İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırılarında ölenlerin sayısı 265’e yükseldi

İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırılarında ölenlerin sayısı 265’e yükseldi
08.10.2023
A+
A-

İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 265’e ulaştığı bildirildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” saldırısının ardından Filistin tarafındaki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 20’si çocuk 265 kişinin yaşamını yitirdiği, 121’i çocuk 1788 kişinin yaralandığı belirtildi.

Yaralanan İsraillilerin sayısı 1864’e yükseldi

İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda yaralanan İsraillilerin sayısının 1864’e çıktığı belirtildi.

Açıklamada, yaralılardan 345’inin durumunun ağır olduğu bilgisi verildi.

İsrail Gazze Şeridi sınırındaki İsraillileri tahliye ediyor

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerindeki İsraillileri tahliye etmeye başladığını ve çoğu bölgede kontrolün yeniden sağlandığını duyurdu.

Açıklamada, “Saldırıya uğrayan bölgelerin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardık. Beiri yerleşim biriminde çatışmalar devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

İsrail savaş uçakları, basın ofislerinin de bulunduğu 14 katlı binayı vurdu

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Gazze’nin merkezinde yer alan Er-Rimal Semtinin Eş-Şüheda Caddesi’nde içinde bazı basın ofisleri ve şirketlerin ofislerinin de yer aldığı 14 katlı “Filistin” apartmanına saldırı düzenledi.

Olyada çevre binalarda da hasar oluştuğu ve bölgede elektrik kesintisi yaşandığı aktarıldı.

15 dairelik bina da bombalandı

Öte yandan Gazze’deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze’de 15 dairelik bir binanın da İsrail savaş uçaklarınca hedef alındığı belirtildi.

Binanın kaç katlı olduğuna dair bilgi verilmezken, binadakilerin saldırı öncesi tahliye edildiği kaydedildi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, çok katlı binanın vurulması üzerine Tel Aviv yönüne 150 roket atıldığını duyurdu.

Fırlatılan roketlerin ardından Gazze Şeridi’nin çevresindeki İsrail kentleri ve yerleşim yerleriyle başkent Tel Aviv’de saldırı sirenleri çaldı.

İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin Gazze’den fırlatılan roketleri havada imha etmesi sonucu Kudüs semalarında şiddetli patlama sesleri duyuldu.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Gazze’den atılan bir roketin Tel Aviv kentinde bir binaya isabet etmesi sonucu bina çöktü.

İsrail sivil savunma ekipleri, enkazdan iki kişiyi kurtardı.

Tel Aviv çevresindeki Holon, Bat Yam ve Givatayim yerleşim yerlerine de roket isabet ettiği belirtildi.

2 Filistinli foto muhabiri öldürüldü

Öte yandan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) yapılan açıklamada, 2 Filistinli foto muhabirinin Gazze yakınlarında öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, bu suçlar kınanırken, taraflara muhabirleri koruma çağrısı yapıldı.

Öldürülen muhabirlerin Ain Media için çalışan İbrahim Lafi ile Ain Rabi’a için çalışan Mohammad al-Salihi olduğu aktarıldı.

İsrail savaş uçakları camiyi bombaladı

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Han Yunus kentine bağlı El-Yabani Mahallesi’ndeki Habib Muhammed Camisi’ni hedef aldı.

Saldırıda caminin yıkıldığı aktarılırken, sosyal medyada da yıkılan caminin görüntüleri paylaşıldı.

Konuyla ilgili Filistinli makamlardan henüz açıklama yapılmadı.

İsrail ordusu: Gazze’de Hamas’a ait 4 büyük binayı vurduk

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait olduğunu iddia ettiği 4 büyük binanın hedef alındığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, savaş uçaklarının, Hamas’la bağlantılı ofislerin yer aldığı ve üst düzey üyelerinin operasyon yürütmek için kullandığı öne sürülen yüksek katlı 2 binaya saldırı düzenlediği kaydedildi.

Açıklamada, Hamas liderleri ve üyelerine ait ofisler ile Hamas bünyesindeki çeşitli oluşum ve birimlere ait olduğu iddia edilen büroların yer aldığı binanın “Filistin” adını taşıdığı kaydedildi.

Gün içinde büyük 2 binanın daha vurulduğu hatırlatılan açıklamada, böylece Hamas için önemli 4 binaya saldırı düzenlenmiş olduğu ifade edildi.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm de yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarında hedef alınan binaların askeri amaçlarla kullanıldığı iddialarını yalanladı.

Bezm, İsrail ordusunun, savaş uçaklarınca hedef alınan binaların askeri amaçlarla kullanıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirterek, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik cinayetlerini temize çıkarmaya ve kendini haklı göstermeye çalıştığını dile getirdi.

Gazze’den yerel kaynaklar, İsrail savaş uçaklarının, Er-Rimal semtinin Eş-Şüheda Caddesi’nde içinde bazı basın ofisleri ve şirketlerin bürolarının da yer aldığı 14 katlı “Filistin” apartmanını bombaladığını açıklamıştı.

İsrail, silahlı bir Filistinliyi yakalamak için Siderot’taki polis karakolunun duvarını yıktı

İsrail’in, Siderot kentindeki bir polis karakolunda saklanan silahlı bir Filistinliyi yakalamak için karakolun duvarını yıktığı ancak Filistinlinin kaçmayı başardığı belirtildi.

Yediot Ahronot Gazetesi’nin haberine göre, İsrail Güney Bölgesi Komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman, polis karakolunun yıkılması pahasına da olsa karakolda saklanan silahlı Filistinlinin yakalanması yönünde talimat verdi.

Söz konusu talimat üzerine önce omuzdan ateşlemeli füzeyle vurulan karakolun bir duvarı daha sonra buldozer tarafından yıkıldı.

Ardından karakol ve çevresinde yoğun bir çatışma başladı ancak Filistinli kaçmayı başardı.

Filistinlinin yakalanması için İsrail güvenlik güçleri, Siderot sokaklarında işaret fişeği attı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) da silahlı Filistinlinin, Siderot’taki polis karakolunda saatlerce kaldıktan sonra kaçtığını doğruladı.

Haberde, kaçan Filistinliyi arama çalışmasının devam ettiği aktarıldı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere bazı bölgeleri boşaltmaları çağrısı yaptı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerindeki Filistinlileri can güvenlikleri için evlerini terk etmeye çağırıp sığınaklara gitmelerini istedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze halkına uyarıda bulundu.

Paylaşımında “Hamas’ın saldırıları İsrail ordusunu Gazze’de harekete geçmeye zorluyor. Bu nedenle can güvenliğiniz için derhal yaşadığınız yerleri terk edin.” ifadelerini kullanan Adraee, boşaltılması gereken bölgeleri de sıraladı.

Buna göre, El-Mekusi bölgesi, Beyt Hanun ve Şucaiyye Mahallesi’nin doğu kesimi sakinlerinin Gazze kent merkezine, kuzey bölgesi, El-Bıreyc’in doğusu ve El-Meğazi’nin güney ve doğusundakilerin Gazze kent merkezinde bulunan kamplardaki sığınaklara, Büyük Absan ve Küçük Absan bölgesindekilerin Han Yunus kent merkezine, Refah’takilerin de Refah kent merkezindeki sığınaklara gitmesi istendi.

Adraee ayrıca, yapılan durum değerlendirmesinin ardından, Gazze tümeninin kontrolü altındaki bölgenin kapalı askeri bölge ilan edildiğini ve buraya kesinlikle girilemeyeceğini belirterek, halktan bölgeye girmemelerini istedi.

İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi’nde çok sayıda noktayı bombaladı

İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerini bombaladığı belirtildi.

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını gece de sürdürdü. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısında Filistinli gruplara ait askeri bir nokta ile Beyt Hanun beldesi ve Gazze’nin güney ve orta kesiminde evleri ve kamu kurumlarına ait binaları bombaladı.

Hedef alınan noktalar arasında Hamas’ın Gazze’deki yetkilisi Yahya es-Sinvar’ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze’deki “İslam Milli Bankası” ve “Üretim Bankası” binaları yer aldı.

Saldırıda, Gazze’nin batısındaki El-Cela Caddesi’nde, içinde bazı hukuk büroları ve ofislerin de yer aldığı 14 katlı “Vatan” apartmanı da bombalandı. Saldırıda apartman yıkılırken çevresindeki binalar da zarar gördü. Bu, saldırılarda bombalanan ikinci 14 katlı apartman oldu.

İsrail uçakları ayrıca Hamas Siyasi Büro Sekreteri Kemal Ebu Avn ile Siyasi Büro üyelerinden Isam ed-Daalis, Nizar Avadallah, Mahmud ez-Zehhar ve hareketin yöneticilerinden Isam es-Serrac’ın evlerine de hava saldırısı düzenledi.

İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler de Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde bombaladı.

Sağlık kaynakları ise Beyt Hanun’da bir eve düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

İsrail ordusu, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Deniz Kuvvetlerinin, ülkenin güneyindeki Zikim sahili bölgesine sızmaya çalışan 7 “teröristi” tespit ettiğini, ordu ve deniz kuvvetlerine ait uçakların bu kişilerin yerleşim yerlerine sızmasına engel olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonda kullandığı üç karargahının hedef alındığı kaydedildi.

İsrail, elektrikten sonra Gazze’ye akaryakıt ve mal tedarikini de durdurdu

İsrail, Hamas’ın dün başlattığı “Aksa Tufanı” isimli saldırının ardından, Gazze’ye akaryakıt ve mal girişini durdurma kararı aldı.

Yediot Ahronot gazetesinin Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya dayandırdığı haberde, İsrail Güvenlik Kabinesinin düzenlediği toplantıda bir dizi karar alındığı belirtildi.

Alınan kararların, Hamas ve İslami Cihad’ın uzun yıllar boyunca bir daha İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için elindeki askeri gücün yok edilmesini amaçladığı ifade edildi.

Karar kapsamında Gazze’ye yakıt ve mal girişinin yasaklandığı kaydedildi.

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz de daha önce abluka altındaki Gazze Şeridi’ne sağlanan elektriğin kesilmesi talimatı vermişti.

İsrail Lübnan’ın güney bölgelerini topçu atışlarıyla vurdu 

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki bazı hedeflerin topçu atışıyla vurulduğunu duyurdu.

İsrail ordusunun yaptığı açıklamada, Lübnan tarafından gelen saldırıya karşılık verildiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail topçu birliklerinin saldırının yapıldığı Lübnan topraklarındaki hedefleri vurduğu kaydedildi.

Öte yandan Lübnan yerel medyasındaki haberlerde, Kefr Şuba bölgesi ve yakın civarının yoğun şekilde vurulduğu aktarıldı.

İsrail ordusu, daha önce Lübnan’dan İsrail’deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

İsrail, Kefr Şuba bölgesinde Hizbullah’a ait çadırları vurdu

İsrail ordusu, Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah’a ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırıyı üstlenmesinden hemen sonra yazılı açıklama yaptı.

Ordudan bir kaynağa dayandırılan açıklamada, Kefr Şuba’da yer alan Hizbullah’a ait çadırların vurulduğu ifade edildi.

Hizbullah, haziran ayında iki çadırı İsrail işgalinde olup Lübnan’a ait olan Kefr Şuba’ya yakın bölgelere kurmuştu.

(AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.