HDP’li Paylan’dan İYİ Parti’ye çağrı

HDP’li Paylan’dan İYİ Parti’ye çağrı
16.02.2022
A+
A-

PKK’nın siyasi kanadı HDP aracılığıyla meclise giren HDP Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, İYİ Parti’ye “Mecliste zaten sürekli istişare halindeyiz. Masada da bu istişareyi yapmamız lazım” diyerek seslendi.

HDP, İyi Parti ve CHP’nin “danışıklı dövüş” mesajları sürüyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Ahlatlıbel masasında olmadıkları için sitemde bulundu. Paylan, “özerklik hedefli” 11 maddelik siyasi tutum belgesini hatırlattı, partilerin itiraz etmediklerini belirtti.

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, bu söyleme sessiz kalırken, HDP’nin masada olmamasına ilişkin sitemlerini de sakince dinlemekle yetindi. Paylan, 6 partiyi “oy oranları yetersiz kalır” diye tehdit etti.

‘MASA KAPSAYICI DEĞİLDİ’

Tele 1 kanalında “Türkiye nereye” programına katılan Paylan ve Tatlıoğlu’nun gündemi CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderlerinin katıldığı yuvarlak masa toplantısıydı.  Paylan, 6 partinin ortak açıklamasındaki vurgulara dikkat çekerek şöyle dedi:

“Eylül ayında da hiç kimsenin itiraz etmediği tutum belgemizde de görüşlerimizi ortaya koyduk. 6 partinin açıklamasında ‘yarının Türkiyesini inşa etmek için bir adım attık’ deniliyor. Yarının Türkiyesini inşa etmek derken Erdoğan’dan çok daha farklı bir şey ortaya koymak gerekiyor, dışlayıcı değil kapsayıcı. Ancak bu masada tam bir kapsayıcılık yoktu. Türkiye’nin üçüncü büyük siyasi partisi yoktu masada.”

PAYLAN’DAN ‘ERDOĞAN’IN İSTEDİĞİNİ YAPMAYIN’ TEHDİDİ

Paylan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “demokrasinin yolu Diyarbakır’dan geçer” sözlerini de hatırlattı. “Masada bu görüntü ortaya konulmadı. Cesaret gösterilmesi lazım” diyen Paylan, şöyle konuştu:

“İYİ Parti’nin bize karşı ön yargıları var, bunu biliyoruz ve doğal karşılıyoruz. Bizim de ön yargılarımız var. Sorumluluk alınması gereken bir dönemdeyiz. Altı parti diyebilir ki ‘bizim HDP’ye ihtiyacımız yok’. Ama bunu yaparlarsa Erdoğan’ın istediğini yapmış olacaklar. Türkiye’yi enkazdan kurtarmak için beraber olmalıyız. Demokrasinin yolu gerçekten Diyarbakır’dan geçecek mi?”

İYİ PARTİ: OLUŞUMU SARSARAK SİYASET ÜRETMEYİN

Söz alan Tatlıoğlu, her partinin bir siyasi çizgisi olduğunu söyledi. Tatlıoğlu, HDP’yi eleştirdi, “Yeni oluşumu sarsarak, siyaset üretmek olmaz. Altı partinin iradesi değerlendirilebilir ama yanlış bulmak manidar.” dedi.

‘MECLİS’TE GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ’

Paylan ise Meclis’te diğer milletvekilleriyle görüştüklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Biz zaten ayrı bir ittifak kuruyoruz. Demokrasi İttifakını kuruyoruz. Millet İttifakında olmayan partiler de o masadaydı. O masada Türkiye’nin geleceğinin belirleneceği söyleniyor. Bunu konuşmak bir ittifak kurmak anlamına da gelmez. Sayın Tatlıoğlu ile diğer milletvekillerimizle Meclis’te konuşuyoruz, istişareler yapıyoruz. Birlikte… Meclis istişare yeridir. Bu masayı da istişare masası olarak gördüm. Bu konuda bizim de önerilerimiz var 11 maddelik tutum belgesi yayınladık. Bu hazerundan itiraz eden var mı belgeye… Biz de diyoruz madem ittifak masası değil Türkiye’nin geleceğini konuşma masası, bu konuda Türkiye’nin üçüncü partisinin de önerileri var. Korkuları bir kenara bırakalım. Büyük kazanırız.”

(aydinlik.com.tr)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.