İş dünyası PERYÖN ile ”iş’te birlikte” dedi

İş dünyası PERYÖN ile ”iş’te birlikte” dedi
25.01.2021
A+
A-

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin kurumlarda toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde çeşitliliği ve çoğulculuğu önemseyen insan kaynakları süreçleri oluşturularak istihdam konusunda yaşanacak ayrımcılığın önüne geçilmesi amacıyla başlattığı “İş’te BirlİKte” Projesi, kapanış programı ile sona erdi.

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında; İstanbul Gedik Üniversitesi ortaklığında “Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması” amacıyla hayata geçirdiği “İş’te BirlİKte” projesi, 22 Ocak 2021 tarihinde online olarak düzenlenen program ile sona erdi.

Çalışma hayatındaki paydaşların; toplumsal cinsiyet eşitliği fikrine açık ve farkındalığı yüksek yapıya kavuşturulması için, insan kaynakları çalışanlarının ve dolayısıyla kurumların “bilgilendirilmesi” ve “eğitim programlarına dahil edilmesi hedefiyle 26 Şubat 2020 tarihinde lansmanı gerçekleştirilen proje, yaklaşık 1 yıllık bir süre boyunca iş dünyasına ve uygulanan eşitlikçi politikalara ışık tuttu.

Proje kapsamında İstanbul Gedik Üniversitesi ile birlikte yürütülen içerik yönetimiyle; İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa’da toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki örnek uygulamaların değerlendirildiği ve 26 kurumun katıldığı “Yuvarlak Masa” toplantıları gerçekleştirildi. Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılmasına yönelik uygulanan anket de bu süreç içinde tamamlandı. Projenin Eylül-Ekim aylarını kapsayan ayağında ise 30 firma ve 10 STK’nın İK’dan sorumlu çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uygulamalı ve interaktif eğitimler verildi.

Proje sonucunda elde ettiği verileri İstanbul Gedik Üniversitesi ile birlikte değerlendiren PERYÖN, İşte BirlİKte Projesi’nin kapanış panelinde; projenin Sosyal Etki Raporunu, İşte BirlİKte İK Uygulama Rehberini ve İşte Eşitlik Uygulama Raporunu katılımcılara sundu.

21 ila 45 yıl arasındaki kurumlar daha erkek egemen

Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması (İş’te BirlİKte) Projesi, Sosyal Etki Raporu’nda açıklanan bilgilere göre projenin eğitim sürecine 40 farklı kuruluştan 50’ye yakın insan kaynakları sorumlusu aktif olarak dahil oldu. 100’ün üzerinde firmadan toplanan verilerle, 80 civarı kuruluşla birlikte yürütülen etkinliklerde ve yapılan saha araştırmalarında Türkiye’deki kurumların birbirlerinden farklı seviyelerde oldukları, farklı özellikleri nedeniyle farklı uygulamalara ihtiyaç duydukları gözlendi. Çok genç veya çok köklü şirketlere göre 21 ila 45 yıl arasında geçmişi olan kurumların daha erkek egemen, ayrıştırıcı İK uygulamalarına sahip ve çeşitliliği yönetemeyen kurumlar olduğu tespit edildi ve önemli ihtiyaçlar saptandı.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda uluslararası firmaların çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında daha iyi bir konumda oldukları görüldü. İK yöneticileri; yerli sermayeli şirketlerin daha fazla erkek egemen ve daha az çeşitlilik odaklı bir kurum iklimine sahip olduğu, İK uygulamalarının yerli sermayeli şirketlerde daha ayrıştırıcı ve daha az eşitlikçi olduğu görüşünde birleşti. Kurumlarda çeşitlilik ve kapsayıcılık konularındaki politikalar arttıkça verimliliğin de doğru orantılı olarak arttığı ortaya çıktı. Ayrıca çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında politikaların üretilebilmesi için eşitlikçi, adil ve şeffaf bir liderliğin de çok önemli olduğu tespit edildi.

“Çeşitlilik konusundaki çalışmaların üzerine düşmemiz gerekiyor…”

İşte BirlİKte Projesi Kapanış programının açılış konuşmasını yapan PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “İş’te BirlİKte Projesi ile işe alım süreçlerinde ve çalışma hayatında fırsat eşitliğinin sağlanmasını; çalışma hayatının toplumsal cinsiyete, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği bağlamında, insan haklarına ve bireysel özgürlüklere saygılı bir yapıya kavuşturulmasını hedeflemiştik. Bir senelik uzun bir maratonumuz oldu. Bu maratonu gönüllülerimizle, yönetim kurulumuzla, İstanbul Gedik Üniversitesi ile Hrant Dink Vakfı’yla ve bize destek veren tüm katılımcılarımızla beraber sürdürdük. Projenin sonuçlarını değerlendirirken, ortaya çıkardığımız farkındalığın bir kelebek etkisi ile yayıldığını gördüm. Temelde 40 kişi ile yaptığımız eğitimlerimizin ulaştığı insan sayısı giderek arttı. Bu anlamda katılımcılarımız proje kazanımlarını kurum içerisinde yaklaşık 4 bin 500 çalışana aktarabileceklerini ilettiler. Katılımcıların yaklaşık yüzde 77’si çeşitlilik odaklı işyeri ile ilgili bu süreçteki kazanımlarını, kurumları dışında da farkındalık yaratmak için kullanabileceklerini ve devam ettireceklerini belirttiler. Tüm bunlar bizim için harika sonuçlar. Bununla birlikte pandemi döneminin etkilerini de düşündüğümüzde önümüzdeki dönemde çeşitlilik konusundaki çalışmaların üzerine daha çok düşmemiz gerekiyor. Projemizde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Eylemlerle de önem verdiğimizi gösterme zamanı…”

Kapanış programının açılış konuşmasını yapan diğer bir isim İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Akkuş, “Dünyada 189 ülke arasında ülkemiz insani gelişmişlik endeksinde 58. sıradaki yeri ile yüksek gelişmişlik seviyesinde yer alırken, maalesef cinsiyet eşitsizliği endeksinde 68. sıraya düşüyor. Bu kıyaslama bize kadınlar için hala ülkemizde alınması gereken bir yol olduğunun da en önemli göstergesi. Artık kadına sadece söylemlerde değil, eylemlerde de önem verdiğimizi göstermenin zamanı geldi. Nitekim bu konuda örnek alınabilecek ülkelere bakıldığında, kadınların gerçekten önemsendiği, toplum içerisinde söz sahibi olduğu ve özellikle toplumun günlük yaşamında yer alma ve toplumun geleceğe taşınmasında üstlendiği rol bakımından, etkin ve öncü durumda olduğu görülüyor. Toplumda denge, toplumun bütününün daha kaliteli bir yaşam elde etmesi ve daha ileriye taşınması bakımından önemlidir. Bu aşamada PERYÖN ile birlikte hayata geçirdiğimiz ‘İş’te BirlİKte Projesi’ bir başlangıçtı ama çok önemli bir ışık yaktı. Bundan sonraki süreçte de iş dünyasının dönüşümüne liderlik etmeye devam edeceğiz” dedi.

Projenin kapanış panelinin ilk oturumu İstanbul Gedik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Deniz Ünan Göktan moderatörlüğünde gerçekleşti. Katılımcılar ise; “İş’te Birlikte Projesi Hedefleri Doğrultusunda Yapılan Çalışma Başlıkları ve İçerikler” konusu ile İstanbul Gedik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Şişman, “İK Uzmanlarına Verilen Eğitim Programının Etkisi Üzerine Değerlendirme” konusu ile İstanbul Gedik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz Ünan Göktan, “Nitel Çıktıların Değerlendirilmesi” konusu ile İstanbul Gedik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hülya Ünlü, “Proje Sonuçları” konusu ile Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuna Uslu oldu. Sonrasında gerçekleşen Etki Değerlendirme ve Sürdürülebilirlik konulu panelinin moderatörü ise Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuna Uslu olurken konuğu ise İBB Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman oldu. Korona Zamanı Eşitlik başlıklı panel Headline Diversity Kurucu Arzu Demirel tarafından modere edildi. Panelin konukları; Mey Diageo İnsan kaynakları Direktörü Birsen Çevik Akgünlü, Accor Otelleri Genel Müdürü Murat Akın ve Oyak Renault Lojistik Direktörü ve Women@Renault Türkiye Başkanı Sibel Bayat oldu. “İnsani Gelişme Raporu” konulu son oturumda ise UNDP Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyüme Portföy Yöneticisi Pelin Rodoplu konuklu oldu.

İş’te BirlİKte” Projesi hakkında bilgi için: www.istebirlikte.org

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği için: www.peryon.org.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.