Haremlik selamlık düğün uygulamasına CHP’li Hasan Öztürk’ten suç duyurusu

Haremlik selamlık düğün uygulamasına CHP’li Hasan Öztürk’ten suç duyurusu
04.07.2023
A+
A-

Bursa’nın Büyükorhan’a bağlı Karaağız Mahallesi muhtarı, ‘dinen uygun görmediği’ gerekçesiyle düğünlerde kadın ve erkeklerin bir araya gelmesini yasakladı. CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk hem Karaağız Mahalle muhtarı hem de Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavccılığı’na suç duyurusunda bulundu.  

Karaağız Mahallesi’nde düğünlerde ve cemiyetlerde, kadın ve erkeklerin aynı anda eğlenmesi Mahalle Muhtarı Arif Yılmaz ve Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez’in imzasıyla geçtiğimiz gün yasaklandı. Karara imza atanlar hakkında bugün (3 Temmuz) Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak itiraz etti. Bursa Adliyesi’ne yapılan suç duyurusuna Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Turgut Özkan, İl Sekreteri Avukat Baran Güneş  ve Avukat Sefa Yılmaz da destek verdi.

Bursa Adliyesi önünde basına açıklamalarda bulunan Hasan Öztürk, “Bugün ne yazık ki Cumhuriyet’in 2. yüzyılında Bursa Büyükorhan, Karaağız Köyü’nde hukuk tanımayan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tanımayan bir kararla karşı karşıyayız. Köy muhtarı ve köy derneğinin, köy eğlencelerinde kadın ve erkeğin bir arada eğlenmesinin dinimize aykırı olduğu gerekçesiyle almış olduğu kararla kadınımızı yok sayan, Türkiye Cumhuriyeti’ni yok sayan bu kararı tanımıyoruz. Bu karardan bir an evvel vazgeçecekler.” dedi.

Muhtarlık karardan vazgeçti

Açıklamasının devamında Muhtarlığın aldığı karardan vazgeçtiğini belirten Öztürk, “Bu konuda tabii ki gönül isterdi ki Türkiye Cumhuriyeti savcıları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu refleksi göstersin. Ancak bugün devletimiz de ciddiyetten uzak, hukuktan uzaklaşmış vaziyette.” şeklinde konuştu.

“Atatürk’ün Bursa’ya yüklediği sorumluluğu yerine getirmek için buradayız”

Milletvekili Hasan Öztürk açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Benzer nedenlerle 1933 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’ya gelerek yüklediği bu sorumluluğu bugün yerine getirmek için hepimiz buradayız. Köy muhtarımız ve köy derneğimiz hakkında suç duyurumuzu hazırladık. Ancak köy muhtarımızın karardan vazgeçtiği bilgisini aldık ama biz yine de suç duyurumuzu yapacağız. Kadınıyla erkeğiyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti gelecekte de kadınıyla, erkeğiyle yan yana, omuz omuza var olacaktır. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

İŞTE CHP BURSA MİLLETVEKİLİ HASAN ÖZTÜRK’ÜN SAVCILIĞA YAPTIĞI SUÇ DUYURUSU:

T.C BURSA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

MÜŞTEKİ                            : Hasan Öztürk- 19105688952

30 Ağustos Zafer Mah Çamlık Bulvarı No 27/14

                                                  Nilüfer / BURSA

ŞİKAYETÇİ OLUNAN

ŞAHISLAR                           : 1) Karaağız Mahalle Muhtarı Arif Yılmaz

2) Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma

Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez

SUÇ                                       : Dernekler Kanunu 32 (p), TCK 262, TCK 109 (1)(3/d), TCK 113 (1) , TCK 115 (3),

TCK 111’de gösterilen suçlar hakkındadır.

SUÇ TARİHİ VE YERİ        : Bursa İli Büyükorhan İlçesi Karaağız Köyü – 02.07.2023

AÇIKLAMALAR                 :

  1. Yerel ve ulusal basında “Bursa’da Kadın ve Erkeklerin Birlikte Eğlenmesine Muhtarlıktan Yasak: Kadınlara 2 Saat Süre Verildi!” (Ek-1) şeklinde yer bulan haberlerde :

KARAR

KARAAĞIZ MAHALLE MUHTARLIĞI

KARAAĞIZ KÖYÜ MAHALLESİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

İLE ORTAKLAŞA ALINMIŞ KARARDIR

KÖY DÜĞÜNLERİMİZDE SÜNNET ÇEMİYETLERİMİZDE

DAVETİYE OLARAK DAVETİYE KARTI HARİÇİNDE YAZMA ÇORAP GÖMLEK

GİBİ DAVETİYELER YASAKLANMIŞDIR

DÜĞÜNLERİMİZDE KINALARIMIZDA SÜNNET ÇEMİYETLERİNDE ASKER

EYLENÇELERİNDE KADIN ERKEK KARIŞIK OYNANMASI DİNİMİZ AÇISINDAN

VE KÖY HAKKIMIZDAN GELEN ŞİKAYETTLER ÜZERİNE UYĞUB OLMADIĞI

GÖRÜŞÜNE VARILMIŞDIR

KADINLARIMIZIN CUMARTESİ GÜNÜ DÜĞÜN SAHİBİNİN BELİRLEDİĞİ

BİR SAATE KADINLARA ÖZEL EYLENÇE DÜZENLENMESİ UYĞUN GÖRÜLMÜŞDÜR.

BU ALINAN KARARLARA KÖY HALKIMIZIN ÖNEMLE UYMASI

RIÇA OLUNUR.

BU ALINAN KARARLAR

01/01/2024

TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİDİR

Yukarıda yer alan resmi mühürlü ve imzalı metin yayınlanmıştır. (EK-2)

  1. İlgili metnin altında “Karaağız Mahalle Muhtarı Arif Yılmaz” adıyla bir imzanın yanı sıra muhtarlık mührü kullanılmıştır. Ayrıca işbu imzanın karşısında “Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez” adıyla bir imza daha mevcuttur.
  2. Dernekler Kanunu’nun 32. Maddesi “Ceza Hükümleri”ni düzenlemektedir. İlgili kanunun (p) bendi :

“p) 30 uncu maddenin (b) bendinde belirtilen kurulması yasak dernekleri kuranlar ile bu bende aykırı harekette bulunan dernek yöneticileri fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve elli günden az olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır ve derneğin feshine de karar verilir.” Şeklinde hükmolunarak Dernekler Kanunu’nun 30. Maddesi’nin (b) bendine yollama yapmaktadır.

Dernekler Kanunu’nun 30. Maddesinin (b) bendi ise :

“Dernekler ;

(b) Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz.

…”

Şeklinde hükmolunmuştur.

Dolayısıyla Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştiren dernekleri kuranlar ve bu bende aykırı harekette bulunan dernek yöneticileri hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacağı açıktır.

Yukarıdaki “Karar” başlığı altında dernek başkanı ve köy muhtarı tarafından müşterek imzayla alınan karar Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasası’na açıkça aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10. Maddesi :

“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”

Şeklinde hükmolunmuştur.

Görüldüğü üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahip olduğu gibi bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Oysaki muhtarlıkla müştereken Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin aldığı karar doğrudan doğruya “cinsiyet eşitliği” ne aykırı bir karardır.

Dolayısıyla Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla ilgili kararı imzalayan Hayri Sönmez, Dernekler Kanunu Madde 32 (p) bendi kapsamında Dernekler Kanunu Mad 30/b’de anılan fiili gerçekleştirmiştir. Şahıs hakkında kovuşturmaya geçilerek Dernekler Kanunu’na Muhalefet Suçlarından cezalandırılması gerekmektedir.

  1. Karaağız Mahallesi Muhtarı sıfatıyla ilgili kararı imzalayan Arif Yılmaz, yetkisi olmaksızın toplumsal düzenlemeler oluşturmaktadır. Muhtarlara verilen yetkiler özel kanunlarda düzenlenmişse dahi hiçbir kanun kadınların dans etmesine ve kimlerle dans edeceğine, ne zaman dans edeceğine yönelik kısıtlamalar koyma yetkisini muhtarlara vermemiştir.

Gösteri ve yürüyüş düzenleme hakkı Anayasamızın 34. Maddesi’nde düzenlenmiş olup :

“Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.”

Şeklinde hükmolunmuştur.

Yukarıdaki madde metninde anlaşılacağı üzere toplantı ve gösteri yürüyüş hakkını “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla” kısıtlamak ilgili kamu mercilerinin elinde ve tekelindedir.

Oysaki Karaağız Mahallesi Muhtarı Arif Yılmaz, “Bu alınan kararlara köy halkımızın önemle uyması rica olunur.” Şeklinde bir kararla valilik veyahut kaymakamlıkların alabileceği kısıtlama kararlarını yetkisiz bir biçimde ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırı olarak muhtarlık mührü ve Karaağız Mahallesi Muhtarı olarak almış ve yayınlamıştır. İşbu durum Türk Ceza Kanunu’nun 262. Maddesi’nde düzenlenen “Kamu Görevinin Usulsüz Olarak Üstlenilmesi” suçunu meydana getirmektedir.

İlgili kanun maddesinde :

“(1) Bir kamu görevini, kanun ve nizamlara aykırı olarak yerine getirmeye teşebbüs eden veya terk emri kendisine bildirilmiş olduğu halde görevi sürdüren kimseye üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.” Şeklinde hükmolunmuştur.

Gösteri ve Yürüyüş Hakkını sınırlamak ancak kanunla ve kanunun verdiği yetkiyle olur. Kanun bir yetki vermişçesine, adeta ve vali veyahut kaymakam gibi bir karar alan Karaağız Mahallesi Muhtarı Arif Yılmaz suç işlemektedir.

  1. Gerek Karaağız Mahallesi Muhtarı Arif Yılmaz ve Karaağız Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Sönmez müştereken aldıkları kararla Türk Ceza Kanunu’nun 122. Maddesi Nefret ve Ayrımcılık Suçu işlemektedir.

İlgili kanun hükmü :

“(1) Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle;

  1. a) Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini,
  2. b) Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını,
  3. c) Bir kişinin işe alınmasını,
  4. d) Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını,

engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Şeklinde hükmolunmuştur.

Alınan yetkisiz, usulsüz ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırı kararla gerek mahalle muhtarı gerek dernek başkanı Karaağız Mahallesi sakinlerinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını engellemeye yönelik bir teşebbüs etmişlerdir.

  1. İşbu dilekçe kapsamında ihbarda bulunduğumuz fiili işleyen şahıslar TCK 109 (1)(3/d), TCK 113 (1) , TCK 115 (3) kapsamındaki suçları da işlemektedir.
  2. İlgili dernek hakkında ise TCK 111 kapsamında güvenlik tedbiri uygulanmalıdır.

SONUÇ VE İSTEM: 

Yukarıda izah edilen ve re’sen gözetilecek sebeplerle; şüpheliler hakkında soruşturma yapılmak suretiyle Dernekler Kanunu 32 (p), TCK 262, TCK 109 (1)(3/d), TCK 113 (1) , TCK 115 (3), TCK 111’de gösterilen suçlar yönünde cezalandırılmaları için kamu davası açılmasına karar verilmesini ve yapılacak yargılama neticesinde TCK 53 kapsamında BELİRLİ HAKLARI KULLANMAKTAN YOKSUN BIRAKILMASININ TALEP EDİLMESİNİ ve ÜST HADDEN ŞAHISLARIN CEZALANDIRILMASINI Sayın Savcılığınızdan arz ve talep ederiz. 03.07.2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Bursa Milletvekili

Hasan Öztürk

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.