İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 11 bin 180’e yükseldi

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 11 bin 180’e yükseldi
13.11.2023
A+
A-

İsrail’in 37 gündür yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde öldürülenlerin sayısı 11 bin 180’e yükseldi.

El-Aksa televizyonunun Telegram kanalından yayımlanan habere göre, İsrail savaş uçakları Gazze kent merkezinde Filistinli “Nehhale” ailesine ait evi bombaladı, saldırı nedeniyle ölü ve yaralılar olduğu aktarıldı.

İsrail savaş uçakları Cibaliye’de “Beraş”, Sahabe Caddesi’nde de “Nehhale” ailesine ait evleri vurdu. Her iki saldırı nedeniyle ölen ve yaralananlar olduğu aktarıldı.

Han Yunus’un doğusundaki Beni Süheyle bölgesinde “Ebu Şab” ailesine ait evin hedef alınması sonucu 1 çocuk öldü, 4 kişi ise yaralandı.

İsrail hücumbotları da Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki kıyı hattına onlarca top mermisi ateşledi.

İsrail ordusu, Gazze’nin Refah kentine topçu bombardımanıyla eş zamanlı olarak aydınlatma bombaları attı.

Gazze’nin Nasr Mahallesi’nde yerinden edilmiş kişilerin barındığı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) genel merkezinin bombalandığı, ölü ve yaralılar olduğu aktarıldı.

İsrail savaş uçakları Nasr Mahallesi’ndeki Mehdi Doğum Hastanesi’ni bombaladı, 2 doktor öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Öte yandan Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Tel ez-Zatar bölgesinde Filistinli “el-Askeri” ailesinin evine düzenlediği saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi, bazı Filistinliler de yaralandı.

Yerel kaynaklar, Şifa Hastanesi bahçesinde yerlerde yaklaşık 80 cesedin bulunduğunu ve sağlık personelinin bir şey yapamadığını aktardı.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 11 bin 180’e yükseldi

Gazze Şeridi’ndeki hükümetin Medya Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırılarında Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülenlerin sayısı 4 bin 609’u çocuk, 3 bin 100’ü kadın olmak üzere 11 bin 180’e yükseldi.

Saldırılarda 198 sağlık personeli, 20 sivil savunma görevlisi ve 49 gazeteci hayatını kaybetti.

Ayrıca saldırılarda yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere yaralananların sayısı 28 bin 200’e çıktı.

İsrail’in Gazzeli ailelere karşı bin 142 katliam gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, enkaz altında yaklaşık bin 700’ü çocuk olmak üzere 3 bin 250 kişinin kayıp olduğu aktarıldı.

İsrail’in özellikle hastaneleri hedef aldığı ve sağlık ekiplerine yönelik tehdit oluşturduğu aktarılan açıklamaya göre, saldırılar sonucu Gazze’de 22 hastane ve 49 sağlık merkezi çalışmayı durdurdu, 53 ambulans da hedef alındı.

İsrail Ordusu, Endonezya Hastanesinin çok yakınına saldırı düzenledi

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde bulunan Endonezya Hastanesinin çok yakınına peş peş peşe saldırı düzenledi. Yerleşim yerlerine yapılan saldırılarda yıkılan evlerin enkazında arama kurtarma çalışması başlatıldı. Enkazdan çıkarılan ölü ve yaralılar Endonezya Hastanesine taşındı.

DSÖ: (Gazze) Şifa Hastanesi’nde durum çok vahim

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “(Gazze) Şifa Hastanesi’nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, İsrail ordusunun hedef aldığı Şifa Hastanesi’ne ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

DSÖ’nün Şifa Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarıyla yeniden iletişime geçmeyi başardığını belirten Ghebreyesus, “Şifa Hastanesi’nde durum çok vahim. Hasta ölümlerinde feci oranda artış var. Ne yazık ki hastane artık hastane olarak hizmet veremiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hastanede elektriğin ve suyun olmadığı, internetin ise çok zayıf olduğu 3 gün yaşandığını kaydeden Ghebreyesus, bu durumun temel bakım hizmetlerinin sağlanmasını önemli derece etkilediğini belirtti.

Ghebreyesus, bölgede sürekli duyulan silah sesleri ve bombalamaların, zaten kritik olan koşulları daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Güvenli bölge olması gereken hastanelerin, ölüm, yıkım ve çaresizliğin yaşandığı alanlara dönüştürülmesine dünyanın sessiz kalamayacağının altını çizen Ghebreyesus, “derhal ateşkes” çağrısında bulundu.

UNICEF, İsrail’in Şifa Hastanesine saldırılarında kuvözdeki bebeklerin ölmesinden endişeli

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, X sosyal medya platformundan, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan hastanelere saldırılarına ilişkin açıklamada bulundu.

İsrail’in saldırılarından dolayı Gazze’deki Şifa Hastanesinde elektriğin kesilmesi dolayısıyla erken doğanların kuvözlerinde öldüğüne dair haberler nedeniyle “son derece endişeli” olduğunu vurgulayan Russell, “Hastaneler korunmalıdır! Çocuklar korunmalıdır!” ifadesini kullandı.

(AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.