İBB Mezarlıklar Müdürü: İsteyen olursa yakarız

İBB Mezarlıklar Müdürü: İsteyen olursa yakarız
03.05.2021
A+
A-

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Koç, “Krematoryum yapılması için dilekçe veren insanlarımız var. Ama ‘yakılmak istiyorum’ diye henüz hiçbir talep gelmedi. Ama talep olursa hizmete hazırız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, “Türkiye’nin hiçbir yerinde krematoryum yok. Mesajlarla, maillerle, çeşitli iletişim kanallarıyla krematoryum oluşturulmasını isteyen vatandaşlarımız oluyor. Krematoryum yapılması için dilekçe veren insanlarımız var. Ama ‘yakılmak istiyorum’ diye henüz hiçbir talep gelmedi. Olmayan bir talep için ‘hizmet vereceğiz demek’ doğru değil. Ama talep olursa hizmete hazırız” dedi.

Independent Türkçe’nin konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Ayhan Koç şunları söyledi:

“Türkiye’nin hiçbir yerinde krematoryum yok. Mesajlarla, maillerle, çeşitli iletişim kanallarıyla krematoryum oluşturulmasını isteyen vatandaşlarımız oluyor. Krematoryum yapılması için dilekçe veren insanlarımız var. Ama ‘yakılmak istiyorum’ diye henüz hiçbir talep gelmedi. Olmayan bir talep için ‘hizmet vereceğiz demek’ doğru değil. Ama talep olursa hizmete hazırız. Yasal olarak normalde Hıfzıssıhha Kanunu’na göre, belediyeler krematoryum oluşturabilirler. O yasa yürürlükte hâlâ. Talepleri almak görevimiz, alacağız. Sınırsız talep alınabilir. Ama taleplere cevap imkanlar dahilinde ve yasal çerçevede olur. Her türlü talebe açığız. Talepleri yerine getirmek için de elimizden gelen her şeyi yaparız. Sayın Başkanımızın dediği gibi, ’16 milyona eşit hizmet’… Kim nasıl hizmet almak istiyorsa, o hizmeti yasal çerçevede olmak kaydıyla gereken neyse yapılır. Ancak bunu hemen bugün pat diye yapmak için vereceğimiz bir karar değil bu. Hepsiyle ilgili çalışmalarımız var. Talep edilmeyen bir şeyi yapmak doğru olmadığı gibi de yapmak israf olur. Talep olursa, her türlü talebe hazırız.”

KREMATORYUM NEDİR?

Krematoryum, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yer olarak biliniyor. Pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemine rastlanıyor. Bazı kültürlerde ölünün külleri hatıra olarak saklanır. Bunun haricinde bazen salgın hastalık riski taşıyan cesetler de krematoryumlarda yakılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.