul tutanaklarıyla resmiyet kazanan, İYİ Parti’nin internet sayfasında da yer alan GİK listesi, aradan geçen 4 yıl 2 ay 21 gün sonra mahkemelik oldu.

Çakmak, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak “unutulma” hakkını kullanmak istediğini beyan etti. Mahkeme, Haydar Arda Çakmak’ın “unutulma hakkını” yerinde bularak, İYİ Parti’nin 4. olağanüstü genel kuruluna seçilen 50 kişilik GİK listesinin haber linkine yayın yasağı kararı aldı. Mahkeme kararı nedeniyle İYİ Parti’nin 4. olağanüstü genel kuruluyla ilgili haberi ve GİK listesini yayımdan kaldırdık.

Yargı ve siyaset tarihinde ilk kez karşılaşılan mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:

– … üzerinden geçen zamana rağmen erişime hala açık halde olmasının mağduriyetine neden olduğunu belirterek, unutulma hakkı kapsamında talep dilekçesi ekinde sunduğu URL adresinde yapılan yayın içeriğinin kişilik haklarını ihlal ettiğini iddia ederek söz konusu yayın içeriği hakkında erişimin engellenmesi kararı verilmesini talep etmiştir.

– Hakimliğimizce yapılan inceleme ve değerlendirmede; talepte bulunan hakkında sosyal medya ve haber sitelerinde yer alan geçmiş yıllara ait siyasi kimliğine dair paylaşımların aradan geçen zaman dilimi ve artık haber değeri kalmadığı, Unutulma hakkı ile ilgili olarak, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 17/06/2015 tarihli ve E.2014/4-56, K.2015/1679 sayılı kararının ilgili kısmı şöyledir: “… Unutulma hakkına gelince; unutulma hakkı ve bununla ilişkili olan gerektiği ölçüde ve en kısa süreliğine kişisel verilerin depolanması veya tutulması konuları, aslında kişisel verilerin korunması hakkının çatısını oluşturmaktadır. Her iki hakkın temelinde bireyin kişisel verileri üzerinde serbestçe tasarruf edebilmesini, geçmişin engeline takılmaksızın geleceğe yönelik plan yapabilmesini, kişisel verilerin kişi aleyhine kullanılmasının engellenmesini sağlamak yatmaktadır.

– Unutulma hakkı ile geçmişinde kendi iradesi ile veya üçüncü kişinin neden olduğu bir olay nedeni ile kişinin geleceğinin olumsuz bir şekilde etkilenmesinin engellenmesi sağlanmaktadır.

– Bireyin geçmişinde yaşadığı olumsuz etkilerden kurtularak geleceğini şekillendirebilmesi bireyin yararına olduğu gibi toplumun kalitesinin gelişmişlik seviyesinin yükselmesine etkisi de tartışılmazdır.

– Unutulma hakkı; üstün bir kamu yararı olmadığı sürece, dijital hafızada yer alan geçmişte yaşanılan olumsuz olayların bir süre sonra unutulmasını, başkalarının bilmesini istemediği kişisel verilerin silinmesini ve yayılmasının önlemesini isteme hakkı olarak ifade edilebilir…”

– Yukarıda yapılan açıklamalar ve genel ilkeler bağlamında somut olay değerlendirildiğinde; başvuruya konu haberlerin aradan geçen uzun zaman sonra, haberin “güncellik” değerini yitirdiği, dolayısıyla haberin o tarihte “gerçeklik ve doğruluk” kriterlerini karşılamasının artık bir önemi kalmadığı, habere konu olan kişiler için haksızlık içeren durumun, toplum tarafından öğrenilmesinin, geçmişte gerçeklik ve doğruluk payı varmış gibi ifşa edilmesi anlamına gelebileceği, dolayısıyla adı geçen habere istenildiği zaman ulaşılmasının, toplum açısından yanlış algılamaya yol açabileceği, haberin yayında kalmasının, toplumun ilerlemesi, gelişmesi için bir katkı sağlamayacağı gibi, kamu yararına toplum hafızasında yer etmesi gibi bir etkisi de olmadığı, kişilerin geçmişlerinde yer eden olumsuz tecrübelere dair haberlere, toplum tarafından istenen her anda kolaylıkla ulaşılmasının başvuranın kişilik haklarını zedelediği dikkate alındığında talebin kabulüne karar vermek gerekmiştir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.