Fatma Güler, su kabağını sanatıyla güzelleştiriyor!

Fatma Güler, su kabağını sanatıyla güzelleştiriyor!
31.01.2022
A+
A-

Eğitimci Fatma Güler, su kabağı üzerine yaptığı süsleme ve desenlerle büyük beğeni topluyor.

Halk eğitim merkezleri ve atölyesinde el sanatları dersleri de veren Fatma Güler, Geçmişten Geleceğe Işık Projesi ile su kabağını gelecek nesillere tanıtıyor.

Bursa Tophane’de el sanatları atölyesinde verdiği eğitimlerse sanata ışık tutan Fatma Güler, 2016 yılında ilk olarak resmi bir kurumda su kabağı modülünü başlatmış.

Hayatını sanata adamış bir eğitimci Fatma Güler…

Fatma Güler, Bursa Orhaneli Karakeçili yörüklerinden; ilk ve orta okulu Orhaneli’de, liseyi ise Bursa’da okumuş.

Resim yapmayı çocukluğundan bu yana çok seven Fatma Güler’in sanat ile ilk tanışması okul tatillerinde başlayıp iki yıl ustalığını yaptığı İpek Halı Dokuma renkler ve desenleriyle olmuş. İlerleyen zamanlarda Orhaneli Merkez H.E.M. Harmancık Bucağı’nda verdiği el sanatları dersleriyle hem öğretmiş, hem de kendisini geliştirmiş.

Geniş bir sanat yelpazesine sahip olduğunu ifade eden Fatma Güler, 37 yıldır eğitimlerine kurumsal ve özel okullarda yediden yetmiş yediye sürdürmeye devam etmiş. İpek koza ve su kabağına olan ilgisi hiç bitmemiş.

İpek kozası ile uğraşan muhtar dedesinin, su kabağı ile pekmez savuran ninesinin kendisine güzel bir örnek olduğunu belirten Güler, ”İnsan sevdiği işi yapmalı. On yıl önce açtığım sanat atölyemde unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi gün yüzüne çıkararak sergilemekteyim. Çocukluğumuzun değerlerini HEM’leri ve atölyemde sürdürmekteyim. Çok araştırdım halâ daha araştırmaya devam ediyorum. 2015 yılında su kabağı üzerine yoğunlaştım, bilgiler edindim ve yaşayan değerlerimizin geçmişten bu yana kullanım alanlarını, hayatımızdaki önemini farklı kaynaklardan dinledim. Kabak yetiştiriciliği hakkında bilgi hazinemi genişlettim.” dedi.

Fatma Güler, 2016 yılında Bursa’da ilk olarak resmi bir kurumda su kabağı modülünü başlattığını belirterek, ”Su kabağı alanında ilk öğrencim olan kardeşim Erhan Güler adına kurs açarak eğitimlere beraber başladık. Yıldırım, Osmangazi , Nilüfer, HEM’lerinde devlet ve özel okullarda su kabağı eğitimlerini MEM öncülüğünde tanıttım , Geçmişten Geleceğe Işık projesini başlattım öğrencilerimi de alıp Bursa’nın tarihi bölgelerini ziyaret edip köy köy gezerek tohum dağıttım. Ekimlerden sonra ikinci yıl köylülerden gelen haberler ile dağıttığımız tohumların meyvelerini almaya başladık. Köylerden aldığımız kabaklarla öğrencilerim ile birlikte çalıştık.” diye konuştu.

Şu anda aktif olarak Bursa Tophane’de el sanatları atölyesinde eğitimler vermeye devam eden Fatma Güler, ”Birçok kişiye gelir kapısı olmak çok güzel bir duygu. Öğrencilerime destek olarak onların da becerileri doğrultusunda eğitimci olmalarına yardımcı oluyorum. Alâ Sanat adındaki atölyemde unutulmuş el sanatlarını yapmayı sürdürmekteyim.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.