Eski Bakan’dan ‘Ruhsar Pekcan ihbarı’ açıklaması

Eski Bakan’dan ‘Ruhsar Pekcan ihbarı’ açıklaması
01.05.2021
A+
A-

Ruhsar Pekcan hakkında gönderilen, “Emine Erdoğan’ın yakınıyım” diyerek, vergisiz eşya ithal etme teşebbüsünde bulunacağı ihbarıyla ilgili konuşan eski Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, doğrulanamadığı için soruşturma aşamasına geçilmediğini savundu.

Eski Ticaret Bakanı ve AKP Malatya Milletvekili Tüfenkci, halefi Ruhsar Pekcan hakkında gönderilen, “Emine Erdoğan’ın yakınıyım” diyerek, vergisiz eşya ithal etme teşebbüsünde bulunacağı ihbarına ilişkin Sözcü’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtladı. Tüfenkci, ihbarın bir duyumdan ibaret olduğunu, doğrulanamadığı için soruşturma aşamasına geçilmediğini savunarak, “Yüzlerce ihbar geliyor” dedi. İhbara rağmen Pekcan’ın neden atandığı sorusu üzerine Tüfenkci, “Bakanları ben mi atıyorum? ‘Ben devretmeyeyim’ mi diyeceğim?” şeklinde konuştu.

İşte Tüfenkci’nin Saymaz’ın sorularına verdiği yanıtlar:

■ Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la ilgili ihbar neden 20 ay sonra devir teslim töreni öncesi hatırlanmadı?

O ihbar, Emine Hanım’ın (Erdoğan) özel kaleminden geldiği için arkadaşlarımız gerekli yerlere iletmiş. Doğrusu, beni arayan birisi olmadı. Ruhsar hanım veya yanında çalışanların “Şunun yakınıyız” diye talepleri olmadı. Rutin bir şey olduğu için senin de aklında kalmaz, 20 ay önceki şey.

■ Önünüze gelmedi mi?

Yok, gelmedi. Özel kalemime geldi.

■ Takibat oldu mu?

Bir girişim olacak ki, işlem yapılsın. Uyarı yaptık, “Birileri isim kullanırsa dikkate almayın” diye. Zaten oradan (Pekcan’dan) talep gelmemiş o dönem, ben de araştırdım.

■ Bu rutin bir durum mu?

Diyelim ki kaçakçılık teşebbüsü ve suistimal oldu. Diğer bölge müdürlüklerinde aynı şeyler olmasın diye Gümrükler Genel Müdürlüğümüz uyarır.

EMİNE HANIM’DAN GELDİĞİ İÇİN İLETİLMİŞ

■ Devir teslimden önce haberdar olsaydınız ne yapardınız?

Bakardım, bir girişim olmuş mu, olmamış mı, ona göre davranırdım. Yüzlerce ihbar geliyor. Bakılmış o zaman, nüfus kullanma gerçekleşmediği için bir şey yapılmamış. Gerçekleşmesi olmadığı için o an çok büyütülmemiş.

■ Durumu özel kaleminize sordunuz mu?

Sordum. Diyor ki: “Emine Hanım’dan geldiği için ilettik.” Gümrükler Genel Müdürü diyor ki: “Bilgilendirme yaptık ama ihbarın doğruluğu ispatlanamadığı için soruşturma aşamasına geçmedik. Sadece bilgilendirme olarak bıraktık.”

HABERİM YOKTU, SÖZCÜ YAZINCA ÖĞRENDİM

■ İhbardan haberiniz var mıydı?

Haberim yoktu. Bu ihbarlar ilgili genel müdür ve müsteşarlara gider.

■ Ne zaman öğrendiniz?

Sizin yazınızdan öğrendim.

■ Koltuğu Pekcan’a devretmeden önce bakanlık kayıtlarına bakmadınız mı?

Ne diyeceğim, “Ben devretmeyeyim” mi diyeceğim?

■ Ama devlet adam alırken yedi sülalesini araştırıyor.

Kabul, araştırıyor ama araştırma merkezi olan kimdir?

■ Bakanlığınız değil midir?

Bakanı ben mi atıyorum? Diyelim ki seni atadılar, “İsmail Saymaz’a devretmiyorum” deme şansım var mı?

■ İhbar Cumhurbaşkanı’na gitmemiş anlaşılan.

Bunlar rutin şeyler. Özel bir kaçakçılık girişimi veya talep olmadığı için… O duyum ilgili yerlere iletilerek, “Dikkatli olun” denilmiş.

(Kaynak: veryansintv.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.